Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 05

„Orlen Lietuvos“ parama krepšinio klubui „Rytas“ – 100 tūkst. eurų

Po 15min žurnalistinio tyrimo Vilniaus savivaldybė atskleidė, kad naftos koncernas „Orlen Lietuva“ krepšinio klubui „Rytas“ skyrė 100 tūkst. eurų paramą. Lig šiol ši suma buvo nežinoma, nors pagal įstatymą klubas privalėjo ją paviešinti.
Darius Gudelis
Darius Gudelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Krepšinio klubo „Rytas“ gaunama parama tapo aktualiu klausimu po 15min žurnalistinio tyrimo, kurio centre – Sauliaus Skvernelio Vyriausybės sprendimai, naudingi „Orlen Lietuvai“, ir šio koncerno parama S.Skvernelio aplinkos verslininkų krepšinio klubams.

15min rašė, kad „Orlen Lietuva“ iš valstybės gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir milijoninių užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos pagal paties koncerno prašymus.

Vėliau „Orlen Lietuva“ finansiškai parėmė krepšinio klubus Vilniaus „Rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“, taip pat Regionų krepšinio lygą. Šios organizacijos susijusios su S.Skvernelio aplinkos verslininkais.

„Rytas“ ir „Lietkabelis“ atsisakė atskleisti, kokio dydžio paramą gavo iš „Orlen Lietuvos“, nors Viešųjų įstaigų įstatymas įpareigoja tai padaryti.

Į tai sureagavo Seimo narys Arvydas Anušauskas. Pirmadienį kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kuri yra „Ryto“ klubo dalininkė, ir paprašė pateikti informaciją apie „Orlen Lietuvos“ paramą.

Nors Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė atskleisti tokią informaciją 15min žurnalistams, tačiau dabar administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas 15min atsiuntė komentarą, kuriame įvardijo paramos sumą.

„Paprašėme „Ryto“ atstovų pateikti duomenis dėl rezonansą visuomenėje sukėlusios koncerno „Orlen“ paramos krepšinio komandai. Visa informacija, kurią klubas teikia valstybinėms institucijoms, turi būti vieša bei turi pasiekti visus besidominčius. Koncerno „Orlen“ parama Vilniaus klubui šiemet sudarė 100 tūkstančių eurų“, – rašė A.Bužinskas.

Jis teigia, kad „dar didesnį skaidrumą klubo veikloje turėtų užtikrinti šiuo metu atliekamas auditas“.

Krepšinio klubo „Rytas“ dalininkai yra Linas Kleiza, Darius Gudelis, bendrovė „Norvelita“, krepšinio klubas „Perlas“ ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Iki šiol neaišku, kokio dydžio paramą iš naftos koncerno gavo buvusio kelių policininko, dabar verslininko Alvydo Bieliausko valdomas Panevėžio „Lietkabelis“. Tiek klubo prezidentas A.Bieliauskas, tiek klubo direktorius Martynas Purlys sakė nežiną, kokia suma jų komandą parėmė „Orlen Lietuva“.

VIDEO: 15min tyrimas. Po slaptų S.Skvernelio susitikimų – milijonai Lenkijos naftos koncernui

Ryšiai su „Orlen Lietuva“

Pirmadienį 15min tyrimas atskleidė, kad Sauliaus Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną Lenkijos naftos koncernui „Orlen Lietuva“ naudingą sprendimą. Koncernas gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir valstybės užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos pagal šio koncerno prašymus.

Iškart po to „Orlen Lietuva“ parėmė su S.Skvernelio aplinkos verslininkais susijusius krepšinio klubus: Vilniaus „Rytą“, kurio dalininkas yra viešųjų ryšių konsultantas Darius Gudelis; Panevėžio „Lietkabelį“, kurio prezidentu yra buvęs kelių policininkas, dabar verslininkas Alvydas Bieliauskas; Regionų krepšinio lygą, kurią valdė tas pats D.Gudelis ir verslininkas Tomas Pačėsas, organizavęs slaptus S.Skvernelio susitikimus su galingiausiu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu.

Visą tyrimą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas