Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 06

Balionai danguje – problema, kurią galime išspręsti

Ar teko danguje matyti kylančius spalvotus balionus, pripildytus heliu? O gal patys organizavote šventę, kurios pagrindinis akcentas – balionų su heliu paleidimas į dangų? Vestuvių, gimtadienių, krikštynų, valstybinių ar darbovietės švenčių metu leidžiame balionus į dangų. Daugelyje pasaulio šalių masinis balionų leidimas į dangų yra draudžiamas įstatymu, o Lietuvoje – ypatingos progos atributas. Kaip sukurti šventinę nuotaiką be heliu pripildytų balionų?
Mergaitė su balionais
Mergaitė su balionais / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 rupi.lt

Užsienio šalyse baudžiama

Džiaugdamiesi balionais danguje, tačiau net nesusimąstome, kur svajones pildantys helio balionai nusileis. Lietuvoje įprasta net ir valstybines, o ką jau bekalbėti apie šeimos šventes pažymėti helio balionų leidimu į dangų.

Didelio kiekio balionų paleidimas į dangų yra baudžiamas kai kuriose Jungtinių Amerikos Valstijose ir miestuose, Australijos ir Jungtinės Karalystėje regionuose. Jei Floridos valstijoje į dangų paleistumėte 10 ir daugiau helio balionų, jūs galėtumėte būti nubausti 250 dolerių bauda. Niujorke vieno helio baliono paleidimas į dangų jums kainuotų 10 dolerių, o Mirelande masinis balionų paleidimas galėtų užtraukti iki 500 dolerių baudą.

Šaltinis: http://www.longwood.edu/cleanva/balloonlaws.htm.

Kas pakylą, tas ir nusileidžia

„Faktas: iš 100 procentų į dangų paleistų helio balionų, į žemę (jūrą) nusileis – 100 procentų.“

Džiaugdamiesi balionais danguje, tačiau net nesusimąstome, kur svajones pildantys helio balionai nusileis. Lietuvoje įprasta net ir valstybines, o ką jau bekalbėti apie šeimos šventes pažymėti helio balionų leidimu į dangų. Negana to, Žemės dieną (!), miesto šventes, mokyklų baigimą, kitas ypatingas progas pažymime į dangų leisdami helio dujomis pripildytus balionus. Negana to, paleisdami į dangų balionus ne tik patys (nesąmoningai) teršiame gamtą, bet ir mokome tai daryti ir savo vaikus.

VšĮ „Rūpi“ sąmoningumą skatinančios visuomeninė organizacijos savanoriai, valydami Neringos paplūdimio pakrantes, pastebi, kad didelė dalis šiukšlių gražiausiose Kuršių Nerijos pakrantėse yra šventiniai balionai. Ir šių šiukšlių kiekis kiekvienais metais tik auga. Balionų likučiai upėse, ežeruose, miškuose ar laukinėje gamtoje rodos jau nieko nebestebina. Apie sužalotus gyvūnus kalbame retai: žuvėdros, vėžliai, maži ar dideli paukščiai – vis daugiau gyvūnų nukenčia nuo neapdairaus žmogaus poveikio aplinkai. Balionų šiukšlės daro poveikį ir vandens gyvūnams, ir paukščiams, ir visai gamtai.

Puikios idėjos: kuo pakeisti helio balionus

Ar įmanoma pakeisti įsisenėjusį įprotį ir švęsti šventes be helio balionų? Pasaulyje kiekvienais metais vis daugiau žmonių prisijungia prie judėjimo – šventės be balionų. Dalinamės rekomendacijomis, kurios jūsų šventę pavers dar įspūdingesne (ir sąmoningesne), o neigiamas poveikis aplinkai sumažės.

Ką mes galime daryti kitaip?

Romantiškoms šventėms. Balionų leidimas į dangų simbolizuoja svajonės paleidimą, jos atidavimą aukštesnėms jėgoms. Tą puikiai gali pakeisti gėlių, medžio lapų vainikų leidimas į vandenį.

Ypatinga proga. Kartu su šventės svečiais pasodinkite medį.

Vaikų šventėms. Vaikų šventėms pažymėti ir linksmybėms puikiai tiks aitvarai, muilo burbulai, pinjatos, popieriniai bumbulai, žvakės, spalvoti vėjo malūnėliai, medžiaginės vėliavėlės, kurias galėsite panaudoti daug kartų.

Judrūs žaidimai. Užuot pasyviai leidus į dangų balionus, paraginkite svečius juoktis ir judėti. Tam puikiai tiks vaikiška šokdynė. Šokinėjimas su šokdyne garantuos puikią nuotaiką. Jei esate kūrybingi ir drąsūs – šventės dalyvius pakvieskite šokinėti per ilgą virvę. Kitas puikus būdas išjudinti vaikus ir sukurti puikią nuotaiką – žaidimai su spalvotomis juostomis pririštomis prie lazdelės (meninės gimnastikos atributas).

Šeimos šventės. Kartu sodinkite aromatingas gėles, kurios ne tik džiugins visą vasarą, bet ir pritrauks bites bei drugelius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tropiniai drugeliai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Organizuokime šventes, kurių atributai liks mūsų aplinkoje ir neiškeliaus į jūras ir miškus. Šie nedideli elgsenos pokyčiai neturės didelio poveikio jūsų gyvenimo kokybei, o poveikis aplinkai bus milžiniškas!


Spauskite patinka ir neleiskime balionų į dangų!  www.ekorekomendacijos.lt 
 
 
 
www.ekorekomendacijos.lt
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas