Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13

Oro gynybos bataliono kariai vykdė kovinius šaudymus į oro taikinius pratybose „Baltijos Zenitas 2023“ Latvijoje

Oro gynybos batalionas, birželio 11–13 d., kartu su oro gynybos kolegomis iš Specialiųjų operacijų ir Karinių jūrų pajėgų, dalyvavo tarptautinėse kovinių šaudymų į oro taikinius pratybose „Baltijos Zenitas 2023“ (angl. Baltic Zenith), kurias organizuoja Latvijos kariuomenė. Šiemet Lietuvos kariai atliko kovinius šūvius iš trumpo nuotolio raketinių oro gynybos kompleksų RBS-70 ir GROM, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Pratybos
Pratybos / Lietuvos kariuomenės nuotr.

„Kovinio šaudymo į oro taikinius pratybos „Baltijos Zenitas“ tai ne tik šaudymo pratybos, tai ir galimybė Lietuvos kariams treniruotis kartu su sąjungininkais. Šių pratybų metu buvo vykdoma sąveika su Latvijos operaciniu centru, rengiami bendri planai, koordinuojami veiksmai ore ir ant žemės pasitelkiant sąveikos karininką, pratyboms paramą taikiniais teikė Latvijos minosvaidžių skyrius.

Bendrai, pratybų tikslai pasiekti, taikytojų pasirengimas vykdyti oro taikinių naikinimą įvertintas, numatyti papildomi ginkluotės testavimo tikslai taip pat pasiekti“, – kalbėjo Oro gynybos bataliono pratybų vadovas kpt. Mantas Švedarauskas.

Kasmet oro gynybos kariai intensyviai treniruojasi valdyti oro gynybos kompleksus RBS-70 ir GROM, o kovinio šaudymo į oro taikinius pratybos yra neatsiejama treniruočių dalis. Šiais metais Oro gynybos bataliono kariai su RBS-70 ginkluote atliko tiek individualius šūvius, tiek treniravosi situacinį šaudymą, kuomet koviniai šūviai buvo atliekami pirmą kartą susijungus į bendrą duomenų tinklą ir vadovaujant aukštesnei vadavietei.

Situacinis šaudymas, tai vienas iš pagrindinių ir daugiausiai pasiruošimo reikalaujančių kovinio šaudymo etapų, kada kariai judėdami vietovėje su transporto priemone yra informuojami apie grėsmę iš oro. Gavę užduotį jie privalo išsilaipinti, nugabenti raketinį oro gynybos kompleksą į ugnies poziciją, pasiruošti ir atlikti kovinius šūvius į skirtingus oro taikinius.

Kovinių šaudymų metu, Latvijos oro gynybininkai naudojo jau minėtąjį raketinį oro gynybos kompleksą RBS-70, tuo tarpu Jungtinių Amerikos Valstijų kariai į HMMWV integruotą Avenger oro gynybos sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas