Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 02

P.Poderskis: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje jau gydoma 30 COVID-19 pacientų, jei reiks – bus laikinoji ligoninė

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio teigimu, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė (VMKL) gydyti COVID-19 pacientus pasiruošė ne per penkias dienas, kaip numatoma pagal įprastinius įsipareigojimus, bet per tris. Nuo penktadienio joje jau gydoma 30 pacientų, iš viso yra 65 lovos, o netrukus vietų skaičius padidės iki 130. Tačiau jie prireiks, bus įrengta ir laikinoji ligoninė, tam jau ruošiamasi.
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bus 130 vietų

Kaip feisbuke rašo P.Poderskis, praeitą savaitę būtent VMKL pasirengimas gydyti COVID-19 pacientus buvo didžiausias iššūkis:

„Įprastas įsipareigojimas tam pasiruošti yra 5 paros. Surėmę pečius kartu su kitom ligoninėm ir GMP tą padarėm per 3 paras. Žinoma, tam reikėjo iškelti daug pacientų gydytis namuose arba kitose ligoninėse ir tai tikrai buvo didelis stresas visiems. Nuo penktadienio ten gydoma apie 30 pacientų, pajėgumas 65 pacientai, greitai jį praplėsime iki 130. Labai ačiū visam ligoninės kolektyvui ir ypač gyvybes gelbstintiems gydytojams!“

# VMKL parengimas Didžiausias iššūkis buvo VMKL pasirengimas gydyti covid pacientus. Įprastas įsipareigojimas tam...

Posted by Povilas Poderskis on 2020 m. lapkričio 2 d., pirmadienis

Apie tai, kad esą Vilniaus miestas netinkamai bendradarbiauja su Santaros klinikomis dėl naujų vietų pacientams, sergantiems COVID-19, paruošimo, praeitą savaitę kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tačiau VMKL direktorius Narimantas Markevičius teigė, kad darbas ruošiant palatas šiems ligoniams vyksta ir paaiškino, jog jie bus gydomi ligoninės filiale Antakalnio g. 124.

Plačiau skaitykite čia: Vilniaus miesto klinikinė ligoninė tampa COVID-19 pacientus gydančia įstaiga, bet nestabdo ir planinių paslaugų.

Sekmadienį Santaros klinikos pranešė, kad, lapkričio 1 dienos duomenimis, Santaros klinikose gydomi 104 Covid-19 sergantys pacientai, iš jų Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje – aštuoni. Laisvų vietų ligoninė turėjo II COVID skyriuje, naujai įsteigtame III COVID skyriuje Pediatrijos centre ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

Iššūkis laikinai ligoninei – personalas

Vilniaus miesto savivaldybė savo ruožtu surengė jau du Vilniaus sveikatos komandos pasitarimus. Ši komanda vienija visas Vilniuje veikiančias gydymo įstaigas ir medikų organizacijas. Šį kartą, anot P.Poderskio, daugiausiai dėmesio skirta pasitarime laikinosioms ligoninėms.

„Laikinoji ligoninė būtų reikalinga tuo atveju, jei užsipildytų visi kiti turimi stacionarūs pajėgumai kitose ligoninėse. Priešingai vyraujančiai nuomonei nėra sunku pastatyti tokį daiktą, daug sunkiau jį aprūpinti tinkamu personalu. Pvz. 500 vietų ligoninei reikėtų turėti: 149 gydytojus, 252 slaugytojus, 252 slaugytojo padėjėjus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

Kad suprastume, kaip labai sudėtinga tai bus ir kiek dar turime išspręsti klausimų, kol galėsime tai padaryti, pradėjome pratybas. Visos regiono sveikatos priežiūros įstaigos gavo kvietimą prisijungti prie laikinosios ligoninės užpildymo personalu nuo lapkričio 6 d. iki lapkričio 16 d. Taip surinksime informaciją apie turimus pajėgumus ir surasime spragas, kurias turime uždengti mokymais ar kt. priemonėmis“, – rašė P.Poderskis.

Pavasarį, pirmą kartą prabilus apie galbūt atsirasiantį laikinosios ligoninės poreikį Vilniuje, minėtas parodų ir kongresų centas LITEXPO – čia ir galėtų kurtis laikinoji ligoninė. Tuomet jos neprireikė, tačiau augantys užsikrėtimų skaičiai rudenį vėl grąžina prie šitos minties.

Galvoja perkelti užsikrėtusius slaugos pacientus

Savivaldybės administracijos direktorius taip pat informuoja, kad savivaldybė atnaujino medikų saviizoliacijos paslaugą: „Dabar jie, esant poreikiui, tai gali daryti viešbutyje, taip pat numatėme atskirą viešbutį sergantiems ir planuojame dar vieną, patogesnę, lokaciją pridėti artimiausiu metu. Tai vienas iš įsipareigojimų Vilniaus sveikatos komandai.“

Dar vienas spręstinas dalykas yra slaugos įstaigų pacientai, kuriems nustatytas COVID-19. Dabar jie užima ligoninių vietas arba gydosi tuose pačiuose slaugos ar globos namuose. „Tai padidintos rizikos vietos, todėl toks procesas nėra tinkamas norint apsisaugoti nuo išplitimo slaugos/globos įstaigose. Lengvesne forma sergantys tokie pacientai turėtų būti sukoncentruoti vienoje iš Vilniaus regiono slaugos ligoninių, kurioje gautų paslaugas – gydymą ir priežiūrą. Buvo siūlymas tai daryti Vilniaus M.Marcinkevičiaus ligoninėje, bet, atrodo, pavyko kartu su SAM ir organizuojančia ligonine surasti geresnių variantų ir šiuo metu kalbamės su Vilniaus regiono įstaigomis, iš kurių nereikėtų iškelti 200 pacientų, kad padarytume COVID-19 slaugos gydymą. Labai laukiam šito sprendimo“, – rašė P.Poderskis.

Mobiliųjų punktų vietą šalia „Siemens“ arenos, kur daromi COVID-19 testai, Vilniaus savivaldybė neoficialiai jau vadina V.Gerulaičio sveikatos miesteliu. Čia, anot P.Poderskio, punktuose paklotos laikinosios grindis, nes orai vėsta, tad taip bus patogiau ir šilčiau. Taip pat Vilniaus mieste vėl teikiama pavežėjimo į mobiliuosius punktus paslauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?