Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 20

Paaiškėjo, kiek R.Meilutytė uždirbo savivaldybėje, administracijos direktoriaus alga kilo dukart

Gruodžio 18 d. paskelbta, kad neišdirbusi nė trijų mėnesių iš Kauno miesto mero patarėjos pareigų pasitraukė sportinę karjerą baigusi plaukikė Rūta Meilutytė. Kaune gimusi garsiausia šalies plaukikė Visvaldui Matijošaičiui patarinėjo sporto, sporto infrastruktūros vystymo ir sveikos gyvensenos klausimais. Paaiškėjo, kad R.Meilutytės mėnesio atlygis už tai siekė 2249 eurus popieriuje.
15min studijoje — Rūta Meilutytė ir filmo apie ją autoriai
Rūta Meilutytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aukštojo išsilavinimo neįgijusi R.Meilutytė Kauno miesto savivaldybės mero patarėja pradėjo dirbti 2019 metų rugsėjo 24 dieną, baigė – gruodžio 13 dieną.

Taigi jos darbas V.Matijošaičio pašonėje tetruko mažiau nei 3 mėnesius. 15min žiniomis, kol kas V.Matijošaitis naujo patarėjo paieškų neplanuoja, o atsisveikinta su R.Meilutyte – abipusiu sutarimu su sąlyga, kad prireikus ji įsijungs į darbus, kur gali prireikti jos patirties ir žinių. Taip neva suteikiama galimybė buvusiai plaukikei visą dėmesį sutelkti į mokslus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

Kiek gi savivaldybei atsiėjo R.Meilytutės paslaugos? Kaip nurodo Kauno valdžia, vidutinis mėnesinis nustatytasis (paskirtasis) mero patarėjo darbo užmokestis 2019 m. III ketvirtį siekė 2343 eurus (neatskaičius mokesčių). Pernai ši suma buvo gerokai mažesnė – 1187 eurai.

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Personalo valdymo skyriaus vedėja Eglė Andriuškienė, R.Meilutytės mėnesinis atlyginimas buvo lygiai toks pat, kaip ir kitų mero patarėjų, kurių V.Matijošaitis šiuo metu turi keturis, – koeficientas 13x173=2249 eurai (neatskaičius mokesčių, „į rankas“ – 1369 eurai). Tad iš viso per visą išdirbtą laiką buvusiai plaukikei priskaityta 6727,83 euro, į rankas ji uždirbo 4053 eurus.

„Vidutinis patarėjų atlyginimas gali varijuoti dėl asmeninių aplinkybių ar darbinių santykių (liga, atostogos, komandiruotės ir pan.). Patarėjai taip pat gauna papildomai po 1 proc. už kiekvienus valstybei ištarnautus metus, tad patarėjų atlyginimo vidurkis atitinkamai skelbiamas didesnis“, – paaiškino E.Andriuškienė.

Štai Kauno miesto mero pavaduotojo vidutinis mėnesinis nustatytasis uždarbis siekia 2786 eurus (pernai – 2120 eurų), paties mero – 3418 (pernai 2574) eurų, o administracijos direktorius Vilius Šiliauskas „ant popieriaus“ vidutiniškai gauna 3332 eurus. Pernai ši suma buvo daugiau nei dvigubai mažesnė – 1463 eurai (nors savivaldybė nenurodė, tikėtina, kad pirmoje grafoje nurodytos „pernykštės“ algos iš tikro yra „į rankas“).

Vėliau Kauno miesto savivaldybė patikslino, kad pernai administracijos direktorius „į rankas“ vidutiniškai per mėnesį gavo 1164,9 euro. Šiemet – 1936,30 euro. Būtent alga „ant popieriaus“ kilo daugiau nei dvigubai – nuo 1431 iki 3200 eurų.

Įdomu tai, kad administracijos direktoriaus pavaduotojas „ant popieriaus“ vidutiniškai gauna net daugiau nei administracijos direktorius – 3382 eurus. Jo algas „į rankas“ per metus kilo nuo 1055 eurų iki 1633 eurų.

Per visą išdirbtą laiką buvusiai plaukikei priskaityta 6727,83 euro, į rankas ji uždirbo 4053 eurus.

15min paprašė paaiškinti, kodėl taip stipriai į viršų šoktelėjo svarbiausias pozicijas Kauno vietos savivaldoje užimančių asmenų atlygiai. E.Andriuškienės teigimu, šiuos pasikeitimus sąlygojo pasikeitusi įstatyminė bazė.

„Kauno miesto savivaldybės mero, kaip ir kitų savivaldybių merų, atlyginimas nustatomas vadovaujantis LR valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo nuostatomis. Šio įstatymo 1 priedo 5.2 papunktis numato, kad mero atlyginimas, kai savivaldybės teritorijoje gyvena daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų, nustatomas koeficientu 19. Tad 19x173 = 3287 („ant popieriaus“).

Atlygis gali varijuoti dėl asmeninių aplinkybių ar darbinių santykių (liga, atostogos, komandiruotės ir pan.). Taip pat savivaldybės merui už ištarnautus valstybei metus mokamas priedas. Jis sudaro 1 proc. už kiekvienus ištarnautus metus. Taigi atlyginimas kasmet kinta ir dėl šios aplinkybės“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Personalo valdymo skyriaus vedėja.

Pasak jos, 2019 metų sausio 1 dieną įsigaliojo nauja LR valstybės tarnybos įstatymo redakcija, kai atlyginimai tiek karjeros, tiek politinio, asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojams yra nustatomi ne kategorija, kaip buvo iki šiol, bet koeficientais.

„Administracijos direktoriaus koeficiento ribos yra 16,2–18,5. Nustatyti koeficiento dydį yra priskirta į pareigas priimančiam asmeniui, šiuo atveju kolegialiai institucijai – savivaldybės tarybai“, – paaiškino E.Andriuškienė.

Šiuo metu Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui nustatytas didžiausias galimas atlygio koeficientas – 18,5. Tad 18,5x173=3200 eurų. Jam taip pat mokamas priedas už ištarnautus valstybei metus – 1 proc. už kiekvienus metus.

Įdomu, kiek uždirba Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai? Pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamentą, tarybos nariams mokamas atlygis priklauso nuo jo lankomumo. Už kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto paslaugų išlaidas kas mėnesį mokama 0,6 VMDU dydžio išmoka. Pvz., už gruodžio mėnesį sumokėta 790,56 euro. Be to, už posėdžiuose praleistą laiką mokamas valandinis atlygis, kaip teigė E.Andriuškienė, pvz., lapkričio mėnesio valandinis atlygis buvo 8,24 euro, todėl tarybos nariui išmokėta apie 38,36 euro.

„Iš viso per mėnesį vidutiniškai tarybos narys, priklausomai nuo jo lankomumo, gali gauti apie 828,92 euro (790,56+38,36)“, – paskaičiavo Kauno miesto savivaldybės darbuotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento