Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 21 /2021 08 23

Pabaksnojus į purvinas gatves, namų kvartalo statytojai kaltę suvertė lietui

Kauno rajono Jonučių II kaime statomas naujų namų kvartalas. Darbai vykdomi privačioje Versmės gatvėje. Vietiniai gyventojai ėmė piktintis, kad sunkiasvorės mašinos iš statybvietės išnešioja purvą į aplinkinius kelius, o statytojai dėl to nieko neva nedaro. Statybas vykdančios įmonės direktorius aiškina, kad tai vienkartinis atvejis, esą kaltas lietus – lijo tris dienas iš eilės.
Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone
Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone / Skaitytojo nuotr.

Pyksta dėl purvo namuose

Į 15min kreipėsi prisistatyti nepanoręs Jonučių II kaimo Versmės gatvės gyventojas. Pasak jo, jau kuris laikas Kauno rajono savivaldybė nesiima priemonių priversti statybas vykdančius rangovus nuplauti asfaltuotų gatvių dangą, kuri buvo užnešta purvu dėl iš statybvietės nuo vasaros pradžios važiuojančių sunkiasvorių mašinų.

Užterštos, anot gyventojo, Versmės, Šilojaus, Eglių bei Artojų gatvės.

„Situaciją mums aiškina maždaug taip: Versmės gatvė privati ir kas ką nori, tas tą daro. Taip, gali daryti, ką nori, tačiau tik iki tol, kol tai neliečia kitų žmonių interesų. Mūsų interesas paprastas: purvini automobiliai, purvas namuose, nes pareidamas į namus asfaltuota gatve parsineši dumblo.

Situaciją mums aiškina maždaug taip: Versmės g. privati ir kas ką nori, tas tą daro.

Beje, Artojų gatvė tikrai nėra privati, tad kaip užtikrinamas purvo nepatekimas į ją? Įstatymai galioja visiems“, – tikino Versmės gatvės, kurioje įsikūrę apie 1000 žmonių, gyventojas.

Jis patikino dėl taršos kreipęsis į policiją, bet ši pasiūlė skambinti savivaldybei. Savivaldybė, savo ruožtu, pasiuntė pas gatvės savininką.

Stato 14-ikos namų kvartalą

Kauno rajono savivaldybė 15min paaiškino, kad Versmės gatvė – išties privati. Joje 14 individualių vieno aukšto namų statybas vykdo „Home Solutions“.

Skundo autoriaus minima Eglių gatvė – taip pat privati, Artojų bei dalis Šilojaus gatvės (nuo Vėtrungės g. iki sankirtos Kaštonų g. su Versmės gatve) – valstybinės.

Kauno rajono savivaldybės žiniomis, statybos darbus planuojama baigti šiais metais. Leidimas šiai veiklai išduotas. Kontrolę, kad nebūtų purvinamos gatvės, vykdo darbų užsakovas bei gatvių savininkas.

„Už gatvių purvinimą gali būti skiriamos baudos. Kauno rajono savivaldybės atstovai kalbėjo su „Home Solutions“ projekto atstovais, kurie komentavo, kad situacija šiai dienai gera, gatvės nuvalytos.

Tuomet buvo prastos oro sąlygos, kuomet nuotraukos darytos ir vykdyti darbai. Be to, atstovas skundėsi ir pačių gyventojų aplaidumu sustatant automobilius gatvėje ir taip apsunkinant statytojams gatvių tvarkymą“, – situaciją paaiškino Vilija Žukaitytė, Kauno rajono savivaldybės mero padėjėja.

Skaitytojo nuotr./Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone
Skaitytojo nuotr./Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone

Kitą dieną sutvarkė

15min susisiekė ir su „Home Solutions“ direktoriumi bei savininku Arūnu Aišparu. Jis taip pat yra ir vienas iš Versmės gatvės savininkų (gatvė priklauso keliems privatiems asmenims). Verslininkas žurnalistei prisipažino, kad ši situacija jam yra itin nemaloni.

„Ten yra mano privačios, asmeninės gatvės, kurias aš savo asmeninėmis lėšomis išsiasfaltavau, trinkeles sudėjau, apšvietimą įrengiau. Mano projektai – patys tvarkingiausi Kauno rajone, stengiuosi viską tvarkingai žmonėms padaryti.

Artojų gatvė tikrai nebuvo apteršta, nes ji – labai toli nuo statybų vietos. O dėl Versmės gatvės purvo – tuo metu vykdėme kasimo darbus ir buvo liūtis. Tris paras lijo. Užėjus stichiniam lietui sušlapo ir išsipurvino gatvė – tai nesukontroliuojama. Baigėsi lietus, mes purvą išvalėme“, – aiškino A.Aišparas.

Ten yra mano privačios, asmeninės gatvės, kurias aš savo asmeninėmis lėšomis išsiasfaltavau, trinkeles sudėjau, apšvietimą įrengiau.

Iš statybvietės išvažiuojančių automobiliu ratus kaskart plauti, pasak jo, yra sudėtinga – jei plausi, šlaps ir toliau purvas nešis su kita mašina.

Nesutarimų gatvėje – gausu

Verslininkas paatviravo apie nesutarimus su vietos gyventojais. Pasak jo, tie, kurie parašė skundą, jo privačioje žemėje laiko šiukšlių konteinerius.

Skaitytojo nuotr./Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone
Skaitytojo nuotr./Purvinos gatvės šalia statybvietės Kauno rajone

„Prašau trejus metus geranoriškai jų, kad perkeltų šiukšles į savo teritoriją. Draugiškai, be jokių užgauliojimų. Pasakė, kad negali, nes neturi savo, jų vystytojas neįrengė jiems. Skambinau ir savivaldybei, seniūnijai, „Kauno švarai“ dėl to. Po to net pasiūliau atiduoti už dyką savo žemės sklypo dalį – lai įsirengia tvarkingus šiukšlių konteinerius. Galiu net rekomenduoti įmones. Dabar ten yra šiukšlynas.

Galiu aptverti konteinerius tvora, neįleisti jų su šiukšlėmis, bet aš to nedarau. Nereikalauju, neskundžiu. Įsivaizduokit, jei jūsų kieme būtų sudėtos svetimos šiukšliadėžės“, – vieną iš daugelio problemų įvardijo pašnekovas.

Keista, kaip žmonės dar bando šmeižti mane, turėdami tiek daug savų problemų.

Jo teigimu, gyventojų tvora į jo privačią teritoriją net yra „įėjusi“ apie du metrus.

„Jei norėčiau, galėčiau užsiimti ir jie privalėtų išardyti visas tvoras, nes jos nelegaliai pastatytos. Keista, kaip žmonės dar bando šmeižti mane, turėdami tiek daug savų problemų. Turėtų draugauti ir tartis.

Ant mano kelio, beje, negalima sustoti ir stovėti. Yra kelio ženklai. Versmės gatvėje jie sustato apie 80 automobilių. Mano technika negali įvažiuoti, nes jie nusipirko čia butus ir jų rangovas pataupė, tad neturi, kur statyti mašinų. Tad mano technika negali nuvalyti tos gatvės vien dėl tų statomų gyventojų automobilių.

Štai, įmonė atvežė perdengimo plokštes, negalėjo įvažiuoti, kvietė policiją. Policija susisiekė su automobilio savininku. Kaip valyti gatvę, kai stovi joje 30-40 automobilių?“ – retoriškai paklausė A.Aišparas.

Prašo pakentėti

Verslininko teigimu, gatvė nuo statybų pradžios buvo išpurvinta gal keletą kartų. Dėl pastarosios taršos, kaip pakartojo „Home Solutions“ vadovas, kaltas ilgai pliaupęs lietus.

Čia juk vykdomos statybos, ne juvelyrinė parduotuvė, – būna visko. Turi pakentėti kiek žmonės.

Į įmonę dėl purvo skambino viena moteris. Jai buvo pasakyta, kad ryt numatomi geri orai – gatvė bus sutvarkyta. Taip, neva, ir buvo padaryta, – sureaguota į gyventojos priekaištą iškart.

„Labai skaudu dėl tokio skundo ir straipsnio. Kai duoti žmonėms, stengiesi padaryti kiek įmanoma daugiau, kad komfortabiliau gyventų... Buvo stichinė nelaimė, tad normalu, kad užsiteršė. Sutvarkei, išvalei.

Čia juk vykdomos statybos, ne juvelyrinė parduotuvė, – būna visko. Turi pakentėti kiek žmonės. Turės gražų rajoną šalia, jų turtas pabrangs, bet šito neįvertina“, – kitą situacijos pusę nušvietė A.Aišparas.

Papildyta rugpjūčio 23 dieną. Publikavus straipsnį, su 15min žurnaliste susisiekė skundą pateikęs gyventojas. Jis pranešė, kad gatvių savininkas rugpjūčio 21 dieną susisiekė su bendrija ir pažadėjo „tam tikras išlygas vardan to pakentėjimo“.

„Rajono gyventojai išsisprendė problemas su savininku. Gatvės nuvalytos. Viskas išsisprendė. Namų bendrija nemato reikalo eskaluoti problemos, kadangi yra progresas, tad ir pretenzijų nebeturime“, – patikino gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas