Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 18

Į Santaros klinikų pagalbos šauksmą per parą atsiliepė daugiau kaip 500 savanorių, kitai ligoninei padės šauliai

Nesuvaldoma COVID-19 pandemija šalies ligonines privertė ieškoti papildomų rankų. Ketvirtadienį Santaros klinikos paskelbė ieškančios savanorių. Vien per parą tokių atsirado daugiau kaip 500. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė į darbą pasitelkė šaulius, kurie šiuo metu policijai padeda ir kelių blokavimo postuose.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Šauliai prie komandos Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje prisijungė penktadienį. Iš pradžių jie praėjo mokymus, padėjo įrengti palatas COVID-19 pacientams, galiausiai pasidarė COVID-19 testus ir pradėjo darbą.

„Po mūsų pirmojo susitikimo su Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-oji rinktinės nariais praėjo tik 10 dienų. Per tas dienas buvome susitikę dar ne kartą. Vyko mokymai, buvo pasirašinėjamos bendradarbiavimo ir savanorystės sutartys, vyrai dar ne kartą gelbėjo perkraustant daiktus, pritaikant skyrius gydyti pacientus, segančius COVID-19 liga, atlikti PGR testai ir nuo šiandienos ryto Lietuvos šauliai stoja į tarnybą mūsų ligoninėje!“ – feisbuke paskelbė Vilniaus miesto klinikinė ligoninė.

Raudonojoje zonoje padės 19 šaulių

Planuojama, jog šauliai gydymo įstaigoje dirbs kiekvieną dieną, 24 valandas per parą. Dalis jų – 19 – padės gydant COVID-19 pacientus raudonoje zonoje, kiti – kituose skyriuose.

„Šiai dienai šaulių grafikai raudonosiose zonose yra sudėlioti kelioms savaitėms į priekį 24/7. Panašu, kad jau šiandien dėliosime naujus grafikus, pagal poreikį, atsiradusiems naujiems darbams. Jie dirbs padėjėjų pozicijose – perneš daiktus, tyrimus, padės pervežti ligonius, taip pat ir mirusiųjų kūnus“, – 15min pasakojo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės ryšių su visuomene specialistė Žydrė Gedrimaitė.

Jos žiniomis, savanoriško darbo sutartis padėti ligoninės raudonoje zonoje yra pasirašę 19 Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės šaulių.

„Kitose zonose, kur nereikia specialiųjų mokymų, šauliai atvyksta pagal poreikį, net juos informavus prieš kelias valandas“, – teigė specialistė ir pridūrė, jog šaulių savanorių koordinavimu ligoninėje užsiima parlamentaras Paulius Saudargas.

Nuotrauka iš ligoninės persirengimo kambario penktadienį jis pasidalijo feisbuke.

Dar vis ieško slaugytojų, jų padėjėjų, maisto išdavėjų

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje savanoriauja ne tik šauliai.

„Kitų savanoriaujančių turime: 18 studentų iš Vilniaus universiteto, iš Vilniaus Kolegijos – 5. Yra taip pat įdarbintų studentų, atliekančių praktiką. Taip pat ligoninės kovidiniuose skyriuose savanoriškai dirba gydytojai iš poliklinikų“, – nurodė Ž.Gedrimaitė.

Tiesa, ligoninei, pasak jos, vis dar trūksta slaugytojų, jų padėjėjų, maisto išdavėjų.

„Naudojantis proga, norime dar kartą visiems pasakyti, kad slaugytojais, slaugytojų padėjėjais, maisto išdavėjais gali dirbti tik žmonės, turintys atitinkamas licencijas, ar atitinkantys kitus nustatytus reikalavimus dirbant su pacientais. Jiems į pagalbą yra pasitelkiami kiti savanoriai.

Todėl dar kartą kreipiamės į kitų įstaigų medicinos darbuotojus – slaugytojus, slaugytojų padėjėjus, prastovose esančius kavinių, restoranų ar valgyklų darbuotojus, ir galinčius dirbti maisto išdavėjais, mes laukiame Jūsų“, – tikino Ž.Gedrimaitė.

Siūlosi dirbti ir per šventes

Ketvirtadienį su pagalbos prašymu į gyventojus kreipėsi ir Santaros klinikos. Įstaigai prireikė piliečių, kurie galėtų prisidėti prie kurjerinės veiklos bei tų, kurie pagelbėtų COVID-19 pacientų skyriuose.

Santaros klinikos labai laukė savanorių, kurie galėtų gelbėti ilgesnį laiką ir tam skirtų ne mažiau nei 20 valandų per savaitę, taip pat – dirbtų naktimis, švenčių metu.

Savanorių koordinavimu Santaros klinikose užsiimanti Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Kristina Meidė patikino, jog norinčiųjų padėti tikrai atsidaro.

„Savanorių – daugiau kaip 500, tai tikrai labai džiaugiamės. Mano vardu padėkokite žmonėms, kurie taip nuoširdžiai supranta susidariusią situaciją ir yra pasiruošę padėti, – 15min komentavo ji. – Kas tikrai labai žavi, žmonės siūlosi dirbti ir per Kūčias, ir per Kalėdas, vis tiek neišvažiuoja kažkur pas artimuosius. Tas šventinis susitelkimas labai džiugina.“

Kas tikrai labai žavi, žmonės siūlosi dirbti ir per Kūčias, ir per Kalėdas.

Savanorių reikia ir kituose miestuose

Tiek savanorių bent jau Vilniuje turėtų pakakti, tačiau pagalbą bus bandoma telkti ir kituose miestuose.

„Dabar planuojam kitus etapus. Jeigu neatsirastų dar didesnis poreikis Vilniuje, galvojam, kad su šiuo savanorių sąstatu Vilnių padengsim, bet poreikis dar yra Kaune, Panevėžyje ir Alytuje tiek ligoninėse, tiek globos namuose. Tai dabar aktyvinam paiešką tuose regionuose“, – pasakojo K.Meidė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Meidė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Meidė

Kiekviename iš regionų, jos teigimu, reikėtų apie 100 savanorių.

Santaros klinikos yra atraminė ligoninė, paslaugas COVID-19 pacientams teikianti nuo pat pandemijos pradžios. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė COVID-19 skyrių atidarė spalio pabaigoje, kai Santaros klinikoms kilo iššūkių valdant pacientų srautus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas