Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Padirbtus parašus ir dokumentus atpažįstanti Miglė: „Kiekvieno žmogaus raštas yra unikalus – panašiai kaip pirštų atspaudai“

​​​​​​​Būdama paauglė, Miglė Keturkienė bandė nukopijuoti mamos parašą. Išbandė kelis skirtingus būdus, stebėjo, kaip pasirašinėja mama, tačiau pasirašyti už ją pasirodė sudėtinga. „Ne tik sudėtinga, bet ir neįmanoma“, – šiandien sako Miglė, tyrinėjanti rašyseną. Atskirti, kuris parašas – tikras, o kuris – padirbtas, jai tenka nuolat.
Rašysenos ekspertė Miglė Keturkienė
Rašysenos ekspertė Miglė Keturkienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro vyriausioji tyrėja, ekspertė M.Keturkienė turi dvi kvalifikacijas – rašysenos ir lingvistinę. Tiesa, lingvistines ekspertizes ji atlikdavo tada, kai dirbo Lietuvos teismo ekspertizės centre, mat kriminalistinių tyrimų centre kol kas tokios neatliekamos.

Dar vienas Miglės tikslas – įgyti trečią kvalifikaciją – dokumentų tyrimų. Tuomet greta rašysenos ekspertizės ji dar tirtų ir įvarius galimai padirbtus dokumentus.

Tačiau įdomu tai, kad Miglė nestudijavo jokioje mokymo įstaigoje, ruošiančioje pareigūnus ar ekspertus. M.Keturkienė universitete baigė lietuvių filologijos studijas, trejus metus dirbo mokykloje.

„Aš baigiau lietuvių filologijos bakalaurą, o magistras buvo taikomoji kalbotyra, kai tyrinėjome daug kalbos dalykų – iš visų kampų. Viena iš sričių buvo teismo lingvistika. Tada sužinojau, kad yra įstaigos, kurios tiria ir atlieka ekspertizes ne tik lingvistines, bet ir dokumentų, rašysenos.

Nusiunčiau savo CV į Lietuvos teismo ekspertizės centrą ir mane atrinko. Rašysenos ekspertizė apskritai yra toks dalykas, kurio nėra niekur mokama, nebent tik supažindama M.Romerio universitete.

Atlikti rašysenos ekspertizes mokoma jau pačiame darbe. Kai žmogus priimamas, jis metus ar dvejus šiam darbui ruošiamas.

Tenka skaityti specifinę literatūrą, gilintis, atlikti ekspertizes, kurias peržiūri tave mokantis specialistas. Kai esi pasiruošęs savarankiškam darbui, prieš tai reikia išlaikyti egzaminą, gauti kvalifikaciją. Po penkerių metų komisija peržiūri, kaip tu dirbai, gali užduoti klausimų ir tada ją pratęsti“, – sako Miglė, šį darbą dirbanti jau beveik dešimt metų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rašysenos ekspertė Miglė Keturkienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rašysenos ekspertė Miglė Keturkienė

Pašnekovė šypteli: pirminis įsivaizdavimas apie rašysenos eksperto darbą buvo visai kitoks, be to, tokio specialisto darbą žmonės neretai painioja su grafologija.

„Grafologija labiau tiria žmogaus asmenybę, iš rašto apibūdina jo charakterį. Mūsų tikslas kitoks. Rašysenos ekspertizė yra tyrimas, kai tiriame žmogaus ranka rašytą raštą ant įvairių paviršių, su įvairiomis rašymo priemonėmis ir bandome nustatyti tai parašiusį asmenį“, – sako tyrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas