Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 27 /12:00

Pagėgių mero posto siekusiam Kęstui Komskiui – įtarimai pirkus balsus

Lietuvos regionų partijos atstovui Kęstui Komskiui, siekusiam Pagėgių mero posto, Tauragės teisėsaugininkai pareiškė įtarimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis / 15min nuotr.

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 172 straipsnio („Trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise“) 1 dalį buvo pradėtas praėjusią savaitę, įtarus, jog rinkimų teisę turintiems asmenims buvo siūlomas piniginis atlygis už tai, jog šie antrajame rinkimų į Pagėgių mero postą ture balsuotų Lietuvos regionų partijos nario K.Komskio naudai.

Suprasti akimirksniu

  • Kęstas Komskis antrame rinkimų ture surinko 39,74 proc. balsų.
  • Pagėgių mero rinkimus laimėjo Liberalų sąjūdžio narys Vaidas Bendaravičius.

Remiantis šiuo metu turimais duomenimis, rinkėjams buvo siūlomas 20–40 eurų atlygis. Įtarimai dėl minėtos nusikalstamos veikos padarymo pareikšti 5 privatiems asmenims. Jiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pranešimas apie įtarimą pagal Baudžiamojo kodekso 172 straipsnio 1 dalį šiandien įteiktas ir į Pagėgių savivaldybės mero postą kandidatavusiam, tačiau rinkimuose pralaimėjusiam K.Komskiui.

Tyrimui vadovaujantis Tauragės apylinkės prokuratūras prokuroras Raimundas Aukštakalnis paskyrė K.Komskiui kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Baudžiamasis kodeksas už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise numato bausmę viešaisiais darbais arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

Su pačiu K.Komskiu pirmadienį BNS nepavyko susisiekti.

Lietuvos regionų partijos skyriaus Pagėgiuose pirmininkas Aivaras Pocius BNS sakė žinią apie K.Komskiui pareikštus įtarimus vertinantis blogai ir pripažino, kad tai meta šešėlį organizacijai.

„Šiaip tai blogai vertinam, bet aš manau į šituos klausimus teisėsauga turi atsakyti. (...) Ne, tai besąlygiškai, kad meta (BNS – šešėlį ant Regionų partijos)“, – kalbėjo jis.

A.Pocius pažymėjo, kad K.Komskis nėra partijos narys, o „tik buvo kandidatas į merus ir tarybos narius“ su Lietuvos regionų partija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, pirmajame merų rinkimų ture K.Komskis surinko 28,9 proc. balsų ir liko antras. Antrajame ture jis nusileido iki šiol mero pareigas ėjusiam Liberalų sąjūdžio kandidatui Valdui Bendaravičiui, surinkęs 29,74 proc. balsų. Politikas buvo perrinktas į Pagėgių savivaldybės tarybą.

Kaltino kitus

Praėjusią savaitę K.Komskis, kalbėdamas su 15min, neigė bet kokias sąsajas su įtariamais balsų pirkėjais: „Teisėsauga labai aiškiai pasisakė – nei aš įtariamasis, nei aš pirkau, nei man yra kažkokie įtarimai.“

Pasak jo, balsus Pagėgiuose galėjo pirkti ir kitų partijų atstovai, tarp jų – ir Regionų partijos.

„Kiek man yra žinoma, tai pirko labai daug liberalai – mes patys skundėme, ir dėl kitų partijų buvo pirkimų (...) Yra ir socdemų, ir valstiečių, ir, kiek žinau, yra vienas buvęs Regionų kandidatas. Galbūt žmogus eidamas pirmą kartą į rinkimus paprašė kažko, nežinau. Man neteko su juo bendrauti. Bet kad tarp įtariamųjų yra ir kitų partijų, tai tikrai yra“, – pasakojo Pagėgių politinis veikėjas.

Be kita ko, K.Komskis tvirtino pats skambinęs policijai, norėdamas pasiaiškinti situaciją.

„Pasiteiravau, ar man nereikia ko nors daryti. Ne, sakė, kad nereikia, nes apie jus nieko neturim“, – pasakojo K.Komskis.

Jis sakė skambinęs policijai, nes žiniasklaidoje, kalbant apie balsų pirkimo skandalą, minima jo pavardė.

Be to, jis sakė dar po pirmo turo kreipęsis į pareigūnus dėl galimo balsų pirkimo.

„Aš papasakosiu. Jau kreipiausi į policiją po pirmo rinkimų turo. Įvardinau, kas perka Liberalų sąjūdžiui, kokios mašinos veža. Aš nuėjau ir visa tai papasakojau. Deja, kol kas nematom jų pavardžių, bet gal dar visko bus“, – kalbėjo K.Komskis.

„Ir aš, ir mūsų stebėtojai, su stebėjimo kameromis viskas nufilmuota, viskas paduota. Kaip pinigus paduoda – viskas yra nufilmuota“, – pridūrė jis.

Balsų pirkimu įtariamas ne pirmą kartą

2016 metais dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje tuomet „tvarkietis“ K.Komskis prarado laimėtą Seimo nario mandatą, tada Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino jo registraciją Seimo rinkimuose.

Sprendimą braukti K. Komskį iš „tvarkiečių“ kandidatų sąrašo VRK tuomet priėmė susipažinusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, bet prokurorai neleido jos viešinti, argumentuodami, kad tai pakenktų tyrimui.

K.Komskis Pagėgių mero pareigas ėjo 2003–2008 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas