Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 08 20

Pajūryje gaudo bangas: autizmo sutrikimą turintiems vaikams – nemokama bangų terapija

„Esu pati nustebinta, kiek daug emocijų pozityvių, gerų matau, turime ir talentų netikėtų, kurie pirmą kartą ant bangų ir jiems labai gerai sekasi. Paliks neišdildomą įspūdį vaikams ši diena“, – sako stovyklos „Vasara su žirgu“ viena iš organizatorių Ema Navickienė, ketvirtadienį atlydėjusi vaikus į Melnragę, kur šie išbandė bangų terapiją. Stovykloje laiką leidžia tiek sveiki, tiek raidos sutrikimų turintys vaikai. Pastariesiems bangų terapija – ne tik pramoga, bet ir sveikatinimo priemonė. Patirti įspūdžių ant bangų nemokamai kviečiami autizmo sutrikimą turintys vaikai.
Banglenčių stovykla, kurioje dalyvauja vaikai su negalia.
Banglenčių stovykla, kurioje dalyvauja vaikai su negalia. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Trečiadienį Vilkyčiuose į stovyklą susirinko per dešimt vaikų. Čia veikiančiame žirgyne vaikams vyksta hipoterapijos užsiėmimai. Pusė stovyklos narių – autistai, Dauno sindromu sergantys vaikai.

„Programa skirta skatinti vaikų fizinį aktyvumą ir meilę sportui. Viena veiklų – hipoterapija, o su partnerių pagalba sujungėme ir bangų terapiją. Programa skirta vaikams, kurie turi negalią, tačiau mes kombinuojame dalyvius, kad nebūtų integracija uždaroje grupėje. Norime, kad vaikai bendrautų, kartu dirbtų, sportuotų, gimtų draugystės, kurios, tikime, užsimegs ir visam gyvenimui. Tai didina ir vaikų toleranciją vienas kitam. Vaikai atvykę iš Kretingos, Šilutės, Klaipėdos“, – pasakojo E.Navickienė. Stovyklą vaikams finansuoja Švietimo ministerija.

Anot E.Navickienės, visai netikėtai gimė partnerystė su bangų terapijos organizatoriais, tad vaikams sudaryta galimybė patirti nuotykių vandenyje.

Bangų terapija – tai moksliškai patvirtintas banglenčių sporto taikymas psichologinių ar raidos iššūkių turintiems žmonėms. Anot šios terapijos organizatoriaus Girmanto Neniškio, Didžioji Britanija apmoka banglenčių stovyklas besigydantiems depresiją ir kitus sutrikimus.

„Lietuvoje su vaikais autistais dirbame jau penkti metai, o socialinio verslo sprinte „Įjunk poveikį“ bangų terapijos idėja laimėjo finansavimą socialinio verslo vystymui Klaipėdos regione“, – džiaugėsi G.Neniškis, šios terapijos plėtrai pelnęs 15 tūkstančių eurų.

G.Neniškis kartu su partneriais „VPN Surf“ kiekvieną ketvirtadienį organizuoja nemokamus užsiėmimus vaikams autistams ir neabejoja, jog šios žinios sklaida galėtų pasiekti dar daugiau vaikų, kuriems ši terapija padėtų įsitraukti į fizinę veiklą ir ugdyti socialinius įgūdžius.

„Pirmą stovyklą suorganizavome 2015 metais. Patys tikrai buvome išsigandę, nežinojome, į ką veliamės. Pamatėme tas emocijas, kurias vaikai patiria vandenyje, ir nė akimirkai nesudvejojome, kad tai vienas projektų, kurį norime tęsti. Matome, kad pasikeitė vaikų santykis su vandeniu, treneriais, banglentėmis. Pirmą dieną visai nenorėjo, bijojo kostiumą rengtis, nenorėjo liesti lentos, o sugrįžę po metų vaikai patys rengiasi kostiumą, griebia instruktorių už rankos, bėga į vandenį ir nori būti bangose. Įkvėpti to pokyčio nusprendėme vystyti projektą. Šiais metais su partneriais „VPN Surf“ galime kiekvieną ketvirtadienį vaikams organizuoti stovyklėles. Planuojame, kad apie šimtas vaikų bus stovyklėlėse sudalyvavę“, – pasakojo Girmantas, kitąmet planuojantis priimti dvigubai daugiau vaikų.

Vyras džiaugiasi, jog didžiausią progresą padaro ir labiausiai atsiskleidžia tie vaikai, kurie mažai kalba, jiems sunkiau paaiškinti plaukimo banglente techniką.

„Tikslų nekeliame – tiesiog norime gerai praleisti laiką. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad ne tik emocinę būseną veikia, bet ir fizinę. Turintys raidos sutrikimų vaikai dažnai turi nutukimo problemų. Vaikai stojasi, krenta, šoka į vandenį, lavina lankstumą. Nauda abipusė – tiek psichologinė, tiek fizinė“, – įsitikinęs pats jau dvidešimt metų su banglente draugaujantis vyras.

Į stovyklą dvi mergaites, kurių viena turi Dauno sutrikimą, atvežusi Orinta džiaugėsi, kad pametinukės, septynmetė ir aštuonmetė, gali patirti neišdildomų įspūdžių.

„Nebijojo nieko“, – džiaugėsi mama, girdama mergaites, kad šios taip drąsiai gaudo bangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius