Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 03

Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio šventėje – prezidento kalba ir padėkos merui

Istorinis žygis Palangoje, vykęs 1921 metais, didingai atkartotas šeštadienį, Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio šventėje. Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus. Po eisenos ir teatralizuoto pasirodymo prezidentas savo kalboje išreiškė ypatingą pagarbą miesto merui ir papasakojo apie savo santykį su Palangos kraštu.
Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmuosius žingsnius visi žengė Kretingos gatvės pradžioje ir ėjo iki Vytauto ir Kretingos gatvių sankirtos, kur ties įrengtais istoriniais miesto vartais eisenos dalyvius pasitiko prezidentas Gitanas Nausėda ir kurorto meras Šarūnas Vaitkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Istorinė eisena, skirta paminėti Palangos grąžinimo 100-metį.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Istorinė eisena, skirta paminėti Palangos grąžinimo 100-metį.

Eisenos dalyviai patraukė į Birutės parką. Ten, Birutės kalno papėdėje, tiksliai toje pačioje vietoje, kur iškilmės vyko prieš šimtą metų, vyko Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečiui skirtas teatralizuotas renginys, atkartojantis anuometinius įvykius.

Jame aktoriai imitavo Maironį, Juozą Tumą Vaižgantą ir Antaną Smetoną. Kalbėdami autentiška žemaitiška tarme, leido įsijausti į tuometinį Palangos visuomenės gyvenimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Istorinė eisena, skirta paminėti Palangos grąžinimo 100-metį.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Istorinė eisena, skirta paminėti Palangos grąžinimo 100-metį.

Po vaidinimo scenoje kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Jis dėkojo Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai, Seimo nariams ir miesto svečiams, mylintiems Palangą. „Ačiū ir gražios šventės. Didžiuokitės, kad esate palangiškiai“, – sakė Š.Vaitkus.

Prezidentas Gitanas Nausėda negailėjo gražių žodžių Palangai ir čia gyvenantiems žmonėms. „Puiki nuotaika apima, kai aplinkui tiek džiugių veidų. Ši šventė yra ne tik Palangos, bet ir visos Lietuvos – tai patvirtina faktas, kad vasarą miesto svečių skaičius bene dešimt kartų viršija palangiškių“, – pastebėjo prezidentas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

G.Nausėda pripažino, kad jis ypač myli Palangą dar ir dėl to, jog Lazdininkų kaime prieš daug metų gimė jo mama, o ir jis pats gimė Klaipėdoje. „Šis kraštas yra mielas širdžiai ir mane visada traukia čia sugrįžti“, – sakė Gitanas Nausėda.

Prezidentas kalboje paminėjo ir savo 92-ejų metų tėvą Antaną Nausėdą, kuris, apskaičiavęs jėgas, eisenoje nusprendė nedalyvauti. „Labai norėčiau, kad jis būtų dalyvavęs. Vis dėlto gerbiu tėčio sprendimą, juk jis beveik tokio paties amžiaus kaip Palangos grąžinimas Lietuvai. Tėtis, nors ir nusprendė nerizikuoti, bet yra visa širdimi su visais čia susirinkusiais ir džiaugiasi šia švente“, – kalbėjo G.Nausėda.

G.Nausėda norėjo ypatingai pažymėti Antaną Smetoną ir išreikšti pagarbą Palangos merui Š.Vaitkui. „Antanas Smetona buvo įžvalgus, Tėvynei atsidavęs patriotas, kurio visos veiklos mes dar iki galo nesugebėjome įvertinti. Todėl noriu išreikšti didelę pagarbą jums, mere, nes jūs, be jokių atsikalbinėjimų ir abejonių, priėmėte sprendimą suteikti prieglobstį Antano Smetonos paminklui, įprasminančiam mūsų didžiavyrio darbus“, – džiaugėsi prezidentas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Šarūnas Vaitkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Šarūnas Vaitkus

Po kalbos prezidentui buvo įteiktas Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečiui paminėti skirtas medalis. Šis apdovanojimas bus įteiktas ir kitiems padedantiems Palangai žmonėms: Vytautui Landsbergiui, Valdui Adamkui, Daliai Grybauskaitei, Viktorijai Čmilytei-Nielsen, Ingridai Šimonytei, Sauliui Skverneliui, Andriui Kubiliui ir Algirdui Butkevičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas