Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 15

Palangos „Pušynas“: kodėl jis tapo mūšio lauku?

Prie prestižinėje Palangos vietoje esančio pareigūnų poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ kabanti vėliava perrišta juodu kaspinu. Gedulas. Tokia nuotaika gyvena šio centro darbuotojai ir aktyvūs palangiškiai, sužinoję apie planus privatizuoti „Pušyną“. Vietos politikai jau kreipėsi į šalies vadovą, o kurorte užvirė aistros: kas slypi po noru naikinti „Pušyną“? Aiškėja, kad interesai čia persipynę.
Agnė Bilotaitė, Veronika Skeberdytė ir Šarūnas Vaitkus
Agnė Bilotaitė, Veronika Skeberdytė ir Šarūnas Vaitkus / 15min, VRK ir sanatorijos nuotr.

Praėjusią savaitę Palangos miesto savivaldybės taryba kreipėsi į šalies vadovus dėl planų privatizuoti jaukioje kurorto vietoje, visai greta jūros esantį poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“.

Dėl šių planų sukruto ne tik politikai, bet ir vietos gyventojai.

Ketvirtadienį jie ketina piketuoti ir išsakyti nepritarimą planams naikinti „Pušyną“.

Palangos tarybos nariai viešame rašte išsakė poziciją, kad jiems nepriimtina vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pozicija dėl centro.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pušynas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pušynas

„Manome, kad tokia vienasmeniška nuostata yra nevalstybiška, netoliaregiška, prasilenkianti su atskirties tarp regionų mažinimo politikos logika ir socialiai neatsakinga“, – išdėstyta rašte.

Šie poilsio namai yra už kelių šimtų metrų nuo jūros, juos supa 2,7 hektaro teritorija, o patys pastatai yra 3 tūkst. kvadratinių metrų ploto. Politikai atkreipė dėmesį, kad „Pušyne“ dirba 100 darbuotojų, kurių pusė – medikai, bei tūkstančius klientų.

Atkreiptas dėmesys, kad dėl „Pušyno“ nebuvo tartasi nei su sanatorijos vadovais, nei su profesine sąjunga.

„Neabejotina, jog tokio turto perdavimas privatizuoti per Turto banką labai sudomins privačius nekilnojamojo turto vystytojus, kurie, stebint pastarųjų metų Palangos plėtros nekilnojamojo turto srityje tendencijas, čia įkurs prabangius apartamentus. Ką dėl to laimės valstybė ir kurortas? Ar tikrai valstybės reikalas yra naikinti kurorto sanatorinį gydymą?“ – rašoma rašte.

Atkreiptas dėmesys, kad sanatorinis gydymas padeda sumažinti kurorte sezoniškumo klausimą.

Ministerija atsisako penkių įstaigų

Vidaus reikalų ministerijos atstovai patikino, kad penkias ministerijai pavaldžias viešąsias įstaigas nusprendė likviduoti, nes jų veikla niekaip nesusijusi su ministerijai keliamais uždaviniais.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje

„Ne tik VRM, bet ir kitos ministerijos peržiūri pavaldžių įstaigų funkcijas ir nebūdingų atsisako – viešojo administravimo pertvarka numatyta šios Vyriausybės programoje”, – rašoma ministerijos atsakyme.

Akcentuojama, kad VRM turi rūpintis viešuoju saugumu, nusikalstamumo mažinimu, migracija, regionine politika, o ne SPA paslaugomis, viešbučių išlaikymu ar koncertinėmis programomis ir patalpų nuoma.

Palangos savivaldybės nuotr./Sanatorija „Pušynas“
Palangos savivaldybės nuotr./Sanatorija „Pušynas“

Pareigūnams reabilitacijos paslaugos bus užtikrintos – kartu su profesinėmis sąjungomis bus sudaryta darbo grupė, kuri parengs naują – skaidrų reabilitacijos paslaugų finansavimo modelį.

Ministrė A.Bilotaitė akcentavo, kad ministerijos rūpestis – ne poilsio namų administravimas, o pareigūnų sveikata. Anot jos, šiuo metu reabilitacijos laukti tenka net iki trejų metų.

Kam reikalingas „Pušynas“?

Tačiau ėmus atidžiau domėtis „Pušyno“ istorija, ima aiškėti, kad tai nėra tik sanatorinio gydymo reikalingumo klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas