Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 14

Paminklas Jonui Basanavičiui Vilniuje: vėl ginčai be rezultato

Beveik niekas neabejoja, kad paminklas Lietuvos nepriklausomybės patriarchui, Vasario 16-osios akto signatarui Jonui Basanavičiui Vilniuje turėtų pagaliau atsirasti. Tačiau kur ir koks tas paminklas turėtų būti pastatytas? Ir ar bus suspėta jį pastatyti iki 1918 m., kai Lietuva minės valstybingumo atkūrimo šimtmetį?
Jonas Basanavičius
Jonas Basanavičius / Aleksandro Jurašaičio/Lietuvos nacionalinio muziejaus archyvo nuotr.

Diskusijos apie paminklą J. Basanavičiui Vilniuje prasidėjo jau prieš kelerius metus. Tačiau iki šiol Vilniaus valdžia, architektai, skulptoriai, muziejininkai ir daugelis kultūros atstovų neranda bendro sutarimo, kur tas paminklas turėtų stovėti ir kam derėtų patikėti jo sukūrimą.

Šiuo metu didžiausią iniciatyvą rodo koncerno „MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis ir Nacionalinio muziejaus vadovė Birutė Kulnytė, tačiau jų pasirinkta vieta Vilniuje ir paminklo projektas susilaukė prieštaringų vertinimų.

Nori greitesnio rezultato

R. Raulynaitis, bendraudamas su LRT.lt, patvirtino informaciją, kad jo atstovaujamas koncernas yra pažadėjęs prisidėti, finansuojant paminklo J. Basanavičiaus statybą sostinėje, tačiau su tam tikromis sąlygomis: „Mes norėtume, kad paminklo statybos iniciatore ir organizatore būtų Nacionalinio muziejaus direktorė B. Kulnytė, kas būtų natūralu, nes ji tai gerai išmano. Mums taip pat priimtinas jos pasiūlytas skulptoriaus Rapolo Jakimavičiaus sukurtas J. Basanavičiaus paminklas, kuris atsirastų Konstantino Sirvydo skvere“.

Ketverius metus vadovavęs J. Basanavičiaus sodybai-muziejui Ožkabaliuose R. Raulynaitis taip pat pridūrė sieksiantis, kad paminklas patriarchui atsirastų kuo greičiau: „Esu žmogus, kuris norėtų, kad tai būtų padaryta. Man rūpi, kad neskambėtų taip, tarsi galima laukti dar dvidešimt, keturiasdešimt, šešiasdešimt metų, kol kažkas kažką padarys. Nes vienam nepatinka, kad J. Basanavičius sėdi ne ant žirgo, kitam – kad jis toks pavaizduotas, kitam vieta nepatinka, kitam – medžiaga, kitam – kad iš bronzos, o ne iš granito. Visiems kažkas nepatinka, tik nėra jokio rezultato“.

Paklaustas, ar koncernas pasiryžęs finansuoti visą J. Basanavičiaus paminklo statybą, ar tik dalį, R. Raulynaitis konkrečios sumos neįvardijo, tik patikslino, jog pinigų būtų skirta paminklo iš bronzos nuliejimui.

Vietą paminklui, jo prieigas, gėlyną, pasak jo, turėtų imtis sutvarkyti Vilniaus miesto savivaldybė.

Su B. Kulnyte susisiekti dėl jos užimtumo LRT.lt nepavyko.

Vieta skvere sukeltų problemų

Šiuo metu atostogaujantis Vilniaus meras Remigijus Šimašius prisipažino paminklo statybos aplinkybių gerai nežinąs, todėl jas pakomentuoti galėsiąs po atostogų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas