Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 20

Pamirštas Kauno senamiesčio lopinėlis – merdinti aikštė, apleistas kiemas ir tamsi gatvė

Prie itin intensyvaus eismo sankryžos plytinti Steigiamojo Seimo aikštė Kaune merdėja jau seniai. Dar 2016 metais prabilta apie rekonstrukciją, tačiau kalbos greitai nutilo. Šalia esančiame daugiabučių kieme, pasak vietos gyventojų, vyrauja antisanitarinės sąlygos – purvas, atliekų kalnai, o juk šalia – biblioteka ir darželis. Tamsoje skendi ir A.Mapu gatvė, kurios „iškilnotais“ šaligatviais sunku paeiti.
Apleistas daugiabučio kiemas Kauno senamiestyje
Apleistas daugiabučio kiemas Kauno senamiestyje / Skaitytojo Simono nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi kaunietis Simonas, patikinęs, kad jų daugiabučių apsuptame kieme Kauno senamiestyje vyrauja antisanitarinės sąlygos, o šalia juk – vaikų darželis bei miesto biblioteka.

„Kiemas yra pačioje Kauno širdyje, Senamiestyje, šalia – paveldosauginiame name veikianti miesto biblioteka, valstybinis vaikų darželis. Kiemas priklauso savivaldybei – parkavimas jame mokamas. Deja, jis yra tragiškos būklės – smėlis, purvas, neišasfaltuotas, duobėtas ir apleistas. Po lietaus per balas tiek tėvai su vaikais, tiek gyventojai negali praeiti“, – problemas ėmė vardyti Simonas.

Į balas vietos gyventojai dažnai sumeta medienos lakštus, kad bent jais būtų įmanoma pereiti.

Kauniečio nuomone, kiemas turėtų būti iš naujo išasfaltuotas ir padarytas patogus praėjimas tiek tėvams iki darželio, tiek ir gyventojams ar miesto svečiams iki bibliotekos.

Kodėl neiškelia konteinerių?

Dar viena problema – kieme stovintys atliekų konteineriai. Jie – antžeminiai, tad gyvūnai, benamiai dažnai ištampo šiukšles po visą kiemą.

„Konteineriai galėtų būti iškelti prie Steigiamojo Seimo aikštės, įrengti požeminiai bei su galimybe rūšiuoti. Savivaldybė informavo, kad tik tolimoje ateityje svarsto apie jų iškėlimą, o kiemo tvarkymo kol kas visai nesiima“, – nusivylęs kalbėjo kaunietis.

Karolinos Stažytės nuotr./Apleistas daugiabučio kiemas Kauno senamiestyje
Karolinos Stažytės nuotr./Apleistas daugiabučio kiemas Kauno senamiestyje

Pati Steigiamojo Seimo aikštė taip pat jau seniai merdėja. Nors 2016 metais prakalbta apie žadamą skelbti architektūrinį vizijų konkursą.

„Reikia pripažinti, kad ši aikštė šiuo metu yra visiškai nefunkcionuojantį ir nepatraukli. Mūsų pagrindinis tikslas – šią vietą paversti traukos objektu. Kitais žodžiais tariant, šią aikštę paversti vieta, kurioje žmonės norėtų būti. Norime išgirsti architektų ir urbanistų minčių bei idėjų, kaip tai pasiekti. Galbūt kažkas siūlys statyti gyvenamuosius namus, kavines, galbūt siūlys nieko nedaryti, o galbūt kažkas pasiūlys visą sprendimų kompleksą. Konkurso metu visa tai sužinosime“, – 2016 metais teigė tuometis Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

Vis dėlto, kalbos liko tik kalbomis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Steigiamojo Seimo aikštė
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Steigiamojo Seimo aikštė

Deramo dėmesio nesulaukia ir kitoje pusėje aprašyto kiemo esanti A.Mapu gatvė, kurioje ir veikia minėta biblioteka bei darželis.

Karolinos Stažytės nuotr./Tamsi A.Mapu gatvės atkarpa
Karolinos Stažytės nuotr./Tamsi A.Mapu gatvės atkarpa

Į šiemet tvarkomą Vilniaus gatvę besidriekianti gatvė – su iškilnotais akmenimis ir sukrypusiais šaligatviais, kuriais sunku paeiti. Kartais visą šaligatvį, kuris siekia gal apie pusmetrį, uždengia laiptai ar koks automobilis. Žemesni automobiliai šioje gatvėje ne kartą prakiurdė savo degalų bakus. Negana to, blankia oranžine spalva apšviestas tik trečdalis gatvės – visur kitur tvyro tamsa.

Jono Palio nuotraukų archyvas/Turgus. Dabar – Steigiamojo Seimo aikštė
Jono Palio nuotraukų archyvas/Turgus. Dabar – Steigiamojo Seimo aikštė

Įvertins būklę

Kaip 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, teritorija tarp J.Jablonskio ir A.Mapu gatvių (nuo Steigiamojo Seimo aikštės link A.Mapu g.) jau išplanuota, prie pastatų suformuoti žemės sklypai ir dauguma jų įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistai įvertins įvažiavimo būklę.

„Pagal parengtus projektus nustatytos buitinių atliekų surinkimo vietos, privažiavimai, įvairūs servitutai. Minėtų sklypų naudotojai bei savininkai nuomojamus sklypus tvarko patys“, – patikino A.Pakalniškis.

Anot jo, miesto įvažiavimai į kiemus tvarkomi pagal prioritetinį sąrašą. Šiais metais teritorijos tarp A.Mapu ir J.Jablonskio gatvių remontuoti neplanuojama.

„Atsižvelgiant į gyventojų pastabas, Miesto tvarkymo skyriaus specialistai įvertins įvažiavimo būklę ir priims sprendimą dėl jo remonto 2023 metais“, – žadėjo savivaldybės atstovas.

A.Mapu gatvė
A.Mapu gatvė

Rengia detalųjį planą

Šiuo metu, pasak jo, pradėtas rengti Steigiamojo Seimo aikštės ir gretimų teritorijų, t.y. prie žemės sklypų Šv. Gertrūdos g. 7, 22, 38, detalusis planas, kuriame numatytos galimo užstatymo ir žaliosios zonos, parkavimo galimybės, eismo reguliavimas.

Parengus ir patvirtinus detalųjį planą, atsivers galimybės optimizuoti urbanistinę teritorijos struktūrą, t.y. skelbti architektūrinius konkursus, vykdyti įvairius statybinius darbus.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Steigiamojo Seimo aikštė
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Steigiamojo Seimo aikštė

Taip pat šiuo metu pagal tam tikrus kriterijus yra atrenkamos Senamiesčio gatvės, kurias žadama atnaujinti. Dėliojamas prioritetinis sąrašas. Vieniems akmenuota danga yra gražu, kitiems – itin nepatogu.

Dėl to, kad apšviesta tik dalis A.Mapu gatvės, savivaldybė žada pasiaiškinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas