Botulizmas yra nervų sistemos liga, kurią sukelia neurotoksinas, kurį gamina Clostridium botulinum bakterijos. Botulizmu dažniausiai apsinuodijama nuo namuose netinkamai paruoštų bei laikomų mėsos, grybų konservų, vytintų ar rūkytų mėsos gaminių. Daugiausiai apsinuodijimų būna žiemos ir pavasario mėnesiais, kadangi rudenį konservuotuose produktuose ir išlaikytuose iki pavasario būna pasigaminęs pakankamas toksino kiekis. Užkrėsti toksinu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo gerų.
Ligos sukėlėjas ir jo savybės
Žmonių botulizmas yra reta, tačiau sunki liga, sukeliama bakterijų Clostridium botulinum gaminamo toksino. Clostridium botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai. Šios bakterijos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo kiekis labai mažas. Patekusios į nepalankias joms sąlygas, bakterijos virsta sporomis. Sporų randama dirvožemyje, jomis gali būti užterštos daržovės, grybai, netgi medus.
Į mėsą bakterijų sporos paprastai patenka iš gyvulių žarnų dorojant skerdieną. Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Maiste, kuris laikomas 10 laipsnių temperatūroje, kai nepatenka oro, nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti labai stiprų nuodą. Toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes.
Ligos simptomai
Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–36 val. suvalgius maisto, kuriame pasigaminęs botulotoksinas. Kuo trumpesnis šis laikotarpis, tuo sunkesnė ligos eiga. Apsinuodijus ligonis skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu. Paprastai po to sutrinka regėjimas (dvejinimasis akyse, matymas lyg pro rūką), atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai.
Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Ligos prognozė priklauso nuo apsinuodijimo sunkumo (toksino dozės) ir gydymo paskyrimo laiko.
Kaip apsisaugoti nuo botulizmo?
-
Labai svarbu tinkamai ruošti ir laikyti maisto produktus.
-
Kruopščiai plauti rankas, ypač prieš maisto gaminimą, pasinaudojus tualetu ir kt.
-
Konservus būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10 ˚C temperatūroje.
-
Nuo botulizmo konservuotą maistą apsaugo pakankamas cukraus, druskos ar acto kiekis.
-
Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, išmesti.
-
Prieš vartojimą namuose gamintus konservus patariama pakaitinti 10 minučių.
-
Nevalgyti mėsos gaminių, jei viduje yra pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.
-
Atsiradus pirmiesiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreiptis į gydytoją.