Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 31 /10:50

Panevėžyje atversta amžiaus byla: nužudymais kaltinamas Romas Zamolskis teisiamas už akių

Panevėžio apygardos teismas antradienį pradėjo nagrinėti nužudymais prieš kelis dešimtmečius kaltinamo bėglio Romo Zamolskio bylą. Byla nagrinėjama be kaltinamojo – lietuvis jau daug metų gyvena Rusijoje, jis čia dabar atlieka bausmę už šioje valstybėje įvykdytus nusikaltimus. Rusija atsisakė perduoti jį Lietuvai.

Nusikaltimų banga ritosi per didžiuosius šalies miestus

Dabar Rusijoje kalintis R.Zamolskis kaltinamas Lietuvoje prieš kelis dešimtmečius įvykdęs itin sunkių nusikaltimų.

Policijos departamento montažas/Ekspertų pasendinto R.Zamolskio atvaizdas
Policijos departamento montažas/Ekspertų pasendinto R.Zamolskio atvaizdas

Jis kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 14 asmenų, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimu.

Šioje baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių už daugiau nei 0,5 mln. eurų. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 18 asmenų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Romo Zamolskio byla
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Romo Zamolskio byla

„Įvykiai yra gana seni – 2001-ųjų metų. Jie įvykdyti būtent vasaros-spalio mėnesiais. Nusikaltimai vyko Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje. Pradžia, kaip žinome, buvo Vilniuje prie „Maxima“ bazės, kur buvo užpulti ir sužaloti inkasatoriai, po to įvykiai tęsėsi Kaune – bandytas apiplėšti darželis, du žmonės nužudyti per sandėlio apiplėšimą.

Vėliau buvo susišaudymas Vilniuje prie Operos ir baleto teatro, kai pareigūnai bandė patikrinti dokumentus, nustatyti asmenybę. Tuomet buvo paskutiniai įvykiai Panevėžyje – bandymas juos sulaikyti ir įkaitų drama. Po to įvykio Romas Zamolskis pabėgo, o Virginijus Savickis buvo nušautas. Jis laikė įkaitą name, Ramygalos gatvėje.

Tie įvykiai buvo žiaurūs. Buvo naudojamas ne tik pistoletas, bet ir automatas. Buvo šaudoma ten, kur galėjo nukentėti pašaliniai asmenys. Beje, Panevėžyje vos nenukentėjo pašalinis asmuo. Kulka įstrigo jo kuprinėje“, – sakė prokuroras Aurelijus Navickas.

Nusikaltimai pasipylė pabėgus iš psichiatrijos ligoninės

Prokuroras atskleidė, kad iki šių nusikaltimų bangos R.Zamolskis jau buvo teistas, buvo pripažintas nepakaltinamu ir gydomas psichiatrijos ligoninėje. Tačiau vėliau jis iš šios įstaigos pabėgo, o tuomet ir prasidėjo kruvinas jo ir jo bendro V.Savickio nusikaltimų maratonas.

Pasak prokuroro, vėliau nustatyta, kad R.Zamolskis visgi yra pakaltinamas, kadangi tylėjimas ekspertizės metu neleidžia daryti išvados, jog asmuo privalo būti gydomas ir negali atsakyti dėl padarytų nusikaltimų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Prikuroras Aurelijus Navickas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Prikuroras Aurelijus Navickas

Ginkluotas inkasatorių apiplėšimas

Bylos duomenimis, 2001 metų balandžio 17 dieną R.Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie „Maxima bazės“, esančios netoli Gariūnų, įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir iš savanaudiškų paskatų pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes.

Per išpuolį sunkiai sužeistas vienas inkasatorius, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Per užpuolimą pagrobta daugiau nei 20 tūkst. eurų (70 tūkst. litų).

Vienas inkasatorių, Romualdas Bumblauskas, per teismo posėdį pasakojo, kad likęs automobilyje su kolega stebėdavo aplinką, o kitas kolega, Arvydas Zemenskas, eidavo su pinigais.

„Jis už mašinos užėjo ir dingo“, – prisiminė jis. Pasak jo, serija šūvių buvo paleista į mašinos stiklą. Inkasatorių automobilyje matomumas buvo prastas, todėl jie negalėjo gerai įsižiūrėti, kas vyksta išorėje.

Du maišus pinigų nešęs A.Zemenskas buvo sunkiai sužeistas į galvą, jis išgyveno.

„Buvo toks darbas. Inkasuodavome, važinėdavome. O tas užpuolimas įvyko staigiai, žaibiškai. Pas mus buvo Gariūnų „Maxima“, Vilniaus pakraštyje. Kaip visada ten masė žmonių, parduotuvės. Kai grįžome su pinigais į automobilį, iš tos masės žmonių pradėjo į mus šaudyti. Vieną kolegą sužeidė smarkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas