Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25 /12:19

Paplūdimys Vilniaus centre neįtiko ir VLKK pirmininkui: piktinasi dėl angliškų užrašų

Antradienį Vilniaus centre, Lukiškių aikštėje, įrengtas paplūdimys jau spėjo sulaukti nemažai kritikos. Ketvirtadienį savo poziciją išsakė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis, teigdamas, kad pasirinkta vieta ne tik netinkama paplūdimiui, bet ir angliškus užrašus sukritikavo. Valstybinė kalbos inspekcija šiuos užrašus vertina kaip pažeidimus ir išsiuntė laišką Vilniaus savivaldybei.
Audrys Antanaitis
Audrys Antanaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Teisiškai tokius R.Šimašiaus veiksmus lietuvių kalbos atžvilgiu įvertins Valstybinė kalbos inspekcija“, – sakė VLKK pirmininkas.

Jis kritikavo Vilniaus savivaldybę, kad nuorodos paplūdimyje yra parašytos ne lietuvių kalba. Taip pat jis teigė, kad pasirinkta vieta paplūdimiui niekina Lietuvos istoriją.

„Tą vertinu ne tik kaip pasityčiojimą iš skaudžių Lietuvos istorijos įvykių, kaip atmintinų pagarbos vertų vietų niekinimą, bet ir kaip moralinį nusikaltimą lietuvių kalbai. Aplink teritoriją matomi angliški užrašai demonstratyviai rodo, jog R.Šimašius sąmoningai spjovė į lietuvių kalbą. Ir ne pirmą kartą“, – pranešime teigė A.Antanaitis.

Ekrano kopija/A.Antanaičio pranešimas apie paplūdimį Lukiškių aikštėje
Ekrano kopija/A.Antanaičio pranešimas apie paplūdimį Lukiškių aikštėje

Tuos pačius užrašus kritikuoja ir Valstybinė kalbos inspekcija. Anot jos, pažeidžiamas Valstybinės kalbos įstatymo 17 straipsnio nuostata. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui išsiųstas nurodymas ištaisyti šiuos pažeidimus.

„Valstybinė kalbos inspekcija kviečia visas politines partijas ir savivaldos institucijas nepaversti lietuvių kalbos ideologinių ir politinių rietenų įkaite ir gerbti konstitucinį jos statusą“, – rašoma pranešime.

Savo ruožtu R.Šimašius dar pirmadienį kalbėjo, kad pliažas būtent Lukiškių aikštėje turėtų priminti žmonėms, ką iš tikrųjų reiškia laisvė.

„Taip, yra žmonių, kurie pyksta, kai vaikai išdykauja aplink Vinco Kudirkos paminklą, čiuožia nuo Karaliaus Mindaugo paminklo postamento ar iki blizgesio čiupinėja Jono Basanavičiaus paminklo lazdelę. Tačiau tai yra miesto gyvybė.

Tai yra pajautimas, kad visos kovos, už mūsų laisvę ir už mūsų žemę kovotos, nėra veltui. Jos pasiekė savo tikslą. Sudužo naciai, supuvo komunistai pašonėje, o mūsų laisvė yra gyva ir laimėjusi. Ji skleidžiasi ir žengia į ateitį. Lietuva neliko vienu puslapiu kitų tautų vadovėliuose – ji yra šios dienos veržlumo ir kūrybiškumo pavyzdys.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras – Remigijus Šimašius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras – Remigijus Šimašius

Per ilgus okupacijos dešimtmečius kelioms kartoms buvo bandoma įteigti, kad Lietuva gali pasigirti nebent šlovinga praeitim, o dabar tegali paklusti galiai iš išorės. Po Nepriklausomybės atgavimo irgi sekė pora dešimtmečių, kai vyravo istorinė nuostata, kad laisvė yra tik tai, dėl ko vargstama, aukojamasi ir garbingai pralaimima nelygioje kovoje. Laisvė tokiame supratime yra apie praeitį, ne apie dabartį ir ateitį. Tačiau ateina laikas išmokti džiaugtis laisvės pergale, pajusti jos skonį ir žinoti, ką turime branginti, dėl ko kovoti, jei tik prireikia“, – kalbėjo R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas