Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 23 /15:36

PAR koronaviruso atmaina kelia nerimą: lengviau užsikrėsti gali net persirgę ir paskiepyti

Lietuvą pasiekė dar viena pavojingai plintanti Pietų Afrikos Respublikos (PAR) koronaviruso atmaina, nustatyti du jos atvejai. Mokslininkai 15min teigė, kad daugiausia nerimo kelia atmainos atsparumas antikūnams ir turimoms vakcinoms – net ir paskiepyti ar COVID-19 persirgę gyventojai gali užsikrėsti pakartotinai. Taip pat pažymėjo, kad naujos atmainos atvejų Lietuvoje gali būti ir daugiau.

Tai, kad Lietuvą pasiekė nauja Pietų Afrikos – B.1.351 viruso atmaina, nėra netikėta, 15min teigė Santaros klinikų biobanko vadovas, vyresnysis medicinos biologas Daniel Naumovas.

Pasak jo, ši atmaina jau plačiai paplitusi pasaulyje, apie 50 proc. jos randama Afrikoje, o kita pusė – Europoje, mutacija pasiekė ir Ameriką bei Aziją. Be to – jau anksčiau PAR koronaviruso atmaina aptikta kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje, tad kada ši atkeliaus į Lietuvą, buvo tik laiko klausimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Švedijoje gyvenantis ir dirbantis epidemiologas, evoliucinis biologas dr. Gytis Dudas pažymėjo, kad nauja koronaviruso atmaina buvo aptikta vakar, Santaros klinikose sekoskaitos tyrimų metu. Tačiau testų ėminiai atlikti kovo 2 ir 8 dienomis, todėl svarbu juos tinkamai ištirti.

Mokslininkai 15min papasakojo, kuo nauja atmaina išskirtinė ir dėl ko reikėtų nerimauti.

Ką žinome apie PAR mutaciją?

D.Naumovo teigimu, ši mutacija ypatinga tuo, kad gali „pabėgti“ nuo natūralaus įgyto imuniteto po persirgimo arba vakcinų sukurto imuniteto. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad prieš šią atmainą gali būti mažiau veiksmingi jau anksčiau organizme susidarę antikūnai.

O tai reiškia, kad gyventojai, anksčiau persirgę kitomis koronaviruso atmainomis arba pasiskiepiję vakcinomis, vis tiek gali užsikrėsti PAR atmainos virusu.

Pasak G.Dudo, PAR yra panaši į braziliškąją (P.1) atmainą, kurios Lietuvoje nustatyta nebuvo.

„P.1, liaudiškai vadinama braziliškoji, ir B.1.351 – vadinamoji Pietų Afrikos, atmainos yra panašios. Jos turi mutaciją S baltyme, kuriuo virusas tvirtinasi prie mūsų ląstelių. Paskui jis patenka į ląstelių vidų ir dėl to tas baltymas yra vienas iš pirmiausių taikinių mūsų imuninei sistemai. Taigi, šios atmainos turi mutaciją, kuri yra susieta su sumažėjusia imuninės sistemos galimybe atpažinti jas“, – pasakojo G.Dudas.

AFP/„Scanpix“/ Asm. archyvo nuotr./Gytis Dudo teigimu, naujoji PAR koronaviruso atmaina didina atsparumą antikūniams
AFP/„Scanpix“/ Asm. archyvo nuotr./Gytis Dudo teigimu, naujoji PAR koronaviruso atmaina didina atsparumą antikūniams

Ar PAR atmaina užsikrėtė tik du žmonės?

D.Naumovo manymu, labai tikėtina, kad šių atvejų šalyje yra daugiau.

Jis pažymėjo, kad šios atmainos aptiktos laboratorijoje atliekant sekoskaitos tyrimus, tačiau Lietuvoje ištiriamas tik dešimtadalis visų užsikrėtimų.

„Mes galėjome atrasti tik 10 proc. visų atvejų, tad tikėtina, kad jų yra daugiau, kiek daugiau – negalime atsakyti, o kaip stipriai plis, matysime ateityje“, – paaiškino jis.

Pasak D.Naumovo, šiuo metu, kai sienos atvertos ir ne visi gyventojai linkę laikytis izoliacijos, mutacijoms plisti nėra sudėtinga. Jis mano, kad šie kovo 2 ir 8 dienomis nustatyti užsikrėtimo atvejai atkeliavo iš užsienio: „nemanau, kad ši mutacija įvyko pas mus ir išplito iš mūsų“.

Latvijoje apie pirmąjį B.1.351 atmainos atvejį sveikatos apsaugos ministras pranešė kovo 22 d., Lenkijoje – vasario 19 d.

Mes galėjome atrasti tik 10 proc. visų atvejų, tad tikėtina, kad jų yra daugiau.

Kaip greitai plinta mutavęs virusas?

Šiuo metu turimais duomenimis, PAR atmaina, panašu, nėra greičiau užkrečiama ar daugiau mirčių lemianti atmaina arba tam patvirtinti trūksta duomenų, nurodė mokslininkai.

Pagrindinį jiems rūpestį kelia padidėjusios galimybės šia atmaina užsikrėsti pakartotinai.

Zitos Katkienės nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Zitos Katkienės nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Ar padės vakcinos?

Mokslininkai pabrėžė, kad dabar turimų vakcinų veiksmingumas prieš naują COVID-19 atmainą gali būti sumažėjęs – gyventojai gali užsikrėsti nauja viruso atmaina net ir prieš tai pasiskiepiję.

„Kalbant apie braziliškosios P.1 ir Pietų Afrikos B.1.351 atmainas, tiesiog yra neatitikimas tarp atmainos, kuri naudojama vakcinose ir šių atmainų. Dėl to sumažėja antikūnų efektyvumas, bet ką tai konkrečiai reiškia kiekvienam žmogui, mes tiksliai negalime pasakyti“, – teigė G.Dudas.

Tačiau yra ir gerų žinių.

Kaip pažymėjo D.Naumovas, naujai kuriamos vakcinos ir Europoje jau patvirtinta nauja „Johnson & Johnson“ vakcina gali būti kuriamos atsižvelgiant į mutacijas.

„Logiškai mąstant, vakcinos, kurios vėliau išeis, yra adaptuojamos prie dabartinės situacijos, modifikuojamos, kad veiktų prieš daugiau atmainų. Pirmosios vakcinos, tikėtina, buvo darytos prieš Uhano viruso versiją“, – aiškino jis.

Ar galima atmainos plitimą sustabdyti?

D.Naumovo nuomone, norint pristabdyti naujos atmainos pilitimą, reikėtų griežtinti bent jau izoliacijos sąlygas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kovo 11-osios proga trispalvėmis pasipuošė sostinė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kovo 11-osios proga trispalvėmis pasipuošė sostinė

„Suprantama, kad visi žmonės dabar pavargę ir nenori nei izoliuotis, nei laikytis karantino sąlygų <...> bet galbūt iš Vyriausybės pusės turėtų būti griežtesnis nurodymas, kad žmonės turi izoliuotis ilgai, 14 dienų, izoliuotis griežtai, neišeiti netgi į parduotuves, nes kitaip gali būti naujas protrūkis ir bangos“, – teigė Santaros klinikų biobanko vadovas.

Jis taip pat papildė, kad šiuo metu situacija viruso plitimui ir mutacijoms yra itin palanki, kaip „rojus žemėje“, mat ne visi žmonės laikosi karantino, sukuriamos tinkamos sąlygos virusui evoliucionuoti.

Žmonės turi izoliuotis ilgai, 14 dienų, izoliuotis griežtai, neišeiti netgi į parduotuves, nes kitaip gali būti naujas protrūkis ir bangos.

Kur užsikrėtė, nežino

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) antradienį po pietų BNS informavo, kad Pietų Afrikos atmaina užsikrėtusių žmonių susirgimo aplinkybės nėra žinomos.

Kaip BNS sakė centro atstovė Justina Petravičienė, pirmasis atvejis nustatytas Kėdainių rajone gyvenančiam asmeniui.

„Liga patvirtinta kovo 2 dieną. Asmuo jautė COVID-19 būdingus simptomus. Šiuo metu jis jau yra pasveikęs. Asmens užsikrėtimo aplinkybių epidemiologinio tyrimo metu nustatyti nepavyko, jis nenurodė, jog būtų lankęsis užsienyje“, – teigė NVSC atstovė.

„Antrasis atvejis fiksuotas Vilniuje gyvenančiam žmogui. Liga patvirtinta kovo 8 dieną. Jis jautė COVID-19 būdingus simptomus. Šiuo metu asmuo jau yra pasveikęs. Užsikrėtimo aplinkybių epidemiologinio tyrimo metu nustatyti nepavyko, asmuo nenurodė, jog būtų lankęsis užsienyje“, – pridūrė ji.

J.Petravičienės teigimu, su pirmuoju užsikrėtusiuoju sąlytį turėjo trys šeimos nariai, visiems jiems taip pat buvo patvirtinta COVID-19 liga. Jie šiuo metu taip yra pasveikę.

Sąlytį su antruoju užsikrėtusiuoju turėjo du šeimos nariai. Vienam iš jų taip pat patvirtinta COVID-19 liga, jis dar nėra pasveikęs.

Abu žmonės, kurie užsikrėtė šia atmaina, priklauso 40–49 metų grupei.

Premjerė Ingrida Šimonytė perspėjo, kad dėl šios atmainos, kuri yra laikoma atsparesne skiepams, gali tekti griežtinti karantiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas