Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 20

Paramos gavėjus norima įpareigoti viešai skelbti aukotojus

Politikų vardo fondai, labdaros paramos fondai, asociacijos, viešosios įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos gali būti įpareigotos viešinti gaunamą paramą iš juridinių asmenų savo svetainėse ir Registrų centrui teikiamose ataskaitose.
50 eurų banknotas
50 eurų banknotas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms prezidentės Dalios Grybauskaitės teiktoms įstatymų pataisoms. Už jas balsavo 95 Seimo nariai, nė vienas nebuvo prieš, keturi susilaikė. Toliau pataisas svarstys parlamento komitetai.

Jas pristatęs prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė tvirtino, kad pataisos turėtų labdaros ir paramos organizacijų veiklą padaryti skaidresnę.

Anot jo, uždraudus juridiniams asmenims finansuoti partijas, šis draudimas gali būti apeinamas per trečiuosius asmenis – su politikais ar partijomis susijusiomis organizacijomis. M.Lingės duomenimis, tik daugiau kaip 6 tūkst. iš 35 tūkst. paramos gavėjų pateikė Registrų centrui dokumentus apie gautą paramą.

M.Lingės duomenimis, tik daugiau kaip 6 tūkst. iš 35 tūkst. paramos gavėjų pateikė Registrų centrui dokumentus apie gautą paramą.

„Paramos gavėjams neviešinant savo veiklos yra sunku įvertinti paramos naudojimo skaidrumą ir ar ji pasiekia tuos, kuriems ji yra skirta. Prezidentė nesiūlo jokių draudimų ar suvaržymų, prezidentė siūlo skaidrumo, viešumo ir atsakingumo pagalbą branginti paramos gavėjo statusą“, – tvirtino M.Lingė.

Kai kurie Seimo nariai abejojo, ar D.Grybauskaitė siūlymai neatbaidys aukotojų, kurie nenori būti paviešinti.

„Šaukštas deguto gali medaus statinę sugadinti. Turime 30 tūkst. fondų, dabar žiūrime į tuos fondus kaip į kažkokį blogį. Tačiau turime prezidento Adamkaus fondą, profesoriaus Landsbergio fondą, Editos Mildažytės fondą. Bet matome, oficialioje informacijoje būna, kad tas ar kitas nenori skelbti savęs (...). Gal atsiras mažiau aukojančiųjų?“ – svarstė konservatorius Kazys Starkevičius.

„Didžiosios dalies organizacijų mes nežinome, ką jos veikia, kuo jos užsiima, gal jos sukurtos tik 2 proc. paramai susirinkti arba dar kokioms nors schemoms įgyvendinti. Išviešinimas parodytų pilną vaizdą ir sektoriaus skaidrumą“, – teigė M.Lingė.

Įstatymų ir Civilinio kodekso pataisų pakete prezidentė siūlo įtvirtinti, kad politikų vardo fondai, labdaros paramos fondai, asociacijos, viešosios įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos turėtų viešinti gaunamą paramą iš juridinių asmenų savo svetainėse ir Registrų centrui teikiamose ataskaitose. Jei tokių ataskaitų organizacijos neteiktų, jos prarastų paramos gavėjo statusą. Taip pat siūloma, kad visuomenė su organizacijų teiktomis ataskaitomis Registrų centre galėtų susipažinti neatlygintinai. Šiuo metu ši paslauga mokama.

Šalies vadovė siūlo, kad ataskaitose būtų tiksliai nurodytas ne tik teikėjas, bet ir paramos vertė.

Pagal pataisas, gauta labdara ir parama negalėtų būti naudojama politinei reklamai.

Prezidentūros duomenimis, per 2016 metus įvairios organizacijos gavo daugiau nei 125 mln. eurų paramos, dar apie 17 mln. skyrė fiziniai asmenys, paaukoję 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Anksčiau prezidentės patarėjas yra sakęs, kad parengti minėtas pataisas paskatino ir pastaruoju metu išaiškėję atvejai, kai neskaidriai ir neviešinant valstybinės įmonės dalina paramą įvairiems paramos gavėjams pagal neaiškius kriterijus. Pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkeliai“ pernai paramai paskirstė daugiau kaip 1 mln. eurų.

Prezidentūros duomenimis, per 2016 metus įvairios organizacijos gavo daugiau nei 125 mln. eurų paramos, dar apie 17 mln. skyrė fiziniai asmenys, paaukoję 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Surinkti duomenys rodo, kad praėjusioje Seimo kadencijoje šalyje veikė 14 su Seimo nariais siejamų fondų.

Prezidentė siūlo viešinti tik juridinių asmenų duomenis, kadangi jų lėšos sudaro 90 proc. visos organizacijoms skiriamos paramos.

Teisėsauga šiuo metu atlieka tyrimą, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį. Vykdant tyrimą birželį vienu metu atliktos kratos buvusio Kauno mero Rimanto Mikaičio namuose Kaune ir G.Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose. Specialiuoju liudytoju apklaustas ir pats Seimo narys liberalas Gintaras Steponavičius, pripažinęs, kad liudijo apie savo vardo fondą bei viešąją įstaigą „Laisvės studijų centras“.

BNS taip pat skelbė, jog išskirtinio dėmesio skirstant „Lietuvos geležinkelių“ paramą šiemet sulaukė Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos. Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje buvęs premjeras Algirdas Butkevičius į Seimą kandidatuoja nuo 1996 metų, o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba buvęs A.Butkevičiaus patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas