Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pareigūnai: VRM Medicinos centro gydytojams mokama perpus mažiau nei daugumoje poliklinikų

VRM medicinos centro gydytojai uždirba perpus mažiau nei Šiaulių, Joniškio ar Palangos poliklinikų gydytojai, atlyginimai skiriasi tūkstančiais, palyginus su kai kuriomis Vilniaus poliklinikomis. Nors centro gydytojų užduotis – nuolatinio pavojaus sąlygomis dirbančių pareigūnų sveikatos užtikrinimas, rašoma Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pranešime spaudai.
Loreta Soščekienė
Loreta Soščekienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Medikas Atlyginimas

Šiame centre sveikatą tikrinasi ir gydosi pareigūnai iš Vidaus reikalų, Teisingumo bei Finansų ministerijoms priklausančių institucijų.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija ragina VRM skubiai peržiūrėti Medicinos centro atlyginimų fondą, nes dabartinė atlyginimų politika kelia tiesioginę grėsmę pareigūnų sveikatai dėl mažėjančių centro galimybių ir kyla grėsmė, kad centras iš vis nebegalės dirbti, nes nebus kam.

„Nesinori taip sakyti, bet atrodo, kad Medicinos centro gydytojai laikomi antrarūšiais. Mūsų žiniomis, vidutinis Medicinos centro gydytojo darbo užmokestis 2023 metais sudarė tik apie 60 procentų šalies medicinos įstaigų gydytojo vidutinio darbo užmokesčio. Pavyzdžiui, Trakų, Elektrėnų ar Vilniaus Šeškinės poliklinikos gydytojo VDU pernai buvo didesnis nuo 1500 iki 2500 eurų.

O Šiaulių centro poliklinikos, Antakalnio, Joniškio ar Palangos pirminės sveikatos priežiūros centrų gydytojų VDU pernai buvo dvigubai ir daugiau didesnis nei Medicinos centro gydytojų. Esant tokiam dideliam darbo užmokesčio atotrūkiui, naivu tikėtis pritraukti į Medicinos centrą kvalifikuotus gydytojus, užtikrinti natūralią personalo kaitą, ką bekalbėti apie aukštos kvalifikacijos specialistų išlaikymą“, – sako LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė.

Pasak LTPF, teisinio reguliavimo pokyčiai (dėl dažnesnių profilaktinių patikrinimų esant kraujotakos sistemos rizikai, dėl pareigūnų fizinių normatyvų patikrinimų) didina paslaugų poreikį, atitinkamai ir medicinos specialistų poreikį. Tam, kad statutiniai pareigūnai galėtų gauti kokybiškas ir savalaikes sveikatos priežiūros paslaugas, būtina gerinti esamą situaciją Medicinos centre, pagal realias rinkos sąlygas vertinti pareigūnų sveikata besirūpinančius darbuotojus ir didinti Medicinos centro, kaip darbdavio, patrauklumą.

Sveikatai ir fiziniam pasirengimui keliami reikalavimai, pavojingos tarnybos sąlygos, traumos, stresas, dažnėjančios ypatingai sunkios situacijos ir ginklo naudojimo atvejai skatina pareigūnus rūpintis savo sveikata jaunesniame amžiuje ir intensyviau. Medicinos centro teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos yra ypatingai svarbios.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija siūlo skubiai vertinti Medicinos centro teikiamą finansavimo poreikį ir skirti papildomus asignavimus Medicinos centrui, t. y. padidinti Medicinos centro darbo užmokesčio fondą iki 2 procentų viso Vidaus reikalų ministerijos darbo užmokesčio fondo.

„VRM Medicinos centro gydytojai nebegali likti paraštėse, kitaip tekst greitai užkalti šio centro langus, nes tiesiog nebebus kas dirba. Norėtųsi tikėti, kad pareigūnų sveikata ministrei bei jos komandai nėra toks žemas prioritetas, kokie žemi centro gydytojų atlyginimai“, – tikisi L. Soščekienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas