Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 24

Partizanus pagerbė jų sušaudymo vietą užversdami šiukšlėmis?

Kėdainių rajone – precedento neturintis įvykis. Labūnavos bokštą tvarkę Pelėdnagių seniūnijos darbuotojai šiukšles suvertė į jo vidų. Tokį vaizdą išvydę istorines vietas lankantys turistai neteko žado pamatę, kaip „pagerbti“ šiame bokšte sušaudyti partizanai.
Labūnavos dvaro bokšto lankytojus papiktino viduje sugrūstos stambiagabaritės atliekos
Labūnavos dvaro bokšto lankytojus papiktino viduje sugrūstos stambiagabaritės atliekos / Eglės Kuktienės nuotr.

Tuo tarpu Pelėdnagių seniūnas Edvinas Pagirskas ne tik neatsiprašo, bet net ir neskuba pripažinti, kad tokiu partizanų „pagerbimu“ pasirūpino jo vadovaujamos seniūnijos darbuotojai.

Šiukšlės sukištos vidun

Ši nemaloni istorija paaiškėjo po to, kai savaitgalį po Kėdainių krašto lankytinas vietas keliavę Rokas ir Giedrė „Rinkos aikštę“ informavo, kad viename iš lankytinų objektų – Labūnavos dvaro bokšte – kažkas yra veikiausiai ne taip, kaip turėtų būti.

„Bokšto aplinka sutvarkyta, aplink ūkininkų laukai, gyvenvietė kiek tolėliau. Perskaitėme istoriją, kuri labai įdomi, ir panorome įeiti į bokšto vidų.

Buvome girdėję gandus, kad bokšto viduje keista aura, gal net kiek baugi – normalu, kai jo tokia istorija“, – sakė Rokas.

Jis sako iš pradžių manęs, kad durys bus užrakintos, tačiau maloniai nustebo pamatęs, kad įeiti į vidų visgi galima – tik ant durų kabojo Pelėdnagių seniūnijos prašymas išeinant vėl užsklęsti duris ir užkabinti kabliuką, kad vėjas durų neatidarytų.

„Įėjus pirmiausia ką pamatėme, tai bokšto dešinėje sukrautą šiukšlių krūvą. Nesupratome, kas ten, o geriau apžiūrėjus atrodė kaip sulamdytos stogo ar kokios tvoros skardos. Net išėjome į lauką apžiūrėti, koks bokšto stogas. Pasirodė, kad jis lyg ir skardinis, bet kažkur skardų lyg trūko. Sunku pasakyti, pastatas aukštas ir siauras, nebuvo kaip patogiai apžiūrėti.

Bet manome, kad taip neturi būti. Ta sulankstyta skarda yra tiesiog šiukšlė, ją reikia išmesti, o ne sugrūsti į bokšto vidų“, – kalbėjo keliautojai.

Jie svarstė, kad taip šventvagiškai atliekomis galbūt galėjo atsikratyti pro šalį vykęs žmogus, patingėjęs jas nuvežti iki stambiagabaričių atliekų aikštelės.

Nežinojo?

Paskambinus į Pelėdnagių seniūniją, seniūnas Edvinas Pagirskas pirmiausiai tarstelėjo, kad „kaip ir atostogauja“. Tiesa, mūsų žiniomis, seniūno atostogos buvo pasibaigusios dar liepos 9 dieną.

Vėliau seniūnas teigė nuvažiuosiantis į vietą ir pažiūrėsiantis, kokios šiukšlės partizanų žudynių vietoje yra sumestos.

Nematau problemos. Nėra pas mus konflikto, nieko.

Šiaip ne taip prisiskambinus seniūnui kitą dieną, jis žadėjo kaip įmanoma greičiau viską sutvarkyti.

„Nežinau, tvarkomės. Nežinau, ką sakyti. Bus sutvarkyta, tikrai, – kalbėjo seniūnas, o paklaustas, ar ten gali būti audros nuplėštas bokšto stogas ar tiesiog pravažiavusių žmonių paliktos šiukšlės, tarstelėjo, kad taip nemanantis. – Nematau problemos. Nėra pas mus konflikto, nieko“, – kalbėjo seniūnas.

Kas prišiukšlino?

Kiek vėliau paaiškėjo, dėl ko seniūnas visai nematė problemos, kad partizanų žudynių vietoje, istoriniame paminkle, kažkas sumetė kalną šiukšlių. Ogi dėl to, kad tas šiukšles ten sumetė… pati seniūnija.

„Rinkos aikštė“ gavo patvirtinimą, kad minėtos šiukšlės yra paties bokšto seno stogo liekanos.

Stogą seniūnija remontavo prieš – nei daug, nei mažai – metus laiko. O šiukšles, esą, tiesiog pamiršto, ir jos ten riogsojo bei „džiugino“ lankytojų akis visą šį laiką, kol galiausiai, sulaukus žiniasklaidos paklausimo, buvo labai greitai išvežtos ten, kur joms ir priklauso būti.

Galiausiai sureagavo

Galiausiai dar kitą dieną, kai straipsnis buvo jau paruoštas spaudai, Pelėdnagių seniūnas E.Pagirskas pats paskambino žurnalistei ir prisipažino, kad tos paliktos skardos – seniūnijos darbas.

Tiesa, seniūnas pridūrė ir tai, kad jos jau sutvarkytos ir, kad jų ten, pasak jo, apskritai buvo nedaug.

„Sutvarkėme tą bokštą. Jokio kriminalo ten kaip ir nėra. Tvarkė darbininkai tą stogą nuplėštą ir įstūmė tą skardą ir neišvežė, matomai. Na, bet dabar jau išvežė. Kad ir tos skardos ten juokingai buvo… “, – sakė seniūnas dar kartą patikinęs, kad bokšto vidus jau pilnai sutvarkytas ir išvalytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas