Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 17

Pasakyta/padaryta. Kaip keitėsi konservatorių nuomonė apie alkoholio ribojimus

Vyriausybė neseniai nustebino sprendimu labiau nei siūlo Seimo nariai atlaisvinti alkoholio ribojimus, leidžiant nuo 18 metų vartoti bet kokio stiprumo gėrimus. 2016-aisiais prieš rinkimus Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) žadėjo šį amžių kilstelėti iki 20, tačiau tai pasiūlius „valstiečiams“, pateikė kompromisą – nuo 18 metų leisti vartoti tik silpnus gėrimus. Dabar premjerė Ingrida Šimonytė sako: „Kuo yra paremta 20 metų? Niekuo“.
Parduotuvė
Parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Griežti alkoholio prieinamumo ribojimai buvo priimti 2017 metais valdančiųjų „valstiečių“, koalicijos partnerių ir dalies tuometės opozicijos balsais.

Galimybė įsigyti alkoholį buvo prailginta iki 20 metų, patrumpintas prekybos laikas, uždrausta reklama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Dalis konservatorių palaikė nemažai Ramūno Karbauskio siūlymų, nes prieš rinkimus ir patys žadėjo nuožmiai kovoti su alkoholizmu.

Dalyvaudami 2016-ųjų metų rinkimuose konservatoriai pasisakė už ganėtinai griežtus alkoholio prieinamumo ribojimus.

Nuo amžiaus vėlinimo iki specializuotų parduotuvių

TS-LKD programoje „Naujas planas Lietuvai“ buvo rašoma, kad konservatoriai po rinkimų toliau griežtai ir ryžtingai žada kovoti su alkoholizmu ir narkomanija.

Programoje minėtos tokios priemonės: nuo 2018 metų įvesti naują prekybos alkoholiu tvarką numatant, kad juo būtų galima prekiauti tik specializuotuose parduotuvėse, nuo 2017 metų ženkliai didinti akcizą, iš surinktų pinigų finansuojant prevenciją ir gydymą, baudų už nelegalią prekybą alkoholiu didinimas.

Taip pat – amžiaus, nuo kurio leidžiama įsigyti alkoholį, padidinimas iki 20 metų, visiškas alkoholio reklamos uždraudimas, negautas pajamas žiniasklaidai kompensuojant per socialinę reklamą iš Sveikatingumo fondo. Žadėtas valandų, kuriomis galima prekiauti alkoholiu, sugriežtinimas nuo 10 iki 20 valandos.

Konservatoriai išskyrė jaunimo švietimą apie alkoholio, tabako, narkotikų žalą, alkoholizmo prilyginimą priklausomybei nuo narkotikų numatant kompensacijas vaistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas