Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 13

Pasibaigus tarptautinei operacijai Malyje – Lietuva išlieka svarbi sąjungininkė vykdant misijas

Spalio 13 d. iškilmingai sutikti ir medaliais „Už tarptautines operacijas“ apdovanoti 42 Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai, grįžę iš Jungtinių Tautų vadovaujamos misijos, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Kariai
Kariai / A. Pliadžio nuotr.

Rytinėje Malio Respublikos dalyje, Gao provincijoje, Vokietijos kontingento sudėtyje veikęs 13-asis Pajėgų apsaugos vienetas tapo paskutiniąją tarptautinės operacijos MINUSMA (angl. Multinational Intergrated Stabilization Mission) pamaina, nes Vokietijos kontingentas baigia savo dalyvavimą tarptautinėje operacijoje.

„MINUSMA misija Malyje nutrauks savo veiklą iki šių metų pabaigos, todėl koordinuojant veiksmus su mūsų sąjungininke Vokietija ir Jungtinių Tautų organizacija, Lietuvos karinis kontingentas išvestas šių metų rugsėjo pabaigoje.

Ši misija Lietuvai buvo sėkmingo tarptautinio bendradarbiavimo, nuolatinės veiksmų koordinacijos ir išmoktų pamokų kupina septynerių metų patirtis. Įsipareigojimas kartu su sąjungininkais tęsti kovą prieš terorizmą išlieka vienu iš Lietuvos prioritetų, tai yra ypač aktualu šiomis dienomis matant tai, kas vyksta Izraelyje. Aktyvų dalyvavimą tarptautinėse operacijose tęsime ir toliau“, – perdavė sveikinimus krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Sugrįžusius karius sveikino Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė, Vokietijos Operacijų vadavietės vadas generolas leitenantas Bernd Schütt, Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Mindaugas Steponavičius, KASP vadas pulkininkas Darius Vaicikauskas, KASP rinktinių vadai, karių artimieji ir kiti garbingi svečiai.

„Misijoje tarnavę kariai puikiai atstovavo ir šiuo metu atstovauja Lietuvą kitose misijose ir taip prisideda prie Lietuvos kariuomenės ir gynybos stiprinimo. Jei norime gyventi saugiame pasaulyje, tai privalome padėti kurti saugumą. Per septynerius metus patirties šioje tarptautinėje operacijoje mūsų kariai ir vadai įgavo vertingos karinės patirties bei stipriai užaugo“, – savo sveikinimo kalboje pažymėjo gen. V.Rupšys.

Vokietijos Operacijų vadavietės vadas gen. ltn. B. Schütt, sveikindamas iš paskutinės misijos grįžusius karius, pabrėžė daug metų trukusį sėkmingą ir abipusiai naudingą bendradarbiavimą: „Labai svarbu išsaugoti taiką ir laisvę visiems pasaulio žmonėms, tarp jų ir mūsų tautoms. Kaip Vakarų pasaulio kariai šių tikslų siekiame NATO, ES ar JT misijų kontekste, vykdydami iškeltus tikslus.“

Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių pagrindu suformuotas Pajėgų apsaugos vieneto pirmosios pamainos būrys tarnybą šioje operacijoje pradėjo 2017 metų spalį – Vokietijos kontingento apsaugos vienetą tuomet taip pat sudarė kariai iš Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės. Per šešerius metus tarptautinėje operacijoje MINUSMA sudalyvavo daugiau nei 500 karių, kurie rotacijos būdu keitėsi kas 6 mėnesius, įgijo tarptautinės patirties, treniravosi ir vykdė realias pajėgų apsaugos operacijas vietovėje.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA Malyje vykdo nuo 2013 m. siekdama stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.

Lietuvos kariuomenė pagal Lietuvos Respublikos Seimo suteiktą mandatą vis dar veikia 11-oje tarptautinių operacijų, kuriose šiuo metu tarnauja kariai iš įvairių Lietuvos kariuomenės vienetų. Tarnyba tokiose operacijose sudaro sąlygas ne tik treniruotis veikti su partneriais ir sąjungininkais tarptautinėje aplinkoje, bet ir sudaro sąlygas plėsti savo žinias ir tobulinti įgūdžius reikalingus Lietuvos valstybės gynybos užtikrinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas