Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 09 21

Pasieniečiai į Baltarusiją apgręžė didžiausią šiemet migrantų skaičių – 135

Antradienį pasieniečiai apgręžė ir atgrasė 135 migrantus. 2022 m. tai yra didžiausias į Lietuvą per parą neįleistųjų skaičius, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.
Agnė Bilotaitė lankosi Pūškų užkardoje
Agnė Bilotaitė lankosi Pūškų užkardoje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Iki šiol šiemet jis buvo 125 – tiek neteisėtų migrantų pasieniečiai neįsileido iš Baltarusijos rugpjūčio 27 d.

Paskutinį kartą didesnį apgręžtųjų skaičių nei praėjusią parą Lietuvos VSAT fiksavo pernai lapkričio 12 d. Tądien buvo užkirstas kelias iš Baltarusijos į Lietuvą neleistinai patekti 144 migrantams.

Praėjusią parą iš Baltarusijos į Latviją neteisėtai bandžiusiųjų įžengti 14 nebuvo. Lenkijos pasieniečiai pirmadienį apgręžė 20 neteisėtų migrantų.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kai VSAT įgijo teisę apgręžti neleistinose vietose sieną šturmuojančius perėjūnus, jų iš Baltarusijos neįleista 15 423 (vidurnakčio iš antradienio į trečiadienį duomenys). Kai kurie iš tokių užsieniečių į Lietuvą bandė patekti ne vieną kartą. Nemažą dalį migrantų pasieniečiai atgrasė jiems nespėjus įžengti į Lietuvą.

7317 migrantų Lietuvos pasieniečiai apgręžė šiemet, 8106 – pernai.

Iš viso su Baltarusija sieną turinčios Lietuva, Lenkija ir Latvija nuo Baltarusijos inspiruoto migrantų antplūdžio pradžios į ES neleido neteisėtai patekti daugiau kaip 67 tūkst. migrantų.

Baltarusijos tarnybos Lietuvą pastaruoju metu yra pasirinkusios pagrindiniu taikiniu eskaluodamos migracijos krizę ir siekdamos, kad kuo daugiau jų neteisėtai patektų į Lietuvą ir ES. Beje, toks tikslas yra panašus į kai kurių Lietuvoje „savanoriais“ pasivadinusių asmenų siekius „globoti“ neteisėtai sieną kertančius perėjūnus.

Lenkijos ir ypač Latvijos pasieniečiams dabar prireikia apgręžti gerokai mažesnius migrantų būrius nei Lietuvos VSAT. Pavyzdžiui, nuo rugpjūčio antros pusės kiekvieną savaitę į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai bando patekti daugiau kaip po 600 migrantų, o į Lenkiją bei Latviją atitinkamai maždaug pustrečio ir 9 kartus mažiau.

Toks neteisėtos migracijos į Lietuvą suaktyvėjimas tiesiogiai susijęs su aktyviais Baltarusijos pareigūnų veiksmais. Nepaisant tokių kaimyninės šalies struktūrų pastangų, Lietuvos pasieniečiams pavyksta užkardyti bandymus tūkstančiams neteisėtų migrantų patekti į ES. Dažniausiai tai yra jauno amžiaus, fiziškai tvirti, geros sveikatos vyrai. Jie Lietuvą mato tik kaip tarpinę stotelę pakeliui į dėl ekonominių priežasčių norimas patekti Vakarų Europos valstybes, ypač Vokietiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius