Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 07

Pasienio realybė: migrantų aktorystė, prancūzų vertėjai ir žymėjimas pamaitinus

„Matau pervargusius pareigūnus, bet jie išsimiega ir skambina – gal jau reikia į darbą“. Druskininkų pasienio užkardos vadas tai ištarė vos išjungus vaizdo ir garso įrašymą interviu pabaigoje. Tarnybos vardu atsakęs apie aktualijas, susijusias su migrantais iš Baltarusijos, pasienietis labiausiai norėjo pabrėžti kolegų atsidavimą. Vaizdo siužetu ir nuotraukomis iliustruotas 15min pasakojimas – apie gyvąjį Lietuvos skydą, saugantį šalį nuo didžiausio pastarųjų savaičių iššūkio.

„Vade, reikia jūsų. Yra ten visokių pageidavimų...“ – neatidėliodamas kreipiasi pasienietis.

„Ko jie nori?“ – tiesiai tikslinasi Druskininkų pasienio užkardos vadas Andrius Beloručkinas.

„Prašo valgyti. Ir vandens“, – raportuoja pavaldinys.

Tai ne problema: užkardos kiemo vidury kaip tik jau stovi priekaba su maisto ir vandens daviniais kiekvienam sulaikytajam. Išalkusieji ir ištroškę kviečiami po vieną. Imdami maišą, privalo ne tik pasirašyti, bet ir ištiesti apnuogintą dilbį – tiesiai ant odos žymekliu jie pažymimi, kaip gavusieji.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pabėgėliams skirtas davinys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pabėgėliams skirtas davinys

Maišas nemažas, tik jo turinys dažniausiai vienodas kiekvieną dieną: paukštienos konservai, pupelės, razinos, riešutai, šokoladas, duona, netgi sviestas. Ir, žinoma, vanduo.

Suprasti akimirksniu

  • VSAT 2021-07-07 duomenimis, iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1416 neteisėtų migrantų.
  • Migrantų antplūdį patiriančiai šaliai ES žada visokeriopą pagalbą, Lietuva skelbia pasirengusi pastatyti palapinių miestelių, modulinių namelių ar kariškų angarų tūkstančiams sulaikytųjų sienos pažeidėjų, kur jie laikinai gyvena sprendžiant prieglobsčio suteikimo klausimą.
  • Papildomas angaras bent 70-čiai žmonių kaip tik statomas Druskininkuose, mat kurorto apylinkėse sulaikomi migrantai praėjusį savaitgalį buvo skaičiuojami šimtais. Jame bus įrengtas kondicionierius, sustatytos lovos. Sulaikytieji šiame angare, prižiūrimi sargybos, gyvens tik laikinai, kol bus išgabenti.

„Kas jūs?“ – vadas A.Beloručkinas pasisuko į 4 moteris ir vieną vyrą, sugūžėjusius prie užkardos vartų. „Grybautojai!“ – atsako viena iš linksmai nusiteikusios kompanijos. Vadas ima raciją ir iškviečia kolegą: reikės išrašyti leidimus norintiems grybauti ar uogauti pasienio zonoje. A.Beloručkinas įspėja, kad palaukti teks už vartų – į patalpas pašaliniai asmenys nekviečiami, nes jos tiesiog užgrūstos neprašytų svečių.

Gerokai sunkiau, bet įmanoma

Nei vasara, nei atostogomis nekvepiančiu darbymečiu pasieniečiai nenusikratė ir kitų, kasdienių, savo tarnybos pareigų. Pavyzdžiui, gabenamos kontrabandos sulaikymų, kitų pasienyje daromų pažeidimų užkardymo. Ar tikrai šioms funkcijoms dar skiriama dėmesio, kai prioritetai šiomis dienomis aiškūs?

„Sunkiau, gerokai, bet įmanoma“, – akį merkė vienas paprastas pasienietis, kuriam formaliai duoti interviu negalima.

Apie aktualijas, krūvius, iššūkius ir prioritetus 15min kalbėjosi su užkardos vadu A.Beloručkinu.

„Per pastarąsias dienas nelegalių migrantų skaičiai iš tiesų labai smarkiai išaugo Druskininkų užkardos kontroliuojamoje teritorijoje. Pirmieji migrantai, 4 asmenys, buvo sulaikyti gegužės 30 dieną. Kitą parą – dar trys. O kitą parą srautai gerokai šoktelėjo – buvo sulaikyti net 74 neteisėti migrantai. Dar kitą parą – 159. O po to turėjome savotišką antirekordą – 164 neteisėtus migrantus.

Šiandien nuo vidurnakčio turime neteisėtai perėjusius valstybės sieną 28 asmenis.

Užkardoje šiuo metu yra 52 migrantai. Kiti šiuo metu yra išvežti į laikinąsias izoliavimosi vietas. Pavyzdžiui, sekmadienį išvežėme 150“, – pirmadienio popietę raportavo vadas.

Jau vėliau, išjungus įrašą, pašnekovas pridūrė: „Matau pervargusių pareigūnų veidus, bet jie išsimiega ir patys man skambina, vade, gal jau reikia man ateiti į darbą? Atsidavimas, patriotiškumas žavi labiausiai.“

Galėčiau teigti, kad sulaikome 100 procentų, visus, neteisėtai perėjusius valstybės sieną.

– Ar, jūsų požiūriu, sulaukiate pakankamai centrinės valdžios dėmesio, kalbant tiek apie Vilniuje dirbančią VSAT vadovybę, tiek apie politinę valdžią.

– Tikrai nesame palikti vieni spręsti problemas. Jaučiame didelį susidomėjimą, norą pagelbėti. Turime labai veiklius vadovus. Ir tarnybos, ir rinktinės vadovybė, ir ministrė, ir premjerė lankėsi ne sykį pasienyje, domisi, kokia situacija, kalbasi su pareigūnais, stengiasi, kuo gali, padėti.

Transportuojant sulaikytuosius padeda Druskininkų savivaldybė, skiria autobusų parko transportą su vairuotojais. Taip pat sprendžia su komunalinėmis atliekomis susijusius klausimus, kadangi daug meta šiukšlių šie migrantai. Dalį kitų buitinių klausimų, dėl laikino apgyvendinimo, maitinimo, kito aprūpinimo, sprendžia ir VSAT vadovybė.

O pareigūnams krūvis iš tikrųjų yra didelis. Atsakomybė didelė. Bet situaciją valdome. Galėčiau teigti, kad sulaikome migrantus 100 procentų. Visus, neteisėtai perėjusius valstybės sieną. Turime efektyvią vaizdo stebėjimo sistemą. Na, ir mūsų pareigūnai patyrę, turintys žinių, atlikę grėsmių analizę, žodžiu, pamokas išmokę, pasirengę.

– Girdėjome apie agresyvų kai kurių migrantų elgesį, kuomet pareigūnams sulaikymo metu teko panaudoti fizinę jėgą, spec. priemones. Tuo metu stovykloje, regis, tvyro taiki atmosfera. Keli agresijos proveržiai buvo išskirtiniai atvejai?

– Sunku pasakyti, kaip bus ateityje, bet per pastarąsias dienas sulaikymų metu buvo du rimtesni pasipriešinimo atvejai. Tokioms ekstremalioms situacijoms pareigūnai yra pasiruošę. Ir šiais atvejais turimos priemonės panaudotos, viskas buvo daroma nustatyta tvarka. Taip, kaip pareigūnai išmokyti.

Sulaikyti neteisėti migrantai, tuo momentu, kai mes juos sulaikome, būna labai jau pavargę, išsekę. Be to, pavyzdžiui, grupė, kuri pateko į liūtį, buvo visiškai permirkusi, dabar jie kaip tik mėgina viską išsidžiovinti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Improvizuota džiovykla Druskininkų pasienio užkardoje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Improvizuota džiovykla Druskininkų pasienio užkardoje

Žodžiu, praeina kažkiek laiko, kol nuo jų pristatymo jie pailsi, pradeda atsigauti. Kol laukia, dauguma aktyvios veiklos neieško, tiesiog sėdi arba guli.

– Kokį jaučiate Druskininkų bendruomenės nusiteikimą? Paprastai pareigūnų kaimynystė vertinama kaip privalumas, visų pirma dėl saugumo, galimybės puoselėti socialinį ryšį, o migrantų stovyklavimas, angarų jiems statymas, ne paslaptis, daugelio aplinkinių vertinamas su nuogąstavimais.

– Neteisėti migrantai visi pristatomi į užkardą. Užkardos teritorija yra aptverta. Angarai statomi taip pat teritorijos viduje. Iš teritorijos sulaikytieji nebus išleidžiami, jie laisvai niekur nejudės. Apsauga yra pakankama. Visi Druskininkų gyventojai ir svečiai tikrai gali jaustis ramūs.

Gyventojų nusiskundimų nesulaukėme. Atvirkščiai, žmonės netgi atvyksta iš smalsumo, nori su atvykėliais nusifotografuoti.

Neigiamų nuotaikų, jokių nusiskundimų iš bendruomenės nesulaukėme. Žmonės netgi atvyksta iš smalsumo, nori su atvykėliais nusifotografuoti. Nori įamžinti masinį migrantų sulaikymą kaip neeilinį įvykį.

– Kam tenka dirbti su sulaikytaisiais? Jiems prireikia medikų, psichologų, kitų sričių specialistų pagalbos?

– Pirminės apžiūros ir apklausos metu dalyvauja užkardos pareigūnai. Eiliniai pareigūnai ir vadovai – viską darom kartu, kas ir kuo galime padėti vieni kitiems, tas tą ir darome. Visi daro, visi gali, visi moka arba mokosi. Ir viskas kol kas pavyksta.

Suprasti akimirksniu

  • Neteisėti migrantai stengiasi pasinaudoti tamsa. Paprastai jų judėjimas prasideda apie vidurdienį ir anksti ryte nutrūksta. Bandymų neteisėtai kirsti Baltarusijos–Lietuvos sieną vidury dienos pasitaiko retai. Vis dėlto, pagal naudojamą taktiką, sienos sargų pajėgos visą parą yra vienodos. Dalis patrulių budi visai arti sienos, kiti gali būti išsidėstę už 5–6 kilometrų, tarsi sudarydami antrą užkardą, jei kam nors pavyktų prasmukti pro pirmuosius kontrolės postus.

Turime ir socialinius partnerius. Labai talkina policijos pareigūnai. Norime pasidžiaugti labai glaudžiu bendradarbiavimu ir jų pagalba. Taip pat norime padėkoti vietos bendruomenei, gyventojams, kurie, pamatę pasienio ruože įtartinus asmenis, informuoja tiek mus, tiek policiją. Tikriname, ir jei tai neteisėti migrantai – juos sulaikome. Šis prašymas galioja ir ateityje, o dabar dar kartą sakau ačiū už pilietiškumą, patriotizmą.

Į medikus teko kreiptis du kartus. Vienam iš neteisėtų migrantų buvo didelis danties skausmas – suleido nuskausminamųjų. Dalis migrantų buvo pristatyti į ligoninę, bet, kaip paaiškėjo, jie labai išradingai, turėdami neblogus aktorystės sugebėjimus, simuliavo.

Dalis migrantų buvo pristatyti į ligoninę, bet, kaip paaiškėjo, jie labai išradingai, turėdami neblogus aktorystės sugebėjimus, simuliavo.

Tarp mūsų sulaikytų jaunesnių nei 16 metų asmenų nebuvo. Apskritai, ypatingų nusiskundimų iš sulaikytųjų neturim.

– Kaip įveikiamas kalbų barjero klausimas, ar daug ir įvairių vertėjų reikia?

– Iš pradžių didžioji jų dalis iš viso nieko nekalbėjo. Gal buvo išsigandę, bet paskui po truputį įsidrąsino ir prabilo. Daugelis pareiškė, kad kalba prancūziškai. Pareigūnams su prancūzų kalba yra sudėtingiau – mes beveik visi anglakalbiai. Tarnyba pasirūpino prancūzų kalbos vertėjais, būtiniausius dalykus operatyviai bandėme išsiversti susisiekę telefonu.

Vėliau sulaikytųjų grupėse suradome ir pakankamai gerai kalbančius anglų kalba. Jie geranoriškai talkino kitiems, kurie su mumis patys negalėjo susikalbėti.

Dalis sulaikytųjų rodė vaizdo įrašus, kaip studijavo Baltarusijoje, netgi turėjo išsaugoję studentų bendrabučio raktus.

Dar vėliau išaiškėjo, kad šiose grupėse pasitaiko ir tikrai neblogai kalbančių rusiškai. Jie teigė, kad metus ar net dvejus gyveno ir studijavo Baltarusijoje. Tam tikrais atvejais toks pasakymai skambėjo įtaigiai, nes jie rodė savo telefonuose vaizdo įrašus iš savo universitetų, bendrabučių. Pas kai kuriuos apžiūros metu netgi buvo rasti studentų bendrabučio raktai su pakabukais, kuriuose įrašyti kambario numeriai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pasieniečiai

– Vasarą dažnas iš anksto būna numatęs mėnesį ar bent kelias savaites poilsio. Gal teko keisti pareigūnų atostogų planus?

– Kol kas to neprireikė. Kalbant apie pajėgas, stengiamės išsiversti, lyg tai būtų kasdienė situacija. Tačiau, esant poreikiui, galimybė didinti pajėgas būtų svarstoma. Esant reikalui, koreguotume ir atostogų grafikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas