Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 28 /13:17

Pasitinkant Naujuosius metus judėjimo suvaržymai liks tie patys, dėl tvarkos pokyčių ketinama spręsti vėliau

Pirmadienį surengtame Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdyje aptarta epidemiologinė situacija, taip pat bus svarstyta dėl galimų priemonių, skirtų suvaldyti pandemiją. Per ilgąjį Kalėdų savaitgalį, kai ribota galimybė patekti į kitas savivaldybes ten negyvenantiems, patikros postuose nepraleista beveik 16,5 tūkst. automobilių. Ribojimai per Naujuosius išliks tie patys.

Po VESK posėdžio vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla surengė spaudos konferenciją.

Dar iki jos ministrė sakė, kad kol kas praėjo per mažai laiko, kad būtų galima vertinti, ar dabartiniai karantino ribojimai pakankami, tačiau akivaizdu, kad jie būtini, susirgimo rodikliai vis dar katastrofiškai dideli.

„Be to mūsų laukia ilgasis Naujųjų metų savaitgalis. Tai laikotarpis, kai tikėtina, kad judėjimas šalyje vėl išaugs. Nors labai raginame atsisakyti nebūtinų kelionių ir likti namuose, Kalėdų savaitgalis parodė, kad žmonės ne visada laikosi judėjimo apribojimų“, – teigė A.Bilotaitė.

Išvadų dar nedaro

Po posėdžio ministrė kalbėjo, kad aptarti du klausimai – dėl COVID-19 epidemiologinės situacijos, apžvalgą pristatė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ir pristatyti siūlymai dėl COVID-19 valdymo priemonių.

Priėmėme sprendimą palikti esamą tvarką, kuri numatyta Vyriausybės nutarime, o dėl tolesnių veiksmų spręsti jau po švenčių, sausio pradžioje, – teigė A.Bilotaitė.

„Išklausę SAM informaciją, supratome, kad šiuo metu galbūt vertinti priemonių poveikį yra anksti, kadangi dar sudėtinga prognozuoti, nes informacija nėra tiksli. Tikslesnės prognozės bus galimos sausio pradžioje, kai bus aiškiau dėl susirgimų skaičiaus tendencijų ir tos aiškios koreliacijos tarp susirgimų ir ribojimų.

Įvertinus tai ir informaciją apie žmonių mobilumą, kuris gerokai sumažėjęs, kas džiugina, kad priemonės, ribojimai veikia ir žmonės lieka namuose, mažiau yra mobilūs, priėmėme sprendimą palikti esamą tvarką, kuri numatyta Vyriausybės nutarime, o dėl tolesnių veiksmų spręsti jau po švenčių, sausio pradžioje, kai bus galima aiškiai vertinti tą informaciją apie susirgimus ir koreliaciją su mūsų taikomomis priemonėmis“, – teigė A.Bilotaitė.

VIDEO: Agnė Bilotaitė ir Renatas Požėla – apie judėjimo ribojimus per Naujuosius

Šiuo metu Vyriausybės nutarime numatyta, kad judėjimo ribojimai galioja iki sausio 3 dienos, tad ši tvarka lieka. Po šios dienos esą jau bus aiškesni skaičiai, kurie ir leis spręsti, kokia kryptimi ketinama eiti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Agnės Bilotaitės ir Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos spaudos konferencija.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Agnės Bilotaitės ir Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos spaudos konferencija.

Ar judėjimo ribojimai bus pratęsti, ar vis dėlto švelninami, priklausys nuo skaičių, sakė ministrė. Esą jeigu žmonės laikysis ribojimų ir susirgimų pradės mažėti, tuomet sprendimas bus vienoks, bet jeigu išsilaikys tos pačios tendencijos, tuomet kitoks.

Ministrė taip pat kalbėjo apie tai, kad bus imamasi priemonių ir dėl būriavimosi viešose vietose, kadangi tai pastebima. „Buvo nuspręsta kreiptis į savivaldybes, kad jos imtųsi, galbūt bendradarbiaudamos su policija, tam tikrų priemonių, kad būtų užkirstas tas galimas būriavimasis viešose vietose. Tikimės, kad būsime išgirsti ir šventiniu laikotarpiu, kuris laukia, galėsime elgtis atsakingai“, – sakė A.Bilotaitė.

Paprašyta įvertinti faktą, kad prieš šventes grįžo į tėvų namus prezidento Gitano Nausėdos dukra iš užsienio, vidaus reikalų ministrė žodžius rinko atsargiai: „Pirmiausia tas vertinimas yra toks, kad dabar nėra draudžiama grįžti ir tą žmonės daro, matyt, grįžta iš kitų šalių į Lietuvą. Matyt, kiekvieno žmogaus, kiekvienos šeimos apsisprendimas, žinant, kad Lietuvoje yra tokia sudėtinga situacija, kad Lietuva pirmauja pagal susirgimų skaičius.

Grįžti čia, į Lietuvą, reiškia, kad yra didelė rizika susirgti ir turėti sveikatos problemų. Ir žinant mūsų sveikatos sistemos tikrai sudėtingą situaciją, siūlyčiau įsivertinti tuos dalykus, galimas rizikas.“

Paminėjo nužudymus artimoje aplinkoje

R.Požėla sakė, kad policijai ilgasis savaitgalis buvo itin intensyvus, kaip ir visas laikas, kada turime sugriežtintą karantiną. Jis teigė galįs drąsiai konstatuoti, kad draudimai veikia, stebėjimo sistemos, įrengtos pagrindiniuose šalies keliuose, gruodžio 15-25 d. užfiksavo, kad transporto srautai sumažėję 80 proc.

Ir į tas viešas erdves vienu metu suplūsta pakankamai nemažai žmonių. Matome, kad žmonės ir be kaukių būna, netaisyklingai jas dėvi, būriuojasi, čia tikrai buvo ilgojo savaitgalio problema.

„Kas neramino ir į ką atkreipsime dėmesį per naujametinį laikotarpį, tai žmonių būriavimasis viešose vietose, būtent tose vietose, kurios pritaikytos poilsiui, rekreacijai – parkai, paplūdimiai. Matydami, kad draudimai draudžia žmonėms išvykti į kitas savivaldybes, jie ieško aktyviam poilsiui viešųjų erdvių. Ir į tas viešas erdves vienu metu suplūsta pakankamai nemažai žmonių. Matome, kad žmonės ir be kaukių būna, netaisyklingai jas dėvi, būriuojasi, čia tikrai buvo ilgojo savaitgalio problema.

Prisidėjo ir užšalę vandens telkiniai. Matėme ne tik poledinės žūklės mėgėjus, kurie žvejoja, bet ir kitus asmenis, kurių daug lipo ant ledo ir pažeidė karantininius reikalavimus. Tikrai į tai atkreipsime dėmesį naujametiniu laiku“, – teigė generalinis policijos komisaras.

Jis tvirtino, kad nenorįs pasakyti, jog parkus ar paplūdimius reikėtų uždaryti, tarkim, Vingio parką ar prieigas prie Žaliųjų ežerų, tai esą nebūtų logiška. Tai daugiau būtų pačių pareigūnų darbo organizavimas, savivaldybių pagalba, kad būtų užtikrinama, jog būriavimosi nebus.

Jis taip pat paminėjo, kad per ilgąjį savaitgalį užregistruoti keturi nužudymai, kurie, pirminiais duomenimis, siejami su konfliktais privačioje erdvėje arba artimoje aplinkoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla

Smurto artimoje aplinkoje atvejų fiksuota panašiai, kaip ir buvo prieš metus, sakė komisaras.

Siūlys išjungti egles

Ruošdamiesi artimiausiam savaitgaliui, kaip sakė R.Požėla, policija bendraus su savivaldybėmis. Jo teigimu, centralizuotų fejerverkų neturėtų būti, tam, kad žmonės nesirinktų, galbūt Naujųjų metų naktį turėtų būti užgesintos ir miestų eglės viešose vietose. Eglės turėtų būti aptvertos, kad žmonės neitų.

Policija žada ir girtumo patikrinimus, kurie bus intensyviai vykdomi. Jie bus vykdomi ir blokpostuose. Per savaitgalį sulaikytas 151 neblaivus vairuotojas.

A.Bilotaitė pritarė policijos generaliniam komisarui dėl savivaldybių – teigė, kad bus rekomenduojama visoms savivaldybėms ieškoti sprendimų, kaip užtikrinti ribojimų laikymąsi – nesibūriuoti viešose vietose.

„Yra tendencijos tam tikros, kad kai kuriose savivaldybėse, kai kuriose vietose matome daugiau problemų, bet kokiu atveju kreipsimės į visas savivaldybes“, – teigė ministrė.

Priimant sprendimus apie skrydžių draudimus, kaip sakė vidaus reikalų ministrė, bus stebima situacija, derinama pozicija su kaimyninėmis šalimis, stebima visos Europos Sąjungos praktika. Skrydžiai į Didžiąją Britaniją draudžiami iki sausio 1 d.

Apgręžta beveik 16,5 tūkst. automobilių

Kaip skelbia BNS, nuo Kūčių sustiprinus judėjimo kontrolę tarp savivaldybių patikros postuose nepraleista daugiau nei 16 tūkst. automobilių. „Nuo trečiadienio apgręžta 16,485 tūkst. automobiliai, o vien per sekmadienį – 3470 automobilių“, – BNS pirmadienį sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

VIDEO: Nemenčinės plente veikusio blokposto darbo pabaiga

Pasak jo, per šį šventinį savaitgalį už karantino reikalavimų nesilaikymą surašyti 525 protokolai, 50 iš jų – už judėjimo tarp savivaldybių pažeidimus.

Nuo gruodžio vidurio, kai buvo įvestas judėjimo draudimas tarp savivaldybių, kontrolės postuose pareigūnai apgręžė per 31 tūkst. transporto priemonių ir surašė 953 protokolus už karantino reikalavimų nesilaikymą. Žmonės dažniausiai bausti už daugiau nei vieno šeimos ūkio kontaktus.

Vis dėlto R.Matonis teigė, kad pagrindiniuose šalies keliuose automobilių srautai sumažėjo beveik 80 proc. nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?