Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 29 /13:52

Paskelbus apie mirčių nuo COVID-19 rekordą specialistai ramina: nėra taip, kad visi šie žmonės mirė gruodžio 28 d.

Statistikos departamento pateiktais duomenimis, per gruodžio 28-ąją nuo COVID-19 mirė 78 žmonės. Tokio skaičiaus dar nėra buvę, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai teigia, kad nėra taip, jog visi šie žmonės mirė per praėjusią parą.
COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje
COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pastarosios paros mirčių nuo COVID-19 skaičius gąsdina: dar nėra taip buvę, kad per parą jų būtų net 78.

37 moterys ir 41 vyras.

Daugiausia – po 18 – mirė Vilniaus ir Kauno apskrityse, 13 – Telšių apskrityje. Šiaulių ir Tauragės apskrityse mirusiųjų po septynis.

Ir Kalėdų mirtys

Vis dėlto Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai sako, kad nėra taip, jog visi šie žmonės mirė per vieną parą – gruodžio 28-ąją.

„Mes iš gydymo įstaigų gauname informaciją apie mirties atvejus ir tada juos suvedame į savo sistemą. Buvo klausimas, ar jie visi mirė gruodžio 28 dieną, tai atsakymas yra tikrai ne. Tarp tų atvejų yra mirčių fiksuotų gruodžio 25-ąją, 26-ąją, bet gydymo įstaigos apie tas mirtis informaciją pateikė būtent gruodžio 28 dieną, kada mes tas mirtis ir įvedėme į savo sistemą“, – aiškino NVSC Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė.

Jos teigimu, gydymo įstaigos dabar labai apkrautos, o pagrindinis dėmesys skiriamas gydomiems pacientams.

„Pacientas ir jo gyvybė yra prioritetas, visi kiti darbai atliekami, matyt, tada, kai tam yra galimybės. Dėl to ir yra, pavadinkime, šioks toks vėlavimas. Tai nėra taisyklė, tikrai apie daugumą atvejų pateikiama informacija pakankamai greitai, bet yra ir vėlavimo atvejų, kai gauname tą informaciją vėliau, negu turėtume gauti. Turėtume gauti per parą, bet taip ne visada yra“, – sakė J.Petravičienė.

Įtakos galėjo turėti ir ilgasis Kalėdų savaitgalis, nors, kaip tikina J.Petravičienė, tai tikrai nesusiję su NVSC darbu – centro specialistai dirbo savaitgalį kaip įprastomis darbo dienomis.

„Tai gal labiau susiję su gydymo įstaigų apkrovimu, kur matome, kad labai sudėtinga situacija. Visi ją matome, visi suprantame. Todėl tikrai nėra, kad visiems šiems pacientams mirties faktas būtų konstatuotas gruodžio 28 dieną“, – užtikrino NVSC atstovė.

Siunčia kasdien

Vienas miręs žmogus priklausė 40–49 metų amžiaus grupei, keturiolika – 60–69 m., 20 – 70–79 m., 33 – 80–89 m. ir devyni – 90–99 m. amžiaus grupei.

VUL Santaros klinikos tvirtina, kad duomenis apie užsikrėtusius koronavirusine infekcija (COVID-19) pacientus, taip pat duomenis, jei šie pacientai įstaigoje mirė, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui siunčia 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę (taip pat ir švenčių dienomis).

Ši ir papildoma informacija, susijusi su įstaigos teikiamomis paslaugomis, taip pat nuolat siunčiama dar ir Valstybinei ligonių kasai.

Priklauso ir nuo protrūkių senelių namuose

Telšių apskrityje per praėjusią parą registruota 13 mirčių nuo COVID-19 atvejų.

Vienas iš jų – Regioninėje Telšių ligoninėje. Įstaigos direktoriaus pavaduotoja Simona Simaitytė 15min pasakojo, jog mirčių pasitaiko kiekvieną parą.

„Nebūna paros, kad neturėtumėm kažkokio mirties atvejo. Čia turbūt priklauso ir nuo bendro sergamumo, protrūkių senelių namuose, Dūseikių socialinės globos namuose, tai kažkiek tų mirties atvejų turime daugiau“, – teigė ji.

Žmonės, kurie miršta nuo COVID-19, įprastai jau į ligoninę patenka blogos būklės, turi gretutinių ligų, pavyzdžiui, lėtinių širdies, plaučių ligų, yra vyresnio amžiaus, tikino S.Simaitytė.

„Jaunesnių žmonių ir jų mirties atvejų, ačiū Dievui, neturime“, – pridūrė ji.

Ne vien garbaus amžiaus pacientai

Kauno apskrityje per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 18 žmonių, iš kurių penki – LSMU Kauno ligoninėje. Tai – gana įprastas skaičius.

„Vidutiniškai per parą pandemijos metu ligoninėje miršta 6-8 COVID-19 pacientai“, – 15min nurodė ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Tvirbutas.

Šiuo metu miršta įvairūs ligoniai – tiek su sunkiomis gretutinėmis ligomis, tiek dėl COVID-19 sukeltų komplikacijų.

Pasak jo, ligoninėje nuo koronaviruso miršta įvairūs pacientai: „Šiuo metu miršta įvairūs ligoniai – tiek su sunkiomis gretutinėmis ligomis, tiek dėl COVID-19 sukeltų komplikacijų.“

Tiesa, pasitaiko ir tokių, kurie anksčiau jokiomis sunkiomis ligomis nesirgo. „Pavasarį galėjome teigti, kad mūsų ligoninėje daugiausiai gydomi garbaus amžiaus, turintys gretutinių ligų pacientai. Šiuo metu situacija kita – pandemija smogia įvairaus amžiaus grupėms, o tarp mirštančių yra iki tol didelių sveikatos problemų neturėjusių žmonių“, – dėstė S.Tvirbutas.

Dabar nuo COVID-19 LSMU Kauno ligoninėje gydoma 230 pacientų. Jų būklė – sunki.

„Visi jie sudėtingos būklės: daugiau kaip pusei reikia deguonies terapijos, 10-14 pacientų guli Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje. Kiti ligoniai taip pat sunkūs, dažna komplikacija – plaučių uždegimas“, – situaciją nupasakojo S.Tvirbutas.

Mirčių skaičiai per parą – panašūs

Vilniaus apskrityje per praėjusią parą – taip pat 18 mirčių nuo COVID-19, iš kurių trys registruotos Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

„Mirčių skaičiai per parą panašūs, būna parų, kai staiga padidėja, būna, kai pamažėja. Deja, tokios paros, kad nebūtų nei vienos mirties, nebuvo jau seniai“, – situaciją ligoninėje aptarė įstaigos koordinatorė gydymui Vaiva Karpavičienė.

Ligoninėse lengvų atvejų nebūna. COVID-19 ligos eiga sudėtinga, neretu atveju, sunkiai prognozuojama. Ligos eiga priklauso nuo amžiaus grupės, paciento lėtinių ligų.

Ji teigė, kad pacientai, mirę nuo COVID-19, jau į ligoninę pateko sudėtingos sveikatos būklės.

„Ligoninėse lengvų atvejų nebūna. COVID-19 ligos eiga sudėtinga, neretu atveju, sunkiai prognozuojama. Ligos eiga priklauso nuo amžiaus grupės, paciento lėtinių ligų. Reanimacija veikia ištisą parą ir, deja, bet joje beveik niekada nebūna laisvų vietų“, – apgailestavo V.Karpavičienė.

Per praeitą parą ištirta 10 344 ėminių dėl įtariamo koronaviruso, 1921 buvo teigiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus