Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 08 /20:38

Paskutinę išankstinio balsavimo valandą Vilniuje – milžiniškos eilės, VRK patikino, kad balsuoti leis

Ketvirtadienis buvo paskutinė diena, kai rinkėjai galėjo iš anksto pareikšti savo valią Seimo rinkimuose. Prieš 20 val. Vilniaus Lukiškių aikštėje nusidriekė ilgos eilės – akivaizdu, kad balsuoti laiku visi susirinkusieji gali nesuspėti. Tačiau Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) galiausiai užtikrino, kad visi, atėję balsuoti laiku, balsuoti suspėtų net ir po balsavimui iš anksto numatytos valandos.

Balsavimas išankstinio balsavimo vietose šį kartą dėl koronaviruso pandemijos truko keturias, o ne dvi dienas, be to, prasidėjo valanda anksčiau – nuo 7 val. ir truko iki 20 val.

Tačiau ne visi norėję balsuoti iš anksto suspės tai padaryti. Daugiausia problemų kilo balsavimo punkte, skirtame vairuotojams – čia balsuoti spėjo ne visi.

Vilniuje, Lukiškių aikštėje, įrengtoje balsavietėje, likus pusvalandžiui iki balsavimo pabaigos dar buvo nusidriekusios ilgiausios eilės. 15min aikštėje kalbinta vilnietė sakė eilėje stovėjusi dvi valandas. Ji tikino esanti iš Panevėžio, todėl nutarusi balsuoti iš anksto. Ji vylėsi, kad balsuoti ketvirtadienį pavyks, tačiau apgailestavo, kad, ko gero, – ne visiems, susirinkusiems Lukiškių aikštėje.

Kiti Lukiškių aikštėje susirinkę žmonės taip pat tvirtino, kad tikisi atiduoti savo balsą dar ketvirtadienį, nes sekmadienį bijo balsuoti dėl koronaviruso.

Viena vilnietė 15min teigė, kad atėjo balsuoti 17.45 val., vylėsi, kad lyjant žmonių bus mažiau, tačiau tokia viltis neišsipildė.

Sacharovo aikštėje eilės taip pat milžiniškos, bet čia rasta išeitis – lygiai 20 val. į eilės galą stojo rinkimų komisijos nariai ir leido balsuoti tik tiems, kurie eilėje bus prieš juos – taigi, visiems, atėjusiems dalyvauti rinkimuose laiku, bus leista tai padaryti ir po oficialaus balsavimo vietos uždarymo laiko.

Eilės nusidriekė ir prie Vilniaus savivaldybės, kur taip pat galima balsuoti.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė ketvirtadienį vakare pati nuvyko į Lukiškių aikštėje įrengtą balsavimo vietą.

Čia L.Matjošaitytė 15min patikino, kad visi, kurie atėjo balsuoti laiku – iki 20 val. – galės balsuoti. Ji tikino, kad Lukiškių aikštėje įrengta balsavimo vieta – populiariausia.

„Ši vieta sulaukė didžiulio susidomėjimo, jei pažiūrėtume į Vilniaus rajono savivaldybę – ten tiek daug žmonių nėra“, – sakė ji.

Veltui pralaukė dvi valandas

Redakcijai atsiųstame laiške skaitytoja Justina pasakoja didžiulėje eilėje savo automobilyje kone dvi valandas veltui pralaukusi ir Savanorių prospekte, kur trečiadienį buvo atidarytas balsuojančiųjų automobiliuose „Drive-in“ punktas.

„Ketvirtadienį 17 val. su automobiliu atsistojau į išankstinio balsavimo eilę Riovonių g. Judant eilėje 18 val. 30 min. pasiekiau autobusų stotelę Savanorių pr. šalia įvažiavimo į balsavimo stovėjimo aikštelę. 19 val. ties įvažiavimu į balsavimo aikštelę Viešojo saugumo ir Susisiekimo paslaugų darbuotojai pastatė atitvarus, kurie reiškia, kad balsuoti nebebus priimami eilėje stovintys automobiliai“, – laiške redakcijai rašo skaitytoja.

Justina klausia, kodėl dėl išankstinio balsavimo atsakingi darbuotojai neįvertino stovinčių automobilių eilės bei aptarnavimo greičio ir nepradėjo valdyti srautų daug anksčiau.

„Juk paskaičiavus, koks kiekis automobilių aptarnaujama per valandą, nesunkiai galima įvertinti, kad nebus spėta prabalsuoti iki 20 val. Jau iki 18 val. buvo galima automobilių eilės gale pastatyti ženklus, rodančius, kad nebeverta laukti ir nebus spėta aptarnauti. Kaip žinoti, kad sekmadienį atėjus į balsavimo vietą 19 val. aš galėsiu balsuoti?“ – klausia besipiktinanti 15min skaitytoja.

Pasak L.Matjošaitytės, iš anksto, skaičiuojama, galėjo balsuoti apie 3 proc. rinkėjų.

Sostinėje iš anksto gyventojai, be savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte, galėjo balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A.Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje bei Lukiškių aikštėje. Taip pat – Vilniaus rajono savivaldybėje.

Trečiadienį Vilniuje, Savanorių pr. 124 esančioje „Park and Ride“ aikštelėje, pradėjo dirbti dar vienas balsavimo punktas, veikiantis drive-in principu. Jame iš anksto buvo galima balsuoti neišlipus iš automobilio.

Rinkėjai valią pareikšti galėjo bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos registracijos.

Rinkėjų ir iš anksto ir rinkimų dieną prašoma ateiti balsuoti su nosį ir burną dengiančiomis apsaugos priemonėmis, turėti savo rašymo priemonę, nepamiršti asmens dokumento. Neturintiesiems kaukės ar rašiklio, jie bus duodami vietoje.

Salio 9 ir 10 dienomis bus galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas