Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 21

Paslauga poliklinikoje nemokama, bet medikai pinigų paprašė

Nepilnamečių klaipėdiečių mamos svarsto, kiek uždirbo viešoji įstaiga Jūrininkų sveikatos priežiūros centras, neteisėtai apmokestinusi moksleivių sveikatos patikrinimą. Kad tai daryta pažeidžiant sveikatos apsaugos ministro įsakymą, pripažino ir pati įstaiga, sutikusi grąžinti iš vieno paauglio paimtus pinigus.
Jūrininkų sveikatos priežiūros centras
Jūrininkų sveikatos priežiūros centras / Jūrininkų sveikatos priežiūros centro nuotr.

Vieno uostamiesčio moksleivio mama nenumojo ranka į kelis eurus ir nusprendė pakovoti dėl teisybės. Moteris įrodė, kad buvo teisi.

„Čia ne piniguose esmė. Tie trys su puse euro nėra didelė suma. Tačiau juk už paslaugą, kuri turėjo būti suteikta nemokamai, sumokėjau ne aš viena.

Paviešinus šią istoriją socialiniuose tinkluose, atsiliepė labai daug tokių kaip aš mamų. Įdomu, kokia yra bendra iš mūsų visų surinkta suma?“ – retoriškai klausė klaipėdietė.

123RF.com nuotr./Gydytojas
123RF.com nuotr./Gydytojas

Viskas prasidėjo, kai mokykla moters septyniolikmečio sūnaus paprašė atnešti sveikatos pažymą (forma Nr. 086/a, pažyma stojantiems į profesinio mokymo mokyklas). Kadangi paauglys prirašytas VšĮ Jūrininkų sveikatos priežiūros centre (JSPC), mama joje sūnų ir užregistravo profilaktiniam sveikatos patikrinimui.

„Sūnus atėjo į polikliniką, jį pasitiko medikė ir nusivedė į kabinetą. Liepė ranka užsidengti vieną akį, vėliau – kitą. Patikrino regėjimą ir padavė lapelį, kurį vaikas užpildė pats. Ant to lapelio tik daktarės parašas ir antspaudas.

Ir už visą šią „pramogą“ paprašė sumokėti 3 eurus ir 65 centus. Sūnus sumokėjo ir man atsiuntė čekį. Aš labai nustebau, nes nepilnamečiams tokie sveikatos patikrinimai turėtų būti nemokomi“, – sakė klaipėdietė.

Moteris paskambino į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kurio darbuotoja patikino, kad, jos manymu, mokėti už tai tikrai nereikia. Tačiau pasiūlė dar pasitikslinti Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Klaipėdietė iš pradžių tai reglamentuojantį teisės aktą surado ministerijos internetiniame puslapyje. Nenorėdama suklysti, ji paskambino ir į pačią ministeriją.

„Vien savimi nepasitikėjau, tai ir nusprendžiau apsidrausti. Mane sujungė su darbuotoja, kuri man viską paaiškino ir nurodė konkretų ministro įsakymą.

Kadangi aš buvau teisi, paskambinau tiesiai Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vadovui. Sujungė mane su vyriausiuoju gydytoju Sauliumi Dabravalskiu.

Jis man ir sako – žiūrėkite, ponia, kai jūs darbinatės ir atlieka jūsų sveikatos patikrinimą, jūs juk mokate pinigus. Sakau, moku, bet aš gaunu atlyginimą ir galiu sumokėti.

„Vakarų ekspreso“ archyvo nuotr./Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis tikina, kad už nemokamą paslaugą paimant pinigus iš nepilnamečio padaryta žmogiška klaida.
„Vakarų ekspreso“ archyvo nuotr./Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis tikina, kad už nemokamą paslaugą paimant pinigus iš nepilnamečio padaryta žmogiška klaida.

Vadovas man pasakė, kad tokia yra tvarka. Ir leido suprasti, jog man dar net pasisekė, nes kitur toks patikrinimas ir 25 eurus kainuoja.

Kiek supratau, pokalbis vyko per mikrofoną ir jį girdėjo daugiau asmenų. Kažkokia moteris garsiai papriekaištavo, kad dabar už viską reikia mokėti, negi aš galvoju, jog kažkas gali būti nemokamai.

Pasakiau, kad tai reglamentuoja ministro įsakymas, ir pridūriau, jog šią istoriją paviešinsiu. Įstaigos vadovą tai sunervino. Jis pasakė, kad jam negrasinčiau, nes viskas čia yra gerai – turėjo būti sumokėta“, – pokalbį su JSPC vadovu prisiminė moteris.

Kitą dieną klaipėdietė į įstaigą kreipėsi ir savo, ministro įsakymu pagrįstus, argumentus išdėstė raštu. Sulaukė pranešimo, kad jos kreipimasis bus svarstomas.

Vasario 13 d. klaipėdietė sulaukė atsakymo, kurį pasirašė JSPC vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Gediminas Dargūnas:

„Informuojame, kad VšĮ Jūrininkų sveikatos priežiūros centras išnagrinėjo Jūsų 2023-02-03 paklausimą dėl paslaugų suteikimo nepilnamečiui apmokestinimo.

Atsakydami į Jūsų paklausimą informuojame, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymo Nr. 301 „Dėl profilaktinių sveikatos tikrinimų sveikatos priežiūros įstaigose“ (suvestinė redakcija nuo 2021-11-17) priede Nr. 1 „Profilaktinių sveikatos tikrinimų rūšys ir apmokėjimo tvarka“ yra nustatyta, kad stojančiųjų į profesinio mokymo mokyklas ir įdarbinamų nepilnamečių atliekami profilaktiniai sveikatos tikrinimai yra apmokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Dėl pinigų grąžinimo prašome užpildyti prašymą (forma pridedama), kuriame turi būti nurodyta banko sąskaita, į kurią galėtume pervesti pinigus.

Apgailestaujame dėl įvykusio nesusipratimo ir tikimės tolimesnio sklandaus bendradarbiavimo.“

Pasak JSPC vyriausiojo gydytojo S.Dabravalskio, įvyko paprasčiausia žmogiška klaida.

„Žinau tik tiek, kad ši problema jau išsisprendė. Žmogiška darbuotojo klaida, kuri gali ištikti mus visus. Tiek mane, tiek jus, tiek kiekvieną gyvenantį šioje žemėje.

Visi mes esame žmonės. Įvyko taip, kaip įvyko. Darbinis atvejis. Klaida ištaisyta“, – patikino S.Dabravalskis.

Įstaigos vadovo teigimu, daugiau tokių nusiskundimų iš nieko negauta.

„Jeigu kažkas jaučiasi, kad kažkas įvyko ne taip ar kažkas ne taip padaryta, mūsų durys visada atviros. Prašau ateiti ir išsakyti savo problemas bei bėdas“, – kvietė S.Dabravalskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas