Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 27

Pasvalio politikų išlaidos: sensacijų nėra, bet viskas akivaizdu

„Laisvės“ TV įkūrėjo ir visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva „Skaidrinam“ pasiekė Pasvalio rajono savivaldybę, ilgametę konservatorių tvirtovę su „amžinuoju“ meru Gintautu Gegužinsku, kuris su trumpa pertrauka vadovauja rajonui nuo 1990 metų. Pasak A.Tapino, Pasvalio rajono savivaldybės nariai stebuklingai pylėsi kurą, atsirasdavo tai Lietuvoje, tai Latvijoje, ir netgi, regis, sugebėjo vienu metu privaryti tris skirtingas mašinas, kad galėtų prisipilti sau ir artimiesiems kuro Pasvalio žmonių sąskaita. A.Tapinas žada ir dėl šios savivaldybės kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą.
Pasvalys
Pasvalys / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Pasak A.Tapino, meras G.Gegužinskas 2020-2022 metais išleisdavo tik apie trečdalį jam priklausančių tarybos nario išmokų, 2022 metais pylėsi kurą po du-tris kartus per mėnesį su ta pačia kortele ir išleisdavo apie 150 eurų. Daugiau jokių telefonų, nuolaidų kortelių ir remontų.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gintautas Gegužinskas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gintautas Gegužinskas

A.Tapinui Pasvalio politikai ir buhalterija paliko vieną pozityviausių įspūdžių. Savivaldybės finansininkai skaičiavo viską labai kruopščiai ir atmesdavo jiems neįtinkančius čekius.

Keli tarybos nariai – Vilhelminas Janušonis ir Antanas Kairys apskritai neėmė išmokų, septyni (įskaitant G.Gegužinską) 2022 metais išnaudojo tik dalį lėšų.

Prie kai kurių, kurie išnaudojo visas išmokas, irgi prisikabinti būtų galima tik tiek, kad labai jau daug kilometrų prisuko per kadenciją (ypač per karantiną). Pasvalyje čekiai vardiniai, tai jau šiek tiek riboja.

Tačiau, pasak A.Tapino, Pasvalys irgi ne be nuodėmės.

Pasvalio čekistų važinėtojų topas pagal išlaidas vien tik kurui atrodo taip (2019-2022 metai)

  1. Igoris Malinauskas (Darbo partija) ~13 600 eurų

  2. Antanas Sudavičius (TS-LKD) ~13 400 eurų

  3. Rimas Želvys (Darbo partija) ~13 100 eurų

  4. Rimvydas Mitkus (TS-LKD) ~13 100 eurų

  5. Linas Kruopis (LSDDP) ~13 000 eurų

Už 13 600 eurų vienas tarybos narys per kadenciją dėl rinkėjų nuvažiavo apie 150 000 kilometrų. Po 3 300 kilometrų per mėnesį. Po 110 kilometrų per dieną. Kiekvieną dieną įskaitant savaitgalius beveik ketverius metus. Ir per karantiną.

Lyg ir tvarkingai, bet per daug

Igoris Malinauskas, Darbo partija, dabar LVŽS

Čekistų lyderis Igoris Malinauskas yra labai įdomus politikas. Jis ir dabar dirba taryboje, o prieš kurį laiką pasižymėjo, jog 2021 metais kartu su kitais buvusiais rusijos kareiviais Rygoje šventė rusijos oro desantininkų dieną. Tiesa, kilus skandalui jis aiškino, jog tarnavo Afganistane, čia yra senos brolybės reikalas, o Krymas yra Ukrainos teritorija, kurią okupavo rusija.

Buvęs desantininkas pravažinėjo iš tiesų įspūdingą kiekį kilometrų, tačiau žiūrint jo čekius įtarimų, kad buvo naudojami svetimi čekiai nekyla. Atsiskaitinėjama viena-dviem kortelėm, tik retkarčiais nutinka keli pylimai per dieną. Štai 2021 m. vasario 13 d. I.Malinauskas 09:57 įsipylė 84 litrus dyzelio, o po valandos toje pačioje jau jam prireikė 60 litrų. Greičiausiai į kitą automobilį Kovo 13 dieną per trumpą laiko tarpą jis pilasi ir benzino, ir dyzelino.

Pasvalio rajono savivaldybės nuotr./Igoris Malinauskas
Pasvalio rajono savivaldybės nuotr./Igoris Malinauskas

2022 sausio 19 irgi du dyzelino pylimai per valandą. Bet tai yra keli reti atvejai. Iš esmės, atrodo, kad I.Malinauskas tikrai pilasi pats. Bet kodėl tokie dideli kiekiai?

Dar keisčiau atrodo kuro čekiuose spausdinami I.Malinausko duomenys – toje pačioje degalinėje jis išsimuša čekį su savo gyvenamąja vieta Pasvalio rajone, ir tą pačią dieną gauna kitą čekį, kur jo gyvenamoji vieta nurodyta Latvijoje esanti Birzgalė Uogrės savivaldybėje.

Dvi skirtingos gyvenamosios vietos tos pačios degalinės sistemoje paprastai signalizuoja apie tai, jog žmogui būna reikalingi keli skirtingi vardiniai čekiai.

Ir taip suteka 13 600 eurų Pasvalio rajono pinigų. Štai paskutinį 2022 metų mėnesį matome, kaip gruodžio 2 Malinauskas pilasi dyzelino už 120e, gruodžio 5 už 51e, gruodžio 7 už 57e ir gruodžio 9 už 105e.

Norint per keturias dienas išvažinėti 330 litrų dyzelino reikia prisukti daugiau kaip 800 kilometrų per dieną.

Pasak A.Tapino, situacija ima šiek tiek aiškėti įsigilinus į jo verslo ryšius. Politikas pristatydavo save kaip UAB „Pavėsinės“ atstovą Latvijoje, latviškos bendrovės „Malinauskas ir Co“ vadovą, o taip pat UAB „Kamtas“ direktorių.

Bendrovei „Kamtas“ priklauso du automobiliai ir abu jie varomi dyzelinu. „Tad realiausi įtarimai, kad pirmąją vietą važinėtojų tarpe Malinauskas užėmė už Pasvalio žmonių pinigus tvarkydamas savo verslo reikalus Latvijoje“, – spėja A.Tapinas.

Dešimtys skirtingų nuolaidų kortelių

Antanas Sudavičius, TS-LKD

83 metų gydytojas konservatorius A.Sudavičius į šios kadencijos tarybą nepateko, o praėjusioje taip intensyviai važinėjo ir tvarkėsi reikalus su kuro čekiais, kad tikrai pagalvotum, jog jo pasas meluoja.

Iš savo pamėgtos EMSI, esančios Panevėžio-Rygos kelyje, jis pateikė čekius su net 37 skirtingomis nuolaidų kortelėmis.

Ir kurą pylėsi po kelis kartus per dieną. Štai 2021 m. birželio 15 d. 09:24 jis pilasi 30 litrų benzino, o 11:49 ten pat dar 55 litrus benzino. Po dešimties dienų vienas pylimas 15:22 33 litrai, po 40 minučių 16:09 dar 37 litrai benzino. Ir viską tarybos narys išdėsto ant to paties popieriaus lapo. Beje, įdomu, kad visus čekius jam išmuša tas pats kasininkas – Vytautas. Spalio 19 vėl du čekiai per pusantros valandos – 33 ir 26 litrai benzino.

2022 metais niekas nesikeičia – ta pati degalinė, augantis nuolaidų kortelių skaičius, keli pylimai per dieną. Vasario 3 d. 07:55 51 litras benzino su nuolaidų kortele 4063, po dviejų valandų 40 litrų benzino su kortele 1812. Čekius muša paslaugusis Vytautas.

Pasvalio rajono savivaldybės nuotr./Antanas Sudavičius
Pasvalio rajono savivaldybės nuotr./Antanas Sudavičius

Gegužės 19 du pylimai per kelias valandas, Vytautas išmuša du čekius su skirtingomis nuolaidų kortelėmis už 100 litrų.

Beje, įdomu, kad gruodžio 21 dieną Pasvalio tarybos posėdis truko iki 13 valandos ir 13:07 jau A.Sudavičius pas Vytautą mušasi kuro čekį.

Rimas Želvys, Darbo partija

Darbietis Rimas Želvys pateko ir į šios kadencijos tarybą. Jis žinomas Pasvalio verslininkas – malūno, kavinės ir viešbučio savininkas. Tai irgi šiek tiek gali paaiškinti išvažinėjamo kuro kiekius.

Čekiai jau įprasti – mušami EMSI degalinėje, kuri apskritai, atrodo, yra visų Pasvalio politikų susibūrimų centras.

Per kadenciją R.Želvys pateikė čekius, kuriuose yra 64 skirtingos nuolaidų kortelės.

Įtarimą, kad čekiai svetimi, stiprina ir pylimo intervalai. Per kadenciją R.Želvys beveik 50 kartų pylėsi tą pačią dieną po kelis kartus. Tik dyzelinas ir beveik visada už grynus.

Štai 2021 m. balandžio 6 d. EMSI kasininkas Vytautas muša du čekius – vienas ryte, kitas vakare. 103 litrai dyzelino. Kovo 17 d. intervalas tarp čekių trys valandos. Du čekiai – 107 litrai dyzelino.

Liepą čekių intervalas Vytauto ranka mušamas susitraukia iki 20 minučių. Tiek laiko reikia R.Želviui išvažinėti 50 litrų dyzelino ir grįžti prisipilti dar 60.

Nuotr. iš vrk.lt/Rimas Želvys
Nuotr. iš vrk.lt/Rimas Želvys

O 2021 m. rugsėjį jau tik sekundės. Iš čekių reikia suprasti, kad juos mušė pats EMSI vadovas. 12:46:06 26 litrai dyzelino, o 12:46:33 15 litrų dyzelino.

2022 m. vasario 8 d. Vytautas išmuša 31 litrą dyzelino R.Želviui anksti ryte, o 38 litrus – po nepilnos valandos.

Linas Kruopis, Regionų partija

L.Kruopis kompensavosi tik kurą ir atrodė, jog 2021 metais viskas pas jį tvarkoje – kelios mokėjimo ir nuolaidų kortelės. Bet 2022 metais kažkas nutiko ir L.Kruopis pradeda pateikinėti čekius iš tos pačios EMSI degalinės su skirtingomis nuolaidų kortelėmis. Iš viso net su 32 skirtingomis kortelėmis per vienerius metus.

Gediminas Andrašūnas, Darbo partija

Ir į šią tarybą patekęs darbietis G.Andrašūnas buvo pamėgęs dvi degalines ir vieną kasininką. Toje pačioje jau ne kartą minėtoje EMSI degalinėje kuro čekius su 39 skirtingomis nuolaidų kortelėmis jam mušė įvairūs kasininkai. "Viadoje“ vienas vienintelis kasininkas, kurio kodas buvo 1035, pateikė tarybos nariui čekius su 11 skirtingų nuolaidų kortelių.

Po kelis pylimus per dieną

Helena Naglazienė (TS-LKD)

Dar viena konservatorė taryboje, kuri praėjusioje kadencijoje iki vidurio buvo Simonaitienė. Ji yra viena pagrindinių čekių teikėjų su greičiausiai svetimomis kortelėmis, nes per kadenciją atsiskaitinėjo net 12 skirtingų mokėjimo kortelių.

2021 m. vasario 17 d. įsipilama 20 litrų, vasario 18 d. du pylimai – 62 litrai dyzelino. Po kelių dienų – vasario 21 d. trys pylimai toje pačioje degalinėje 09:27, 15:48 ir 16:29. Tai čia 113 litrų per tris kartus. Ir vasario 22 d. dar 21 litras.

Per penkias dienas iš viso įsipilta 220 litrų dyzelino. Ta pati degalinė, ta pati kasininkė, viskas grynais.

Nuotr. iš vrk.lt/Helena Naglazienė
Nuotr. iš vrk.lt/Helena Naglazienė

2021 m. gegužės 21 d. 19:30 Helena esą pilasi 46 litrus dyzelino, o po dvylikos minučių toje pačioje degalinėje, bet kitoje kolonėlėje jos vardinis čekis už dar 46 litrus dyzelino. Ir kitą dieną ryte jai prireikia dar 44 litrų.

Akivaizdus piktnaudžiavimas 2021 m. liepos 11 d. – pateikiami du čekiai. 19:44 esą užsipilta 62 litrai dyzelino ir apmokėta kortele 4023, o po trijų minučių 19:47 jau 14 litrų benzino su kita mokėjimo kortele 0989. (...)

Jurgita Vaitiekūnienė (TS-LKD)

Ne visai sąžiningu kolegės pavyzdžiu seka ir dar viena Pasvalio konservatorė Jurgita Vaitiekūnienė, dirbanti ir šioje taryboje. Ponia Vaitiekūnienė yra Pasvalio Vaškų gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

Buhalterijai J.Vaitiekūnienė pateikė čekius, už kuriuos atsiskaityta 13 skirtingų mokėjimo kortelių.

Štai 2021 metų kovo 23 d. toje pačioje Skulo degalinėje ji pilasi dyzeliną ryte ir atsiskaito kortele 0019, po valandos jau kortele 5555, o kitą dieną grįžta su trečia kortele – 3317.

Gegužės 22 d. J.Vaitiekūnienė Skule irgi net tris kartus – 10:05 jos čekis 30 litrų dyzeliu su kortele 3764, 16:53 dar 42 litrai už grynus ir po keturių minučių dar 18 litrų dyzelio su kortele 0019.

Panaši tendencija persikelia ir į 2022 metus. Štai kovo 5 d. politikė vėl Skule tris kartus: 13:39 61 litras dyzelino su kortele 5555, 16:09 34 litrai dyzelino su kortele 0019 ir trečias pylimas su kortele 0019, bet čekyje neįmanoma įžiūrėti valandos, tik pagal ataskaitą aišku, kad tai ta pati kovo 5 d.

Liepos 19 d. politikė pateikia du tos pačios dienos pylimo čekius, kuriuos skiria nepilnos dvi minutės. Vienoje kolonėlėje užsipilta 37 litrai dyzelio, o po dviejų minučių dar 8 litrai. Ir čia yra vieninteliai nevardiniai čekiai, kuriuos pateikė J.Vaitiekūnienė, greičiausiai pasiėmusi svetimus finansinius dokumentus.

Nuotr. iš vrk.lt/Jurgita Vaitiekūnienė
Nuotr. iš vrk.lt/Jurgita Vaitiekūnienė

Iš 13 skirtingų mokėjimų kortelių kai kurios kartojasi tik po vieną kartą, tačiau kortelės 5555, 0019, 3764, 9348 ir kelios kitos kartojasi nuolat, todėl galima įtarti, kad buhalterijai buvo pateikiama ir bent kelių politikės šeimos narių čekiai.

Vladas Linkevičius (LVŽS, dabar Demokratai Vardan Lietuvos)

Ilgametis Pasvalio tarybos narys V.Linkevičius į praėjusios kadencijos tarybą pateko su LVŽS, tačiau kaip būdinga nemažai daliai valstiečių vėliau pamatė Skvernelio saulę.

2021 metais gegužės 12 d. tarybos narys tiesiog privarė dvi mašinas prie skirtingų EMSI kolonėlių ir pradėjo vienu metu pilti dyzeliną ir benziną. Nes 80 litrų dyzelino čekis buvo išmuštas 09:06:29, o 60 litrų benzino – 09:07:03. O kortelė – ta pati. Ir degalinė ta pati, o kasininkas mums (ir daugeliui Pasvalio politikų) jau gerai pažįstamas Vytautas.

2021 m. gruodį buvo rimti pylimai. Gruodžio 15 d. Linkevičius įvarė 137 litrus dyzelino, o po savaitės pasipildė dar 110 litrų. Kortelė ta pati, tik pylimo kiekiai stulbina.

Koks turėtų būti tarybos nario automobilis, kad jame tilptų 137 litrai dyzelino? (...)

Kovą kiekiai dar išaugo. 21 dieną 93 litrai dyzelino, 23 dieną 105 litrai. Per dvi dienas nuvažiuoti daugiau kaip 1000 kilometrų vykdant rajono tarybos nario funkcijas yra stipru.

Nuotr. iš vrk.lt/Vladas Linkevičius
Nuotr. iš vrk.lt/Vladas Linkevičius

Panašiai veiksmas vyko ir toliau. Birželio 2 Linkevičius pilasi 84 litrus benzino, kitą dieną jau grįžta 64 litrams dyzelino. (...)

Neringa Trinskienė (LVŽS, dabar Demokratai Vardan Lietuvos)

Dar viena buvusi valstietė, dabar demokratė Trinskienė ir toliau dirba Pasvalio taryboje.

Veiksmo vieta, aišku, ta pati – Rygos plento EMSI. 2021 sausio 29 15:45 Trinskienė pilasi 68 litrus dyzelino, o po 30 sekundžių 15:46 jau 39 litrus dyzelino.

Vasario 28 vėl tas pats – vėl greičiausiai dvi mašinos EMSI degalinėje, 16:24:41 mušami 22 litrai benzino, po 26 sekundžių 53 litrai dyzelino.

Balandžio 29 vėl tas pats, tik sumos rimtesnės ir laiko tarpas didesnis. 15:25 84 litrai benzino, 16:01 104 litrai dyzelino. Spalio 29 jau trys pylimai tą pačią dieną. 13:46 41 litras benzino, 13:50 69 litrai dyzelino ir 14:01 dar 48 litrai benzino. Visos kolonėlės skirtingos, ko gero, ir trys mašinos vienu metu atvarytos.

Nuotr. iš vrk.lt/Neringa Trinskienė
Nuotr. iš vrk.lt/Neringa Trinskienė

Beje, atkreipkite dėmesį – visi pylimai yra paskutiniosiomis mėnesio dienomis. Trinskienė net nepabando maskuotis, kad gal kažkur ji važiavo per visą mėnesį. (...)

Zenonas Zimkus (LSDP)

Į Pasvalio tarybą ir dabar patekęs socialdemokratas Zimkus pagal savo čekius praėjusią kadenciją visko turėjo sočiai. Ir 12 skirtingų mokėjimo kortelių.

Ir po keliolika skirtingų EMSI ir Viados nuolaidų kortelių. Kai kurios mokėjimo ir nuolaidų kortelių kombinacijos kartojasi pakankamai dažnai, tad darytina išvada, kad Pasvalio žmonių pinigais naudojosi ir Zimkaus šeimos nariai.

2022 rugsėjo 26 Zimkus pateikia vardinius čekius iš tos pačios Viados, kuriais bando įtikinti, jog 14:33 jis pylėsi dyzeliną su kortelių kombo 3513/5662, o 17:09 jau su kita kombinacija 8119/5322. 2022 spalio paskutinę dieną dar viena kombinacija Viadoje 2684/7340, po pietų jau ir ketvirta mokėjimo kortelė.

Šiek tiek anksčiau – 2022 liepą Zimkų ištinka du pylimai 20 dieną, kai prireikia 15 ir 40 litrų dyzelino, o jau kitą dieną su dar kitokiu mokėjimo ir nuolaidų kortelės kombo – dar 55 litrai.

„Pasvalys labai nenustebina – čia nacionalinių rekordų, bet savų piktnaudžiautojų ir ultra darbščių degalinių darbuotojų nestinga. Ir dar vienas rajonas, deja, patvirtina taisyklę – gali būti ir medikas, ir verslininkas, ir nusipelnęs pedagogas, bet pagunda pasukčiauti vis tiek yra per stipri“, – apibendrina A.Tapinas.

Visą tekstą galite perskaityti čia: Pasvalys. Smulkus piktnaudžiavimo žavesys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai