Šių metų sausio mėnesį buvo laikinai sustabdyta UAB „Darja“ nealkoholinių gėrimų gamybos įmonės (Vilniaus raj.) veikla. Tirdami vartotojo skundą dėl gaivaus gėrimo „Richy“ kokybės, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustatė, kad įmonėje trūko gaminamų produktų technologijų aprašymų, dėl ko galėjo būti gaminami ir tiekiami į rinką netinkamos sudėties ir kokybės gėrimai. Iš įmonės vandens gręžinio buvo paimti geriamojo vandens mėginiai mikrobiologinei taršai nustatyti. Tyrimų rezultatai parodė, kad fasuojamame filtruotame vandenyje mikroorganizmų kiekiai daugiau nei dvigubai viršijo leistinus. Remiantis patikrinimo rezultatais, UAB „Darja“ buvo laikinai uždrausta vykdyti maisto tvarkymo veiklą, įmonės vadovui skirta administracinė nuobauda.
Dažniausiai pasitaikę ženklinimo pažeidimai – nepilnai nurodytos sudedamosios dalys produktų etiketėse. Kai kurių įmonių ženklinimo etiketėse būtina informacija buvo pateikta neįskaitomai. Dviem atvejais gėrimų pavadinimai neatitiko nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento kategorijos. Dviejose – geriamojo vandens gamybos bei prekybos ir giros gamybos įmonėse trūko išsamių maisto tvarkymo procesų aprašymų. Pagal pateiktus vienos įmonės laboratorinių tyrimų rezultatus, gręžinio vandenyje amonio kiekis pavieniais atvejais viršijo leistinas normas, o darbuotojai buvo nepakankamai aprūpinti darbo drabužiais. Mineralizuoto vandens ir gaiviųjų gėrimų gamybos įmonei buvo nurodyta atlikti gaminamo stalo vandens „Soda Water“ mikrobiologinius tyrimus. Keliose įmonėse buvo nepakankamai atliekama žaliavų priėmimo ir laboratorinių tyrimų analizė, trūko kontrolės prietaisų ir įrenginių, nebuvo atliekamas vidinis savikontrolės auditas, netinkamai laikomos pakavimo medžiagos.
„Patikrinimų metu nustatyta, kad beveik pusėje įmonių būtina atlikti remonto darbus gamybos ar sandėliavimo patalpose, kai kur – sutvarkyti teritorijas. Dažniausiai pasitaikė produkcijos ženklinimo neatitikimų. Beveik trečdaliui patikrintų įmonių buvo nurodyta sugriežtinti gamyboje naudojamo vandens ir pagamintos produkcijos laboratorinių tyrimų dažnumą. Visoms tikrintoms nealkoholinių gėrimų gamybos, natūralaus mineralinio ir pilstomo į butelius vandens gamybos įmonėms, kuriose nustatyti pažeidimai, buvo nurodyta parengti Trūkumų šalinimo priemonių planus pažeidimams pašalinti“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Lipnickas.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje buvo ištirta 15 įvairių pavadinimų gaiviųjų gėrimų dėl maisto priedų (konservantų ir saldiklių) nustatymo. Ištyrus nustatyta, jog visi mėginiai atitiko Lietuvos higienos normos NH 53:2010 „Leidžiami naudoti maisto priedai“ reikalavimus.