Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:02

Greitosios pagalbos gydytoja – apie nematomą savo darbo kasdienybę ir itin paplitusią visuomenės problemą

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) gydytoja Greta Beinaravičiūtė atveria nematomą savo darbo kasdienybę. Ji atvirauja ir apie vieną didžiausių problemų – kiekvienas iškvietimas į greitąją pagalbą turėtų signalizuoti tikrą grėsmę gyvybei, realybė dažnai pasirodo kitokia. GMP medikai susiduria su beprasmių iškvietimų lavina, kurioje tenka atskirti, kas iš tiesų yra skubus atvejis, o kas – paprastas galvos skausmas ar nereikšmingas nusiskundimas.

– Neseniai Vilniuje įvyko tragedija, kai vyras, kuris turėjo būti iškeldintas, nušovė advokatą ir sužeidė du policijos pareigūnus. Jūsų manymu, kokios medicininės pirmosios pagalbos žinios turėtų būti būtinos paprastam policijos pareigūnui, dirbančiam gatvėje? Kokias priemones jie turėtų turėti ne tik automobilyje, bet ir šalia savęs?

– Tai turbūt platesnis klausimas. Ne tik dėl to, kas gali atsitikti pačiam pareigūnui. Šie žmonės dažnai yra pirmieji, kurie atvyksta į įvykio vietą ir kitiems gali suteikti pirmąją pagalbą. Jei kalbame apie šautines žaizdas, trauminius sužeidimus, jiems reikėtų turėti pirmos pagalbos rinkinį, vadinamąjį IFAK (Individual first aid kit).

Jame yra turniketas, tvarstis šautinėms žaizdoms, paprastas kvėpavimo palaikymo vamzdelis. Tai nereikalauja didelio pasiruošimo, tačiau tai yra gyvybę gelbstinčios priemonės ir procedūros, kurios tam tikrais atvejais gali išgelbėti ne tik pareigūno, bet ir civilio žmogaus gyvybę.

– Aš esu girdėjęs, kad kartais policijos pareigūnai, gavę iškvietimą į avariją, stengiasi važiuoti lėčiau, kad nebūtų pirmieji, nes jie nežino, kaip suteikti pirmąją pagalbą, ir laukia, kada atvyks greitoji medicinos pagalba. Ar tai tikrai tiesa? Ar iš tikrųjų policijos pareigūnai gali bijoti padaryti klaidą ir netyčia pakenkti nukentėjusiems?

– Man neteko girdėti tokių atvejų. Bet jei taip yra, tai tikrai liūdna ir tai tik įrodo problemos buvimą – trūksta pasiruošimo, neturi pakankamai priemonių, kad jaustųsi užtikrinti teikiant pagalbą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelyje Barčiai–Varėna nuo kelio nulėkė ir apvirto automobilis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kelyje Barčiai–Varėna nuo kelio nulėkė ir apvirto automobilis

– Kiek sudėtingi yra pradiniai taktinės medicinos mokymai? Ar jie trunka ilgai?

– Taktinės medicinos pradiniai mokymai nėra sudėtingi ir neužtrunka daug laiko. Tokie pagrindiniai įgūdžiai, kaip turniketo, tvarsčių naudojimas šautinėms žaizdoms ir masyvaus kraujavimo stabdymas, gali būti išmokstami per kelias dienas. Svarbu, kad tai būtų nuolat kartojama, nes jei nesinaudoji šiais įgūdžiais kasdien, jie natūraliai užsimiršta, o kritinių situacijų metu dėl streso galima sutrikti, tad reikalinga ir tam tikra „raumenų atmintis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito