Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 04

Penkių teismų maratoną laimėjęs organizacijos vadovas: „Bylinėtis Lietuvoje – vieni nuostoliai“

Kiekvienas teismo procesas reikalauja daug laiko, nervų, pinigų ir kitų resursų, o šiuo konkrečiu atveju bylinėjantis prisiteista suma yra 6,5 karto mažesnė nei išlaidos, patirtos siekiant šios teisinės pergalės. Peršasi akivaizdi išvada: bylinėjimasis toks brangus, kad jo verta griebtis nebent iš principo, bet ne dėl ekonominių sumetimų.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min koliažas

Vienai organizacijai vadovaujančiam vilniečiui (vardas ir pavardė redakcijai žinoma, – aut. past.) galutinė pergalė ilgamečiame teismų maratone sukėlė ne džiaugsmą, o tik atodūsį.

„Advokatų ir notarų paslaugos su lietuviškais atlyginimais yra nepakeliamos“, – tokią esminę mintį suformulavo 15min pašnekovas, nepageidavęs „asmeninės reklamos“ ir norėjęs iškelti diskusiją apie bylinėjimosi kaštus mūsų šalyje.

Ieškovas nemano, kad permokėjo advokatams, tiesiog jų paslaugos brangios, tad išlaidos neatperka naudos.

Civilinį ginčą teisme laimėjusios organizacijos vadovas pasiūlė šiuo konkrečiu pavyzdžiu įrodyti, kad bylinėtis Lietuvoje galima dėl principų, garbės ar kitų neapskaičiuojamų vertybių, tačiau, kai pradedi skaičiuoti eurus, apie teismą nė nesinori galvoti.

„Pasakysiu paprastai: tam, kad teismas patenkintų mūsų maždaug 700 eurų ieškinį, turėjome išleisti apie 4 500 eurų,“ – finansų aritmetiką pateikė jis.

Pašnekovo vertinimu, puspenkto tūkstančio eurų, kurių didžiąją dalį sudaro išlaidos už advokatų paslaugas, šiuo atveju buvo iš esmės protingos, pamatuotos išlaidos.

Reikia turėti omenyje, kad darbas tęsėsi daug metų, byla keliavo per visas instancijas iki Aukščiausiojo Teismo, vėliau buvo grąžinta pirminei instancijai, o galiausiai dar sykį peržiūrėta apeliacine tvarka. Į tai atsižvelgė ir ieškinį tenkinęs teismas, vis dėlto visa proceso išlaidų našta ant atsakovo pečių negulė. Iš pralaimėjusio teismą asmens buvo priteista tik apie 2 000 eurų bylinėjimosi išlaidų ieškovo naudai.

Suprasti akimirksniu

  • Konkrečiai šioje pateikiamoje byloje svarstytas klausimas dėl atsakovo skolos, susidariusios nuo 2011 m. iki 2016 m. Galutinis sprendimas teisme priimtas 2020 m.
  • Ginčą laimėjusios organizacijos ir jame figūruojančio asmens teisinės kovos apskritai trunka jau apie 16 metų.
  • Naujausioje byloje buvo pateiktas (ir priteistas) bemaž 700 eurų ieškinys. Ieškovui procesas kainavo apie 4500 eurų.
  • Iš atsakovo teismas priteisė ieškovo naudai apie 2 000 bylinėjimosi išlaidų. Nesunku apskaičiuoti, jog 2500 eurų – vieni nuostoliai.

Kokią išeitį, kalbant apie išlaidų optimizavimą, mato ir siūlo pergale teisme nesidžiaugiantis ieškovas?

„Neseniai skelbta, kad dalį notarų funkcijų ketinama perduoti Registrų centrui. Manau, paslaugų įkainiai tokiu atveju turėtų sumažėti. Kalbant apie alternatyvą teismui, bylinėjimuisi, tokius ginčus, koks buvo mūsų, galėtų spręsti Ginčių komisija. Tada išlaidos taip pat nebūtų tokios neadekvačios“, – siūlė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas