Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per 10 metų su beglobiais gyvūnais to dar nematė: paliktų šuniukų skrandyje – 3 cm vinys

Net visko mačiusius gyvūnų prieglaudos darbuotojus pribloškė miške rastų šuniukų istorija. Kažkas ne tik atsikratė kelių mėnesių mažyliais, bet ir paliko jiems maisto su vinimis, kad šios išdraskytų vidaus organus, o nenorimi augintiniai nugaištų. Veterinarai svetimkūnių rado trijų keturkojų skrandžiuose. Juos priglaudusių žmonių viltis yra viešumas – esą tik taip būtų galima išsiaiškinti, kad pasielgė taip žiauriai.
Miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte buvo rasta vinių
Miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte buvo rasta vinių / Ekrano nuotr. iš „SOS gyvūnai“ paskyros „Facebook“

Rado neprivažiuojamoje vietoje

Iš pradžių situacija atrodė panaši į kitas, kuriomis dažnai dalijasi įvairių prieglaudų darbuotojai ir savanoriai – kažkas miške paliko nepageidaujamus augintinius. Tačiau šokiravo jų skaičius – net aštuoni vienas į kitą panašūs, tad greičiausiai vienos vados šuniukai.

Gyventojai mažylius rado Liepiškių miško glūdumoje (Rukainių seniūnijoje už Vilniaus, pakeliui į Medininkus ar Keną). Ten esą net mašina privažiuoti neįmanoma.

Nei kitų žmonių, nei mamos aplink nebuvo matyti. Šuniukai buvo išbadėję, tad paduotą maistą ryte surijo. Juos radusieji visą būrį nugabeno į „SOS gyvūnai“.

„Sekmadienis... +8. Šiandien buvo ta diena, kai padėjus „ragelį“ apėmė panika, – savo paskyroje „Facebook“ prisipažino prieglaudos komanda. – Pirmiau sutikome priimti, o tik tada pradėjome galvoti, kur apgyvendinti. Kitaip ir būti negalėjo! Net nekilo mintis pasakyti ne.

Kažkoks dvikojis padaras atnešė ir paliko mirčiai 8 maždaug 3 mėn. amžiaus šuniukus.“

Tarp jų buvo du patinėliai ir šešios kalytės. Viena iš pastarųjų pasirodė kitokia. Prieglaudos darbuotojai iš elgesio ir kitų požymių spėjo, kad mažylė yra akla, todėl iškart suplanavo vizitą pas akių specialistą.

Bet nei tai, nei vietos trūkumas prieglaudoje buvo didžiausias galvos skausmas – paaiškėjo, kad mažyliai turi rimtesnių bėdų. „Jautriems žmonėms skaityti nerekomenduojame“, – taip visą istoriją „Facebook“ papasakoję „SOS gyvūnai“ atstovai įspėjo savo sekėjus.

Pašalino be operacijos

Šią savaitę šuniukai stipriai sublogavo. Viena kalytė pradėjo nei iš šio, nei iš to labai stipriai vemti. Nieko nelaukdami globėjai nuskubėjo pas veterinarus. Ten pamatytas vaizdas šokiravo – mažylės skrandyje aptikta krūva vinių.

Nuotr. iš „SOS gyvūnai“ paskyros „Facebook“/Miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte buvo rasta vinių
Nuotr. iš „SOS gyvūnai“ paskyros „Facebook“/Miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte buvo rasta vinių

„Nepaisant to, kad 8 jauni šuniukai negailestingai buvo išmesti vidury miško, kad per maža nepasirodytų, į jų mažus, jautrius skrandukus negailestingas žmogus prišėrė vinių.. – savo paskyroje „Facebook“ pasakojo prieglaudos komanda. – Kažkas norėjo, kad jie visiškai nusikankintų ir mirtų skausmuose…

Po tokio atradimo nedelsdami su visais šuniukais skubėjome į kliniką, nes supratome, kad galimai tai buvo padaryta visai vadai... Vemti pradėjo visi... Po atliktų rentgeno tyrimų vinys buvo rastos dar 2 šuniukų skrandžiuose…“

Kaip portalui 15min pasakojo „SOS gyvūnai“ atstovė Nadia Makuševa, kažkas keturkojams paliko skanukų, į kuriuos buvo pridėta vinių. Kas buvo greitesnis, pririjo daugiau.

Veterinarinės medicinos centre „Begemotas“ per rentgenologinį tyrimą šuniukų virškinamajame trakte buvo aptikta daugybė svetimkūnių – 33 mm ilgio vinių, kaip galima suprasti iš nuotraukos.

Endoskopijos pagalba, be didelės chirurginės invazijos, vinys viena po kitos iš skrandžio ir dvylikapirštės žarnos buvo pašalintos.

Nuotr. iš „SOS gyvūnai“ paskyros „Facebook“/Šios vinys buvo rastos miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte
Nuotr. iš „SOS gyvūnai“ paskyros „Facebook“/Šios vinys buvo rastos miške paliktų šuniukų virškinamajame trakte

Po visų procedūrų šuniukai jautėsi gerai, tačiau kuriam laikui liko klinikoje stebėjimui dėl galimų komplikacijų. Tačiau penktadienį, N.Makuševos teigimu, jau grįžo į prieglaudą. „Visi laimingi, laimė, gleivinė buvo nepažeista“, – džiaugėsi ji.

Nors vinys, tikėtina, keturkojų labiau nesužalojo, pašnekovei neramu, ar panašiai nebus pasielgta su kitais gyvūnais, kurie gali nukentėti labiau.

Rasti kaltininką beveik neįmanoma

Dar viena problema – kaip surasti žmogų ar žmones, kurie taip pasielgė su jau paaugintais ir prie jų pripratusiais keturkojais.

„Pareiškimą policijai, aišku, parašysime. To reikia, jei tokie atvejai kartosis ateityje, ypač – tose pačiose apylinkėse. Bet rasti kaltininką galima tik atsitiktinumo dėka. Reikia ieškoti kalytės, kuri galbūt bus panaši į šuniukus. Teoriškai galima, bet praktiškai neįmanoma“, – kalbėjo pašnekovė.

Šuniukai prieglaudos komandai pasirodė naminiai – visi labai draugiški, norintys bendrauti, glaudžiasi prie žmogaus. Tikėtina, jog aplinkiniai galėjo pastebėti tokio gausaus būrio besilaukiančią kalę ir jau atsivestus mažylius. Iš to, kad keturkojai yra panašūs ir atrodo tokio paties amžiaus, manoma, kad jie – vienos vados.

Net radus panašią kalę būtų sunku patvirtinti, kad būtent iš jos buvo atimti mažyliai. Iš nukarusių pieno liaukų galima suprasti, kad ji neseniai atsivedė šuniukų, tačiau tai įrodyti būtų nelengva.

N.Makuševos žodžiais, žmonės bijo pyktis su kaimynais ir, nepaisant to, kad su šuniukais buvo žiauriai pasielgta, greičiausiai įtariamų piktadarių nepaskųs.

Tačiau ji paragino netylėti ir, jei baisu viešintis, apie įtariamą žiaurų elgesį su gyvūnais pranešti bent anonimiškai. Pavyzdžiui, susikūrus kitą elektroninio pašto dėžutę kreiptis į prieglaudą ar veterinarus, anonimiškai galima kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Specialistai tuomet informaciją perduotų policijai.

Pašnekovė iš daugiau nei 10 darbo su beglobiais gyvūnais metų neprisiminė panašios istorijos. Tačiau mažyliais pasirūpinę veterinarai pasakojo tokių atvejų – kai šunims su mėsa ar skanukais buvo sumaitinta vinių – jau matę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas