Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Per gaisrą granulių gamykloje užterštas Pakruojo rajono Petraičių tvenkinys atsigauna

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai nuolat stebi padėtį Radviliškio ir Pakruojo rajonuose, kurie nukentėjo dėl gaisro kilusioje granulių gaminimo gamykloje. Pastoviai atliekami paviršinio vandens tyrimai. Paskutiniais duomenimis Petraičių tvenkinys atsigauna. Tvarkomos pakrantės.
Per gaisrą granulių gamykloje užterštas Pakruojo rajono Petraičių tvenkinys atsigauna
Per gaisrą granulių gamykloje užterštas Pakruojo rajono Petraičių tvenkinys atsigauna / ŠRAAD nuotr.

Šiandien atlikti vandenyje ištirpusio deguonies matavimai rodo, kad vandens kokybė Petraičių tvenkinyje sparčiai gerėja. Deguonies kiekis vandenyje didėja ir vakar jau pasiekė normą – 4 mg/l. Šiandien deguonies kiekis buvo jau daugiau kaip 6 mg/l. Tvenkinio pradžioje deguonies kiekis jau seniai padidėjąs, o vakar buvo daugiau kaip 8 mg/l. Stipriai sumažėjo ir prie Petraičių tvenkinio užtvankos susidarančių putų.

Antradienį aplinkosaugininkai, ugniagesiai ir Pakruojo rajono žvejai tvarkė Petraičių tvenkinio pakrantes. Nuo kranto ir plaukiant keturiomis valtimis buvo renkamos kritusios žuvys ir šiukšlės. Manoma, kad iki vakaro gali būti surinkta apie toną žuvies, kuri bus utilizuota. Pakruojo medžiotojų ir žvejų draugija įpareigota surinkti ir šiukšles perduoti atliekų tvarkytojams.

Nuo pat pirmų gaisro kilimo valandų padėtį Radviliškio ir Pakruojo rajonuose stebi ŠRAAD pareigūnai. Apie situaciją nuolat informuojama Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos agentūra ir rajonų savivaldybės. Buvo imami oro ir vandens tyrimai.

Perkėlė 20 tonų žuvies

Spalio 13 dieną pastebėjus, kad deguonies kiekis Obelės upėje kritinis ir sparčiai mažėja Petraičių tvenkinyje, apie tai buvo pranešta Pakruojo rajono savivaldybės administracijai ir Pakruojo rajono žvejų ir medžiotojų draugijai bei kitoms institucijoms. Padedant vietos žvejams, Pakruojo rajono žvejų ir medžiotojų draugija į kitus vandens telkinius perkėlė beveik 20 tonų įvairios žuvies.

Dėl granulių gamykloje kilusio gaisro ekstremalios situacijos buvo paskelbtos Radviliškio ir Pakruojo rajonuose. Gesinant degančias pjuvenas buvo sunaudotas labai didelis kiekis vandens- daugiau kaip 120 tūkstančių kubų.

Be to, gaisrui gesinti buvo naudojama daug aplinkai pavojingos chemijos. Gesinant gaisrą užterštas vanduo pateko į paviršinius vandens telkinius bei į Radviliškio miesto nuotekų valymo įrenginius ir paralyžiavo jų veiklą.

Šiandien nuotekų valymo įrenginiai jau funkcionuoja, o užterštas vanduo iš aplinkinių teritorijų perpumpuotas į senus neveikiančius valymo įrenginių rezervuarus. Sutvarkyta ir veikia lietaus kanalizacija.

ŠRAAD specialistai ir toliau stebės situaciją rajonuose, kur ekstremalios situacijos dar neatšauktos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai