Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 20

Per karantiną smarkiai smuko žmonių pasitikėjimas G.Nausėda

Lietuvoje tris mėnesius galiojęs karantinas iš esmės nepakeitė visuomenės požiūrio į politikus ar partijas, išskyrus vieną išimtį. Šeštadienį „Lietuvos ryte“ skelbiama sociologinė apklausa rodo, kad nuo karantino pradžios kovą smarkiai sumažėjo žmonių, palankiai vertinančių prezidentą Gitaną Nausėdą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Visuomenės nuomonės tyrimą atliko kompanija „Vilmorus“. Tai pirmas tyrimas po dviejų mėnesių pertraukos, nes įmonė apklausų nevykdė per karantiną.

G.Nausėdos rėmėjų gretos mažėja

Birželį atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvos prezidentą palankiai vertina 60,1 proc. gyventojų, o nepalankiai – 13 procentų. G.Nausėdos reitingas smarkiai sumažėjo nuo pastarojo tyrimo kovą, kai šalies vadovas sulaukė 74,8 proc. palankių ir 7 proc. nepalankių vertinimų.

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys 15min sakė, kad G.Nausėdos reitingas smuko iš esmės dėl dviejų priežasčių.

„Pirmas dalykas, (...) iš jo, matyt, buvo tikimasi daugiau iniciatyvos karantino laikotarpiu, bet krizei vadovavo Saulius Skvernelis ir Aurelijus Veryga“, – tvirtino sociologas.

„Kitas dalykas – prezidentas paprastai yra siejamas su Lietuvos reprezentavimu, tačiau dabar du mėnesius jis buvo karantine. Jo nesimatė nei renginiuose, nei prie šampano taurės“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Toliau reitingų lentelėje rikiuojasi užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius su 49 proc. palankių (kovą – 51,8 proc.) ir 13 proc. nepalankių (kovą – 13,7 proc.) vertinimų.

Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio reitingo karantinas pernelyg nepakeitė. Birželį jį palankiai vertina 42,9 proc., o nepalankiai 29,9 proc. visuomenės. Kovą šie rodikliai atitinkamai siekė 40,2 ir 33,4 procento.

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio vertinimas per karantiną šiek tiek smuko. Birželį jį palankiai vertino 39,6 proc. gyventojų (43,5 proc. kovą), o neigiamai – 19,5 proc. žmonių (22,8 proc. kovą).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis, Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Karoblis, Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Gitanas Nausėda

Didžiulio viešo dėmesio per karantiną sulaukusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos reitingas reikšmingai nepasikeitė. Birželį jį palankiai vertino 35,8, o kovą – 36,8 proc. apklaustųjų. Nepalankių vertinimų A.Veryga birželį sulaukė iš 39,2 proc. respondentų, o kovą – 39,5 procento.

Tiesa, A.Verygą palankiai vertinančių skaičius 10-čia proc. punktų buvo pakilęs kovą, lyginant su vasariu. Toks pakilimas fiksuotas prieš pat Vyriausybei įvedant karantiną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga

Į populiariausių politikų dešimtuką taip pat pateko Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kurio reitingas per karantiną kiek ūgtelėjo, taip pat krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Liberalų sąjūdžio lyderė Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį birželį palankiai vertino 24,8 proc. gyventojų, kovą – 23,9 procento. Nepalankiai birželį jį vertino 53,1 proc. respondentų, o kovą – 54,7 procento.

Opozicijos lyderis, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis birželį sulaukė 23,4 proc. teigiamų (kovą – 28 proc.) ir 49,7 proc. neigiamų (kovą – 44,5 proc.) vertinimų, tad jo reitingas taip pat šiek tiek smuko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

Status quo partijų reitinguose

Sociologinio tyrimo rezultatai rodo iš esmės nepakitusią situaciją partijų reitingų lentelėje.

Už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose birželį balsuotų 14,3 proc. apklaustųjų. Kovą už juos būtų balsavę 17 procentų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą palaikytų 13,4 proc. žmonių (kovą –12,4 proc.), o socialdemokratus – 9,1 proc. apklaustųjų (kovą – 8,3 proc.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji Seimo rūmai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmieji Seimo rūmai

Ketvirta lentelėje yra Darbo partija, ją palaikytų 4,6 proc. gyventojų (kovą – 5,1 proc.), penktoje vietoje yra Liberalą sąjūdis su 4,3 proc. (kovą – 3,5 proc.) palaikymu.

Toliau populiariausių partijų dešimtuke rikiuojasi jau likviduota „Tvarka ir teisingumas“ (sujungus ją su „Laisvės sąjunga (liberalais)“ įsteigta „Laisvė ir teisingumas“), taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Laisvės partija ir Centro partija – Gerovės Lietuva.

Dar 42,6 proc. apklaustųjų nurodė nedalyvausiantys rinkimuose, nežinantys, už ką balsuotų, arba apskritai neatsakė į klausimą apie palaikomą partiją. Kovą tokių buvo 41,4 procento.

„Vilmorus“ naujausią visuomenės apklausą atliko birželio 5–13 dienomis. Iš viso apklausti 1020 Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas