Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 17 /18:38

Per sprogimą Ukrainoje sužeistas lietuvis atvežtas į Kauno klinikas: karys dėkoja už palaikymą

Praėjusią savaitę karo lauke Ukrainoje sužalotas Tarptautiniame užsieniečių legione tarnavęs lietuvis jau gydomas Kauno klinikose. Pervežimas užtruko beveik parą. Nors medikai sužeistojo būklės nekomentuoja, pranešama, kad pavojaus jo gyvybei nėra.
Perpildytas Lazdynų ligoninės priimamasis
Ligoninės priimamasis/ Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį apie 4 valandą į Kauno klinikas pristatytas Ukrainoje sužalotas ir Dnipro ligoninėje kurį laiką gydytas lietuvis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno klinikos

Kaip 15min teigė Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis, komanda parsivežti sužaloto lietuvio Ukrainos link išvyko ketvirtadienį apie 6.30 valandą ryto, tad iš viso kelionė truko beveik parą.

„Tai yra mūsų kasdienis darbas – dažnai vykstame parsivežti sužeistų ar susirgusių Lietuvos piliečių į įvairiausias šalis. Nebūtinai kariaujančius. Sužeistųjų ar susirgusių lietuvių transportavimas – įprastinis darbas. Dažniau būna, kad atveža mums iki Lietuvos sienos ir pasiimame.

Apie parvežto kario būklę pasakoti negalime, pavojus gyvybei negresia – tiek galime pasakyti“, – 15min penktadienio rytą teigė N.Mikelionis.

Sužeistojo perdavimas vyko lietuvių brigadai vos tik kirtus Ukrainos sieną – gilyn į karo zoną paramedikam vykti neteko.

„Per sieną pervažiuoji ir pasiimi sužeistąjį iš kito greitosios medicinos pagalbos automobilio. Iki karo zonos – 700 ar 800 km. Mes negalime rizikuoti ir nerizikuojame savo darbuotojais. Jų saugumas – prioritetas“, – paaiškino stoties direktorius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno klinikos

Kauno klinikos 15min patvirtino faktą, kad minėtas pacientas yra gydomas Kauno klinikų Ortopedijos traumatologijos klinikoje. Jo būklė stabili, pavojus gyvybei negresia.

„Karys dėkoja už žiniasklaidos susidomėjimą, palaikymą ir nori kuo greičiau pasveikti, tačiau detalesnės informacijos apie būklę ir tolesnį gydymą suteikti nenorėtų“, – informavo Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Račkauskienė.

„Lietuvis šiuo metu ilsisi ir atgauna jėgas, bei ruošiasi kuo greičiau grįžti į rikiuotę“, – rašoma viešosios įstaigos „Maži, bet Stiprūs“ pranešime.

Karys teigia sulaukęs įvairių pagalbos pasiūlymų iš Lietuvos organizacijų bei privačių asmenų, tačiau jis nori pabrėžti, kad asmeninė pagalba jam nėra reikalinga – kovotojas asmeniškai prašo norinčius prisidėti prie jo gydymo, geriau nukreipti šią pagalbą prarastų karinio dalinio, kuriame jis veikė, resursų atstatymui, prisidėti prie organizacijos VšĮ „Maži bet Stiprūs“ organizuojamos paramos akcijos „Pergalė 2023“.

Per šią akciją surinktos lėšos bus skirtos kritiškiausio poreikio įrangai įsigyti.

15min šaltinių duomenimis, lietuvis sužalojimus patyrė per sprogimą praėjusios savaitės pabaigoje. Jam konstatuoti skeveldriniai sužalojimai ir kojų lūžiai.

Vyras buvo pervežtas iš karo lauko į regiono ligoninę Dnipre. Čia jo būklė stabilizuota.

Tai – jau bent antras kartas, kai sužeidžiamas Ukrainoje kariaujantis lietuvis. Apie vieną tokį atvejį pranešta pernai rudenį.

Tuomet lietuvis patyrė šautinę žaizdą per karinę operaciją Charkivo srityje, jam buvo atlikta operacija.

Pastarosiomis savaitėmis kariniai veiksmai rytų Ukrainoje suintensyvėjo, Rusijai stiprinant puolimą ir bandant perimti iniciatyvą.

Vos prasidėjus karui, Ukraina pakvietė karinės patirties užsieniečius prisijungti prie Tarptautinio užsieniečių legiono. Jame tarnauja ir lietuvių.

Vienas iš karių15min žurnalistui Vidmantui Balkūnui davė atvirą interviu, kuriame papasakojo apie vykdomas užduotis ir motyvaciją padėti ukrainiečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas