Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per tragediją Viršuliškėse be namų ir tuščiomis rankomis likęs senjoras guodėsi merui: „Man nors pinigėlį pasiimti“

Per sprogimą ir gaisrą daugiabutyje sostinės Viršuliškėse, kur žuvo du žmonės, namų tikriausiai visam laikui neteko 57 žmonės. Vienas iš jų – sausio 1-ąją 80 metų jubiliejų šventęs Juozas, išbėgęs iš namų pusnuogis, net be batų. Senjoras gyveno vienas, todėl dabar nebežino, kur jam teks toliau glaustis. Kol kas priglaudė pažįstami žmonės, bet, kaip jis sako, „kam žmonėms ant sprando lipti? Čia jau mano bėda“.

Išlėkė pusnuogis

Juozas su žurnalistais trečiadienį kalbėjosi šalia apdegusio namo esančiame vaikų darželyje, kur tuo metu vyko Vilniaus mero Valdo Benkunsko ir ugniagesių bei policijos atstovų spaudos konferencija. Jis atėjo į spaudos konferenciją užduoti jam rūpimų klausimų. Po spaudos konferencijos prie Juozo prisėdo ir meras V.Benkunskas, atsakęs į jam rūpimus klausimus.

„Babaaach. Aš net susiriečiau, galvojau, kad Putinas man dovaną atsiuntė (manė, kad į namą pataikė raketa ar dronas, – red. past.). Nes man 80 metų sukako 1-ą sausio. Tai aš nusigandau baisiausiai, galvojau, kad jau karas prasideda. O paskui jau pusnuogis išlėkiau į lauką ir tada jau neleido. Tuo ir pasibaigė viskas.

Tai aš nusigandau baisiausiai, galvojau, kad jau karas prasideda. O paskui jau pusnuogis išlėkiau į lauką ir tada jau neleido. Tuo ir pasibaigė viskas.

VIDEO: Sprogimą liudijęs Juozas: galvojau, kad Putinas man dovaną atsiuntė

Nebežino, kur gyvens

Juozo butas buvo pirmame aukšte, viduryje. Paklaustas, ką iš buto norėtų pasiimti, jis sakė: „Neturiu nė pinigėlių, norėčiau pasiimti pasą, pensininko pažymėjimą ir kortelę banko, nes viskas liko, nieko nepasiėmiau. Paskui ugniagesiai man išnešė striukę ir batus, bet batuose vandens buvo, tai pas pažįstamą nunešė džiovint“.

Viskas liko, nieko nepasiėmiau. Paskui ugniagesiai man išnešė striukę ir batus, bet batuose vandens buvo, tai pas pažįstamą nunešė džiovint.

Paklaustas, kur dabar glaudžiai, Juozas atsakė, kad pas pažįstamus. Jis svarstė, kad gal reikės bandyti prašyto socialinio būsto: „Kam žmonėms ant sprando lipti? Čia jau mano bėda“. Juozas sakė gyvenąs vienas, tame pačiame bute nuo 1978 metų, kai tik namas buvo pastatytas: „Stačiau savo pinigėliais“.

Mini keistą kaimyną

Paklaustas, kas, jo nuomone, galėjo atsitikti, senjoras atsakė: „Aš nežinau. Ten viršuje aiškina, kad liepsna buvo, policininkai buvo atėję pas tą žmogų du kartus. Antrą kartą pabeldė, išėjo. O paskui buuuch, trach bach ir nieko nėra“.

Jis sakė pažinojęs kaimyną, kurio kūnas tikriausiai kol kas guli gaisravietėje, bendravęs su juo anksčiau: „O paskui 2019 metais jis nustojo bendrauti ir viskas. Keistas žmogus buvo truputį“.

Juozas sakė kol kas neprašęs jokios pagalbos, jam svarbiausia, kad dabar įleistų namo ir galėtų pasiimti nors kokį pinigėlį. Jis svarstė, ar jo butas išliko sveikas, o gal ten viskas sulieta vandeniu.

Bandė paguosti meras

Kai Juozas pasikalbėjo su žurnalistais, prie jo prisėdo Vilniaus meras V.Benkunskas, bandęs nuraminti senjorą. Juozas mero pirmiausia klausė, ar jį įleis į butą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Juozas ir Vilniaus meras Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Juozas ir Vilniaus meras Valdas Benkunskas

Meras jam aiškino, kad reikia laukti darželyje ugniagesių, kurie gyventojus pasiima po vieną ir palydi į jų butus, jei į juos galima patekti. Meras taip pat Juozui sakė, kad jis galės palikti savo kontaktus ir su juo kiekvieną dieną susisieks, jei bus reikalas.

Juozas toliau dėstė savo rūpesčius: „Maisto pas mane privarytas šaldytuvas, jis gi pasmirs“. Meras atsiduso: „Negaliu pasakyt, ar maistą leis pasiimt. Ten daug laiko nebus – pasą, pinigus, vaistus ir tada viskas, einat, nes namas nesaugus, neduok Dieve, dar kas pajudės“.

Ten daug laiko nebus – pasą, pinigus, vaistus ir tada viskas, einat, nes namas nesaugus, neduok Dieve, dar kas pajudės.

Juozas patikslino, kad ne pasiimt nori, maistą gi išmesti galima. Meras Juozui paliko informacinį lapą su aktualia informacija nukentėjusiems nuo gaisro Viršuliškių g. 101 ir atsisveikino.

Namą gali tekti nugriauti

Šiuo metu namo gyventojai, kurie neapsistojo pas giminaičius, glaudžiasi netoliese esančiame viešbutyje, kuriame apgyvendinimą jiems suteikė Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus miesto meras V.Benkunskas per spaudos konferenciją pranešė, kad pagal pirminę ekspertų išvadą, daugiabutis nesaugus eksploatuoti.

Anot jo, tai reiškia, kad nė viename iš 30 butų kol kas gyventi nebus galima. Dėl gaisro be pastogės liko 57 namo gyventojai. 18 iš jų laikinai apgyvendinti viešbučiuose, kiti apsistojo pas artimuosius. Tiems, kuriems reikės, bus siūlo socialiniai būstai be eilės.

Mero teigimu, kol kas nežinia, ar gyventojai išvis į jį kada nors galės grįžti.

„Tokia tikimybė, kad namas niekada negalės būti eksploatuojamas, yra egzistuojanti, bet šiandien dar to pasakyti negalime“, – sakė V.Benkunskas.

Kol kas sprogimų ir gaisro priežastis nėra aiški. Viena iš galimų sprogimą sukėlusių versijų – dujų nuotėkis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis per spaudos konferenciją pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl įvykio dar nėra pradėtas, tačiau renkama medžiaga dėl turto sugadinimo ir sunaikinimo.

„Kai kolegos ugniagesiai galės įeiti į vidų ir ekspertai galės pasakyti sprogimo ir gaisro priežastį, tada galėsime imtis teisinio vertinimo“, – sakė jis.

R.Žekonio teigimu, nukentėjusį namą visą laiką saugo policijos ekipažai.

Kaip skelbta, sprogimas ir gaisras Vilniuje, Viršuliškių gatvėje, viename daugiabučio namo butų, įvyko antradienį, apie 11.16 valandą.

Ugniagesiams apie 15.33 val. gaisrą pavyko lokalizuoti. Tačiau gaisrą užgesinti pavyko tik trečiadienio rytą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas