Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 09

Pergalės minėjimas Klaipėdoje: dainos ir užantyje slepiami draudžiami simboliai

Beveik du šimtai Klaipėdos gyventojų vidudienį rinkosi į Skulptūrų parką, kur tradiciškai paminėjo Rusijoje švenčiamą Pergalės dieną. Pareigūnai akivaizdžių pažeidimų nepastebėjo, tačiau atkreipė dėmesį į žvakę, primenančią Georgijaus juostelės simboliką, kuri Lietuvoje uždrausta. Tokią juostelę segėdamas vyras, pamatęs žurnalistus, skubiai ją paslėpė po švarku.

Praėjusią vasarą iš Skulptūrų parko buvo išgabenta kalavijo skulptūra ir sovietų karius vaizduojantis paminklas. Tačiau memorialinės lentos su 1944-ųjų rudenį ir 1945-ųjų žiemą žuvusių karių pavardėmis – išlikusios. Tad ši vieta uostamiestyje ir yra likusi pagrindine erdve, kur paminima Rusijoje švenčiama Pergalės diena.

Metų metais susiformavo tradicija į skverą rinktis apie vidudienį. Tradicija išlaikyta ir šiemet, nepaisant to, kad pačių paminklų nebėra.
Iš viso, skaičiuojama, per pusdienį pagerbti karių galėjo ateiti keli šimtai žmonių. Dauguma jų – tylūs ir nekalbūs, padėję gėlęs traukė kas kur.

Ilgiau stoviniuoti ir pasikalbėti laiko rado vyresnio amžiaus klaipėdiečiai. Keli pakalbinti žmonės teigė turintys tam teisę, nes Antrajame pasauliniame kare žuvo jų giminės.

Tačiau neapsieita ir be bandymų provokuoti. Vienas vyriškis į aikštę atėjo įsisegęs juostelę su Georgijaus juostele. Kai žurnalistai ėmė klausti, kodėl jis pasirinko šią simboliką, vyras skubiai ją paslėpė po švarku.

Aplink buvusios moterys puolė žurnalistus aiškindamos, kad ne kas kitas, o tik žurnalistai siekia provokacijų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pergalės dienos minėjimas Klaipėdos Skulptūrų parke
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pergalės dienos minėjimas Klaipėdos Skulptūrų parke

Kai kas Georgijaus juostelės motyvus įžvelgė ir žvakėje, kuri pastatyta skvero viduryje.

Minėjimo dalyviai traukė ir dainas, pagerbdami žuvusiuosius.

Klaipėdos miesto policijos komisariato vadovė Rasa Bekežienė teigė, kad šiam renginiui skirtas didesnis dėmesys. Patruliavo ne tik uniformuoti pareigūnai, bet ir civiliai apsirengę.

Vėliau bus analizuojama ir vaizdo medžiaga. Esą galimi pažeidimai fiksuojami, tačiau, nenorint galimų didesnių provokacijų, su pažeidėjais bus susisiekta vėliau.

„Tokių simbolių, kaip juostelių, demonstruoti negalima. Jų nei prie gėlių, nei prie žvakių, nei kažkur matomoje vietoje negalima palikti ir padėti. Bet tai fiksuojama, mes turime kameras. Pareigūnai turi kūno kameras. Gal nematėte – turime ir dronus. Šiuo atveju, mes turime priemones, kurios fiksuoja pažeidimus. Tyrimo metu jie identifikuojami ir surašomi administracinės teisenos pažeidimų protokolai“, – vardijo pašnekovė.

Už draudžiamų simbolių demonstravimą gali būti skiriama 300-700 eurų dydžio bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas