Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 03

Ar yra vilties atstatyti nugriautą paminklą lietuvių tremtiniams: Permės „Memorialo“ atstovai tai žada

Balandžio 22 dieną paskelbta, kad Permės krašto Kudymkaro rajono Galiašoro apylinkėje sunaikintas politinių represijų aukoms – lietuvių ir lenkų tremtiniams – skirtas memorialas. Vietiniai apie tai sužinojo atvykę tvarkyti kapinių, kadangi griovėjai savo juodą darbą atliko slapčia, bijodami žmonių pykčio. Permės „Memorialo“, dabar jau likviduotos Rusijos istorinių tyrimų organizacijos, atstovai išplatino viešą kreipimąsi, kuriame ir apgailestauja dėl įvykio, ir žada paminklą atstatyti.
Paminklas žuvusiems lietuvių ir lenkų tremtiniams Galiašore
Paminklas žuvusiems lietuvių ir lenkų tremtiniams Galiašore / „Memorialo“ feisbuko nuotr.

15min jau rašė apie tai, kad Rusijos Permės krašte nugriautas lietuviams ir lenkams tremtiniams pastatytas paminklas. Anot vieno iš paminklo statytojų Vlado Ulinsko, žinia apie nugriovimą buvusi skaudi, tačiau jis neprarado vilties, kad kada nors paminklą pavyks atstatyti. Su ta pačia lietuviška saule, kuri išsaugota.

Plačiau skaitykite čia: Rusijoje sunaikintas paminklas tremtiniams iš Lietuvos: griauta slapčia, bijant vietinių pykčio.

Į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas Rusijos Federacijos ambasados Lietuvos Respublikoje laikinasis reikalų patikėtinis Aleksandras Elkinas, kuriam pareikštas protestas dėl Permės srityje, Rusijoje, nugriauto paminklo ten palaidotiems tremtiniams iš Lietuvos ir Lenkijos.

V.Ulinskas buvo tas, kuris su 15min pasidalijo ir Permės „Memorialo“ atstovų pareiškimu dėl situacijos su memorialu Galiašore. Pareiškimą rusų kalba galite rasti čia.

Sunaikintas gal dar kovą

Anot organizacijos atstovų, apie paminklo lietuvių ir lenkų tremtiniams nugriovimą tapo žinoma, kuomet gretimo Velva-Bazės kaimo gyventojai atvyko apsitvarkyti represuotųjų kapinėse: „Galime tik spėlioti, kad paminklas buvo sunaikintas dar kovo mėnesį. Tačiau esame tikri, kad tokia „operacija“ buvo atlikta slapta – tam reikalinga sunkioji statybinė technika važiavo ne per vienintelį apylinkėse Velva Bazės kaimą, o paslėptais aplinkkeliais.

Paminklas buvusioje Galiašoro gyvenvietėje atsirado 2016 metais kaip privati rusų-lietuvių savanorių grupės, tarp kurių buvo kapinėse palaidotų žmonių artimieji, iniciatyva. Paminklas stovėjo taigoje, buvusios ypatingosios gyvenvietės vietoje, už dviejų šimtų metrų nuo „spec. perkeltųjų“ kapinių.

Paminklo pastatymas sukėlė skirtingas tiek valdžios, tiek visuomenės reakcijas. Kelerius metus po paminklo pastatymo Permės „Memorialo“ vadovybė, suprasdama situacijos svarbą ir sudėtingumą, pradėjo dialogą su valdžia – po ilgų derybų buvo priimtas sprendimas paminklą išsaugoti ir oficialiai įregistruoti.

„Ekspedicija – paminklas Galiašoro tremtiniams“ feisbuko nuotr./Paminklas Galiašore ir jo statytojai
„Ekspedicija – paminklas Galiašoro tremtiniams“ feisbuko nuotr./Paminklas Galiašore ir jo statytojai

Svarbu pažymėti, kad visi kapinėse palaidoti tremtiniai iš Lietuvos ir Lenkijos buvo reabilituoti kaip valstybinio teroro aukos. Tai buvo civiliai gyventojai, nesusiję su ginkluotu pasipriešinimu prieš sovietinį režimą ir priverstinai išvežti iš gimtosios žemės. Memorialo tremtinių gyvenvietės vietoje pastatymui lėšas rinko paprasti piliečiai, taip pat ir palaidotųjų artimieji.

Paminklo išvaizdoje nebuvo nei valstybinių, nei politinių simbolių ar lozungų. Jame pavaizduotas kryžius su saule – religinis ir etninis Lietuvos žmonių simbolis, gyvenvietėje žuvusiųjų sąrašas ir frazė „Čia ilsisi lietuviai, lenkai – 1945 m. politinių represijų aukos. Mes jus prisimename, mylime ir jūsų gedime. Tautiečiai“.“

Paminklo išvaizdoje nebuvo nei valstybinių, nei politinių simbolių ar lozungų. Jame pavaizduotas kryžius su saule, gyvenvietėje žuvusiųjų sąrašas ir frazė.

Nenori precedento

„Memorialo“ atstovai teigia, kad jiems susirūpinimą kelia faktas, jog paminklo nugriovimas Galiašore gali tapti pavojingu precedentu ir kelti grėsmę kitiems panašiems paminklams tiek Permės srityje, tiek kituose Rusijos regionuose.

„Būtent dėl to yra ypač svarbu, kad valdžios atstovai suprastų, kas įvyko, atkurtų paminklą ir būtų užkirstas kelias panašiems vandalizmo aktams. Permės krašto gubernatorius ir Kudymkaro miesto rajono administracija turėtų atkreipti dėmesį į paminklo represuotiems žmonėms nugriovimo situaciją.

Mes teigiame, kad tai, kas įvyko, yra šiurkštus Rusijos Federacijos įstatymo „Dėl politinių represijų aukų reabilitacijos“ ir valstybinės politikos dėl politinių represijų aukų atminimo įamžinimo koncepcijos pažeidimas, kuris įpareigoja pareigūnus nedelsiant reaguoti į tokius vandalizmo aktus: viešai išreikšti savo poziciją, ieškoti ir rasti kaltus asmenis, prisidėti prie greito ir teigiamo situacijos išsprendimo. Tai, kas įvyko, nėra normalu nei įstatymų, nei žmogaus moralės požiūriu. Gaila, kad Permės kraštas, kurio nemaža gyventojų dalis yra represuotųjų palikuonys, įgyja kovotojo su represuotojų atminimu šlovę“, – rašoma pareiškime.

Ypač svarbu, kad valdžios atstovai suprastų, kas įvyko, atkurtų paminklą ir būtų užkirstas kelias panašiems vandalizmo aktams.

Vis dėlto organizacijos atstovai sako tikintys, kad daugelis Kudymkaro rajono ir Permės krašto gyventojų neliks abejingi šiai baisiai istorijai: „Iš savo senelių pasakojimų tikriausiai žinote, kad valstybinio teroro metais šių žmonių gyvenime svarbų vaidmenį vaidino savitarpio pagalba ir žmogiška atjauta. Daugiataučių Permės spec. gyvenviečių gyventojai – komipermiakai, lietuviai, lenkai, žydai, ukrainiečiai, totoriai, baltarusiai, latviai, estai, rusai, vokiečiai ir kiti – buvo neabejingi vieni kitiems bendroje negandoje.

Tai įrodo geri prisiminimai apie kaimynus, ilgametė draugystė, skirtingų tautų santuokos ir bendri vaikai. Tikime, kad jūsų neabejingumas dabar yra duoklė tiems geriems santykiams ir atsakingas požiūris į mūsų bendras istorines traumas. Tai jūsų žmogiško gailestingumo ženklas. Jūs, kaip ir mes, galėtumėte parašyti kreipimąsi gubernatoriaus administracijai, pasisakyti socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Jūsų balsas yra svarbus.“

Žada atstatyti

Atskirai kreiptasi ir į Lietuvos bei Lenkijos žmones: „Nuoširdžiai apgailestaujame dėl to, kas įvyko, mums gėda ir skaudu. Atsiprašome jūsų dėl to, kad nepavyko išsaugoti paminklo jūsų tautiečių atminimui. Daug metų stengiamės išsaugoti sovietinių politinių represijų aukų atminimą ir, nepaisant to, kad Rusijos valdžia likvidavo mūsų organizaciją, pagal galimybes tęsime šį darbą toliau. Kartu su jumis tikime: tamsa išsisklaidys ir kiekvienos nekaltos aukos atminimas bus garbingai įamžintas.

Ir memorialą Galiašore mes būtinai atstatysime.“

Pareiškimą pasirašė Permės „Memorialo“ atstovai.

Organizacijos „Memorialas“ „Telegram“ kanale rašyta, kad gandai apie galimą paminklo griovimą Galiašore pasklido dar šių metų sausį.

Paminklas Galiašore buvo pirmasis toks Permės krašte – gelžbetoninis, su lietuviška saule. Nerūdijančio plieno plokštėse įrašytos 90-ies politinių represijų aukų pavardės. Saulė, beje, išsaugota ir, kaip sako V.Ulinskas, yra vilties, nors kol kas tik teorinės, kad kada nors pavyks paminklą atstatyti su tuo pačiu simboliu.

Į Permės sritį Sibire 1945 metais buvo ištremta apie 4,5 tūkst. žmonių iš Lietuvos. Galiašoras – tik viena iš tų vietų, kur lietuviams teko atšiauriomis sąlygomis kurtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas