Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 19

Peticija dėl „Pušyno kelio“ uždarymo: čia dirbtinai sudaromas mažo veiklos efektyvumo įspūdis

Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei (RVUL) oficialiai paskelbus, kad nuo birželio uždaromas reabilitacijos centras „Pušyno kelias“, internete paskelbta peticija, kuria raginama tam priešintis. Jos tekste rašoma, kad sprendimas prieštarauja Vyriausybės programai, todėl neaišku, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija jį palaiko. O mažo veiklos efektyvumo įspūdis sudaromas esą dirbtinai.
Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“
Reabilitacijos centras „Pušyno kelias“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip 15min rašė prieš kelias dienas, „Pušyno kelio“ darbuotojai pasakojo oficialiai nieko nežinoję apie būsimą centro uždarymą, nors iki jo belikę kelios savaitės. Esą RVUL nesivargino jų informuoti, kaip ir pranešti, kur bus perkelti tiek darbuotojai, tiek ir pacientai.

Ligoninė tikina, kad centrą perėmusi su šimtatūkstantinėmis skolomis, o ir pastaraisiais metais „Pušyno kelias“ dirbo nuostolingai – kas mėnesį generavo per 100 tūkst. eurų nuostolio. Patalpos senos, joms rekonstruoti prireiktų milijonų, kurių RVUL teigia neturinti. Tad su steigėjais nuspręsta reabilitacijos centro veiklą nutraukti nuo birželio 1 d.

Plačiau skaitykite čia: „Pušyno kelias“ skaičiuoja paskutines dienas: uždaryti nusprendė tyliai, darbuotojai – nežinioje.

Pacientai, kiti centro veiklą palaikantys žmonės jau anksčiau rašė raštus Vyriausybei, Seimui, prezidentūrai, Vilniaus savivaldybei, STT ir pačiai ligoninei.

Dabar internete paskelbta ir peticija „Dėl reabilitacijos centro „Pušyno kelias“ uždarymo“. Jos tekste teigiama, jog „didžiulį nerimą sukėlė žinia, kad ruošiamasi uždaryti Vilniaus miesto „Pušyno kelio“ reabilitacijos centrą.

„2017 metais prijungiant sanatoriją „Pušyno kelias“ prie Lazdynų ligoninės SAM teigė, kad „gydymo įstaiga negalėjo užtikrinti nuolatinio ir pakankamo pacientų srauto, todėl negalėjo veikti efektyviai ir nukentėdavo gydymo kokybė. Tačiau ši sanatorija turi didelį potencialą, infrastruktūrą, tereikia viską tinkamai išnaudoti“, „Sujungus gydymo įstaigas šių paslaugų prieinamumas gyventojams gerokai pagerės.“

Dabartinės Vyriausybės programoje deklaruojami socialinės atskirties mažinimas, socialinių paslaugų prieinamumo didinimas, negalią turinčių ir garbaus amžiaus piliečių integravimosi į darbo rinką didinimas ir pan. Šių nuostatų įgyvendinimas nesuderinamas su norais mažinti reabilitacijos ir socialinių paslaugų teikimo institucijų kiekį.

Todėl akivaizdu, kad sprendimas uždaryti reabilitacijos centrą „Pušyno kelias“ prieštarauja dabartinės Vyriausybės programos nuostatoms“, – rašoma peticijoje.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad uždarytas centro vaikų reabilitacijos skyrius, nors šių paslaugų irgi labai trūksta: „Toks sprendimas irgi prieštarauja dabartinės Vyriausybės programai, propaguojančiai darnų ir visapusišką vaikų ugdymą. Tačiau motyvuojant tuo, kad nėra laisvų vietų, buvo dirbtinai sudaromas mažo veiklos efektyvumo įspūdis, nors tuo pačiu laisvos stovėjo didesnė lovų dalis.

Kaip ir dabar viskas vyko tyliai neinformuojant nei visuomenės, nei pacientų, nei reabilitacijos centro darbuotojų.“

Todėl reikia ne uždarinėti centrą, o plėsti jį ir didinti paslaugų teikimą ir prieinamumą.

Anot peticijos rengėjų, nesuprantama, kaip galima uždaryti centrą, nors jo paslaugų paklausa labai didelė, laukti eilėje ambulatorinių paslaugų reikėdavo apie mėnesį, stacionarių – dar ilgiau.

„Todėl reikia ne uždarinėti centrą, o plėsti jį ir didinti paslaugų teikimą ir prieinamumą. Juo labiau kad tam yra visos sąlygos: aplinkui yra laisvos vietos, inžinierinės ir infrastruktūrinės komunikacijos, yra kolektyvo patyrimas ir paslaugų teikimo ilgalaikės tradicijos.

Centre dirba profesionalus, geranoriškai nusiteikęs ir motyvuotas teikti kokybiškas paslaugas kolektyvas. Jo pastangomis ne vienas pacientas atgavo viltį integruotis į darbo rinką“, – teigia peticijos, adresuotos Seimui, prezidentui ir Vyriausybei, autoriai.

Peticijoje prašoma stabdyti „Pušyno kelio“ uždarymo procesą, sudaryti jo veiklos tęstinumo ir plėtros planą, siekiant sumažinti pacientų eiles, pasitelkti ES ir Lietuvos biudžeto lėtas tobulinti infrastruktūrą, statyti naujus ar renovuoti senus korpusus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas