Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 12

Pilaitė nesulaukia naujos mokyklos – terminai nukeliami vis toliau į ateitį

Žadėta, kad nauja, trečioji, mokykla Vilniaus Pilaitėje duris atvers 2020-ųjų rugsėjo 1-ąją, tačiau dabar aiškėja, kad kitais metais statybos tik prasidės. Kada skambės šioje mokykloje skambutis, kol kas niekas net nespėlioja. Pilaitiškiai neslepia nusivylimo, Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad anksčiau nurodyti terminai buvo nerealūs.
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konkursas vėluoja

Pilaitės gyventojų dalis labai atkakliai kovojo, kad jų rajone planuojama statyti trečioji mokykla (šalia veikiančių M.Mažvydo progimnazijos ir Pilaitės gimnazijos) būtų valstybinė, o ne katalikiška, kaip norėjo Vilniaus arkivyskupija ir Pilaitės Šv. Juozapo parapijos klebonas Ričardas Doveika. Jiems pavyko, tačiau savivaldybei statyti naują ugdymo įstaigą taip greitai, kaip to norėtų gyventojai, nepavyksta.

„Norime apgailestaudami pranešti, kad Tolminkiemio gimnazijos (taip, naujosios valstybinės gimnazijos Pilaitėje) projektas vėl vėluoja. Vasario 12 d. buvo labai produktyvus susitikimas su architektais, išsakytos nuomonės, planuojama skelbti konkursą vasario 25 d., tačiau šiuo momentu (kovo 1 d., – red. past.) vėluojama atiduoti konkursines sąlygas pirkimui organizuoti“, – tokią informaciją socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė grupės „Už valstybinę mokyklą Pilaitėje“ nariai.

Pilaitės mokyklos vizualizacija
Pilaitės mokyklos vizualizacija

Tuo metu vėluota skelbti konkursą vos kelias dienas, tačiau pilaitiškiams tai jau kėlė abejonių dėl projekto valdymo profesionalumo. Taip pat pasigesta bendravimo su gyventojais, informacijos jiems pateikimo. Priminta ir apie tai, kad projektas vėluoja jau daugiau nei metus.

Statybos – 2020 metais

Vilniaus mero patarėjas švietimo klausimais Albertas Lakštauskas 15min teigė, kad projektas išties vėluoja.

„Situacija yra tokia, kad terminas, kurį pasiūlė Architektų sąjunga (mūsų architektūrinio konkurso rangovai), buvo pernelyg optimistinis. Turėjome susitikimą su jais, pasikalbėjome, kad datos būtų atnaujintos, skirtingų sričių specialistus savivaldybės pasikviečiau.

Laikas buvo suplanuotas neadekvačiai. Tai, ką jie padarė gerai, tai įtraukė bendruomenę, surengė konsultacijas, dirbtuves padarė. Per mūsų Švietimo skyrių pakvietė keletą mokyklų direktorių ir pavaduotojų, detaliai išklausinėjo apie tai, ko šiuolaikiniams mokiniams reikia, ko galbūt nežino architektai. Taip kokybė užtikrinama ir rengiama specifikacija bus tai, kas reikalinga šiuolaikinei mokyklai“, – kalbėjo A.Lakštauskas.

Architektūrinį konkursą ketinama paskelbti kovo 25 dieną, projektų bus laukiama du mėnesius, tad birželį tikimasi turėti architektūrinį sprendimą. Po to savivaldybė skelbs rangos konkursą, tad statybos šiais metais greičiausia neprasidės. „Panašu, kad tai bus kitų metų pradžia“, – teigė mero patarėjas.

Jis užtikrino, kad bendruomenė apie vykstančius procesus informuojama. Tačiau kada mokiniai galės praverti naujosios mokyklos duris, A.Lakštauskas teigė negalįs spėlioti.

Šiuo metu abi veikiančios Pilaitėje mokyklos yra perpildytos, ypač M.Mažvydo progimnazija, kurios dalis mokinių pamokas lanko greta esančioje Pilaitės gimnazijoje. Progimnazijoje pernai rugsėjo 1 dieną naujus mokslo metus pradėjo net 11 pirmų klasių, kurias lanko per 260 vaikų. Iš viso mokykloje mokosi daugiau nei 1800 moksleivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas