Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 17

Pilietybė už nuopelnus: nepriklausomybės pradžioje – polengve ranka, dabar – vienetiniai atvejai

Ieškant būdo, kaip atimti pilietybę iš Kremliaus ruporo sutuoktinės organizuotame ledo šou Rusijoje šokusios Margaritos Drobiazko, pasigirdo svarstymų, kad Lietuvos pasas išimties tvarka jai suteiktas pernelyg lengva ranka. Per trisdešimt metų mūsų šalies pilietybė išimties tvarka suteikta daugiau kaip 800 asmenų. Nepriklausomybės pradžioje ji dalinta dosniai, o dabar tokie atvejai vienetiniai.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

Po to, kai Lietuvos šokėjai ant ledo Povilas Vanagas ir M.Drobiazko pasirodė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo sutuoktinės Tatjanos Navkos ledo šou Sočyje, prezidentūra pradėjo konsultacijas dėl įstatymo pataisų, kurios numatytų pilietybės atėmimą už Lietuvos vardo suteršimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda priminė, kad Lietuvos pilietybę M.Drobiazko 1993 metais įgijo išimties tvarka.

Pasak šalies vadovo, dabartiniame kontekste tai atrodo kaip apgailėtinas farsas.

„Įstatymai nenumato reverso – pilietybės atėmimo išimties tvarka už Lietuvos vardo suteršimą? Vadinasi, turime inicijuoti teisės aktų pakeitimus. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai – nebe demokratija“, – pažymėjo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius tąsyk komentavo, kad Pilietybės įstatyme nėra numatyta, kad galima būtų atimti pilietybę.

Kartu teisininkas sakė, kad akivaizdu, jog M.Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta ne visiškai paisant įstatymo reikalavimų, laisvai interpretuojant, kad ji integravosi į Lietuvos visuomenę.

„Tai šiuo atveju, aš manyčiau, pirmiausia reikia kalbėti apie tai, ar atsakingai yra teikiama pilietybė išimties tvarka. Nes norint suteikti pilietybę išimties tvarka, kaip šiuo atveju M.Drobiazko buvo suteikta, ji turi ne garsinti Lietuvą ir taip toliau, bet turi būti integravusis į Lietuvos visuomenę.

Tai buvo akivaizdu, kad ji neatitinka šio kriterijaus. Bet tas visuomenės, žiniasklaidos spaudimas, matyt, padarė savo ir buvo suteikta pilietybė išimties tvarka už ypatingus nuopelnus Lietuvos Respublikai. Tie, kurie teikia pilietybę, turi labai atsakingai priimti sprendimus ir neteikti pilietybės, jeigu tik koks nors, ypač – kitos valstybės pilietis, iškovoja kokią nors pergalę sporte ar panašiai. Tai yra jų verslas, jie iš to gyvena“, – pažymėjo V.Sinkevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

Prezidento sprendimas

Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant, suteikus ją supaprastinta, natūralizacijos ar išimties tvarka, grąžinus ją arba tarptautinių sutarčių nustatytais pagrindais.

Prezidentas išimties tvarka pilietybę gali suteikti ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei turintiems kitų valstybių piliečiams ar asmenims be pilietybės, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas