Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 06

Pilietybės referendumui perkelti į vieną dieną Seimas turės tik dvi posėdžių dienas

Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas bendru sutarimu nusprendė registruoti patobulintą nutarimą dėl dvigubos pilietybės referendumo, turėjusio vykti dvi dienas su pertrauka. Vasario 15-ąją Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad taip būti negali. Dabar Seimas turės dvi dienas datai pakeisti.
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdis
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Komiteto posėdyje Teisės departamento išvadą dėl KT sprendimo įgyvendinimo įgarsino komiteto biuro patarėja Rita Karpavičiūtė.

„Seimo nutarimas dėl minėto nutarimo antros dalies pakeitimo (referendumo datos – 15min) turi būti priimtas ne mažiau kaip 2 ir ne daugiau kaip 8 mėnesiai nuo naujos skiriamos referendumo datos.

Dėl Referendumo įstatymo nuostatų, kurios sudaro prielaidas referendumui vykti ne vieną dieną, pakeitimo, Teisės departamentas taip pat yra pasisakęs, kad jas reikėtų pripažinti netekusiomis galios.

Bet tuo pačiu pripažįstama, kad šios nuostatos yra susijusios tik su referendumo vykdymu ne vieną dieną. Kitų teisinių santykių jos nereglamentuoja, todėl negalimumas jų taikyti ar pripažinimas netekusiomis galios neturės įtakos vieną dieną vykdomam referendumui bei jo teisiniam reguliavimui“, – dėstė patarėja, ir remdamasi Teisės departamento išvada, pasiūlė Referendumo įstatymą tobulinti po to, kai KT pateiks išaiškinimą dėl Seimo narių kreipimosi.

Vasarį Seimo opozicija surinko parašus kreipimusi į KT, kad šis įvertintų naująjį gruodį priimtą Referendumo įstatymą – esą jis turėjo būti keičiamas kaip konstitucinis įstatymas.

Pratęstos rudens sesijos metu Seimas Lietuvai suplanavo du referendumus – kartu su prezidento rinkimais, gegužės 12 dieną vyksiantį referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 ir referendumą dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo, kuris planuotas gegužės 12 ir gegužės 26 dienomis.

KT priėmus nutarimą, kad kelių dienų referendumas su pertrauka prieštarauja Konstitucijai, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pranešė, kad dvigubos pilietybės referendumą bus siūloma skelbti tik gegužės 12-ąją

„Seimas, kaip žinote, pagal Referendumo įstatymą, turi sprendimą priimti likus dviem mėnesiams iki referendumo. Tai Seimas netgi ir turi laiko tai padaryti jau kitą, pavasario sesiją, kuri prasidės kovo 10 dieną“, – 15min teigė ji.

Seimas į pavasario sesiją rinksis sekmadienį, kovo 10-ąją. Kol kas nežinia, ar pirmą sesijos dieną bus imamasi skelbti referendumą, ar tai bus palikta antradieniui – kovo 12-ąjai – paskutinei dienai tokiam referendumui paskelbti, jei norima jį rengti gegužės 12 d. – su pirmuoju prezidento rinkimų turu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento