Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 03

Pirmą kartą Lietuvoje – anime dienos „Otaka“

Ketvirtadienį, Vilniuje prasidės pirmasis oficialus japonų animacijos – anime festivalis „Otaka“. Festivalio programoje – septyni įvairiu laikmečiu sukurti Japonijos animatorių šedevrai, tapę klasika.
Japonų animacijos filmai, nors „išvaizda“ ir panašūs į tradicinius filmukus vaikams, nagrinėja rimtas gyvenimo, meilės ir kitas temas, todėl tinka įvairaus amžiaus žiūrovams.
Japonų animacijos filmai, nors „išvaizda“ ir panašūs į tradicinius filmukus vaikams, nagrinėja rimtas gyvenimo, meilės ir kitas temas, todėl tinka įvairaus amžiaus žiūrovams. / Kadras iš filmo.

Festivalio pavadinimas „Otaka“ – simbolinis. Žodis otaka reiškia prisiekusio anime gerbėjo (vadinamo otaku) pastangas anime žanru sudominti ir kitus. „Pavadinimas „Otaka“ puikiai atspindi festivalio dvasią – siekiame atskleisti Japonijos animacijos grožį, žanrų ir temų įvairovę, subtilią estetiką“, – sako festivalio koordinatorius Mindaugas Pyragas. Didžioji dalis festivalio filmų bus rodoma iš originalių juostų.

Idėjos gimimas

Vienas iš organizatorių Justas Rožėnas pasakojo, esą festivalio „variklį užkūrė“ nedidelė 4 žmonių komanda. Būtent jie laisvu nuo darbų metu rezgė mintį atvežti japoniškos animacijos juostas į Lietuvą. „Nė vienas iš mūsų nebuvo Japonijoje. Festivalio gimimo priežastys dvi: noras parodyti kitokį kiną, nei rodomas įprastai, ir noras atvežti kažką tokio, ką atgabenti labai sunku. Didelei žmonių, gerbėjų grupei niekuomet nebuvo galimybės anime filmus pažiūrėti kino teatre. Jie visą laiką juos siunčiasi ir žiūri per kompiuterį“, - kalbėjo J.Rožėnas. Pasak jo, organizatoriai patys darė viską nuo a iki z. „Ieškojome, kaip tuos filmus atsivežti, teikėme paraišką Kultūros rėmimo fondui, kad duotų pinigų, nes licencijos labai brangios. Dėl kiekvienos juostos vyko ilgos derybos. Buvo visokių atsitikimų, pavyzdžiui, kai kurios japonų organizacijos atsisakė bendrauti angliškai ir turėjome, naudodamiesi internetiniais žodynais, spausdinti hieroglifais“, – kai kuriuos sunkumus vardijo vaikinas.

Žiūrovai

Pasak festivalio rengėjų, anime yra visai ne ta animacija, kuri dažniausiai būna skiriama vaikams. „Anime filmai bus įdomūs tiems, kurie domisi japonų kultūra. Taip pat tiems, kuriuos festivalis tiesiog sudomins bei, žinoma, gerbėjams, entuziastams, kurie šiuos klasika vadinamus filmus yra matę, tačiau nori susiburti drauge, pajusti bendro žiūrėjimo malonumą, dalintis įspūdžiais“, – tvirtino J.Rožėnas. Anot jo, dauguma lietuvių anime gerbėjų jaunesni nei kitose pasaulio šalyse, nemažai paauglių, bet yra ir anime besidominčių žmonių, kuriems 30 ir daugiau metų.

Cosplay

Festivalio metu, šeštadienį 16 val. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ vyks specialus renginys „Cosplay“. Tai – kostiumų pasirodymas, kurio metu bus galima išvysti daugybę anime filmų veikėjais persirengusių šio žanro gerbėjų. Pasak organizatorių, į šį konkursą parodyti savęs užsiregistravo jau nemažai dalyvių. Norintys tiesiog pasižiūrėti į dalyvių kostiumus, į salę, kurioje vyks konkursas, galės užeiti nemokamai. Komisija rinks geriausio kostiumo autorių, jis bus apdovanotas.

Festivalis prasidės rytoj. Bilietai į atidarymo filmo „Betonas geležis raumenys“ seansą – NEMOKAMI. Juos galima bus gauti kino teatre tik prieš seansą. Visą festivalio programą rasite www.otaka.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas