Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 30

Pirmasis toks Lietuvoje – atidengtas paminklas mokslo genijui Teodorui Grotusui

Kovo 26-ąją Žeimelio miestelyje (Pakruojo raj.) buvo atidengtas paminklas mokslininkui Teodorui Grotusui. Šis mokslininkas pirmasis pasaulyje pasiūlė elektrolizės teoriją, suformulavo fotochemijos dėsnį, kurie laikomi didžiausiais mokslininko pasiekimais, reikšmingais ir šiandien. Pakruojo rajone T.Grotuso atminimą iki šių dienų saugo ir Gedučių dvaras, kuriame mokslininkas ir padarė reikšmingus atradimus, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.
Pakruojo rajone atidengtas paminklas mokslo genijui Teodorui Grotusui
Pakruojo rajone atidengtas paminklas mokslo genijui Teodorui Grotusui / Vidmanto Pėželio nuotr.

„Genijus, pralenkęs laiką“ – taip dažniausiai apibūdinamas T.Grotusas. Galėtų atrodyti, kad per du šimtus metų mokslininko pėdsakai galėjo būti pamiršti, tačiau iš tikrųjų jo pamiršti neleidžia šiuolaikinis mokslas. Bėgant istoriniams laikotarpiams, jo teorijos vis iš naujo prisimenamos, jas tyrinėja tiek Vilniaus universiteto, tiek viso pasaulio mokslininkai. Šio meto mokslininkų teigimu, jei tais laikais jau būtų buvusi Nobelio premija, T.Grotusas už savo pasiekimus neabejotinai būtų jos laureatas. Dėl mokslininko iš Pakruojo krašto atradimų pasaulis žino ir apie didžiuosius fizikus Maiklą Faradėjų ir Albertą Einšteiną – Teodoras Grotusas jiems buvo įkvėpėjas ir autoritetas.

Būtent Lietuvos mokslų akademijos ir šios akademijos įkurto Teodoro Grotuso fondo nariai, užmezgę bendradarbiavimo ryšius su Pakruojo rajono savivaldybe ir iniciavo nusipelniusio mokslininko atminimo įamžinimą Žeimelyje. Atminimą nuspręsta įamžinti žinomo šalyje skulptoriaus, buvusio žeimeliečio Kęstučio Balčiūno rankomis. Kūrėjas jau daugiau nei prieš 30 metų sukūrė T.Grotuso paminklo projektą – tai buvo jo diplominis darbas, anuomet puikiai įvertintas skulptorių bendruomenės narių, o vėliau ilgam „nugulęs“ Žeimelio muziejaus erdvėse.

Tikro paminklo liejybai prireikė nemažų lėšų. Rėmėjų paieškomis užsiėmė T.Grotuso fondo pirmininkas prof. Aivaras Kareiva ir Pakruojo rajono savivaldybė. Į kvietimą atsiliepė daugiau kaip 40 įvairių šalies įmonių, organizacijų, žemės ūkio, akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių, asmenines lėšas paaukojo 30 asmenų, tarp kurių – mokslininko giminaičiai, taip pat garsūs Lietuvos mokslo žmonės, kraštiečiai. Suaukota suma pagaliau leido įgyvendinti paminklo statybos idėją – kovo 26-ąją simbolinę bronzinės skulptūros atidarymo juostelę perkirpo Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, Pakruojo rajono meras Saulius Margis, minėtas prof. AKareiva, T.Grotuso giminaitis Michael Baron fon Grotthuss.

Iškilmingą ceremoniją stebėjo keli šimtai susirinkusių žeimeliečių ir svečių, tarp kurių – Japonijos ambasadorius Tetsu OZAKI, Vokietijos ambasados kultūros atašė Anja Luther, Ministrės pirmininkės patarėja švietimo ir mokslo klausimais Aistė Kairienė, Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos viceministras Ramūnas Skaudžius, Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, Seimo nariai, didelis būrys šalies universitetų atstovų.

Kovo pabaigoje T.Grotuso svarbą fizikos vystymuisi pripažino ir oficiali Europos fizikų draugija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas