Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 22

Pirmieji regione: Klaipėdoje bažnyčią apšviečia saulės energija

Klaipėdos centre esančios Marijos Taikos Karalienės bažnyčios parapijiečiai žiemą pasitinka gana ramiai: bažnyčia tapo pirmąja vakarų Lietuvoje, ant kurios stogo sumontuota saulės elektrinė.
Marijos Taikos Karalienės bažnyčios Klaipėdoje stogas nuo vasaros užklotas saulės baterijomis.
Marijos Taikos Karalienės bažnyčios Klaipėdoje stogas nuo vasaros užklotas saulės baterijomis. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas 15min pasakojo jau gavęs pirmąją sąskaitą už rugpjūtį. Parapijai, iki tol mokėjusiai iki 1,4 tūkst. eurų už elektrą, dabar reikės mokėti kiek mažiau nei 200 eurų. Dabar reikės susimokėti už elektrinės galią ir paskirstymą.

Tai pirmoji tokia sąskaita, gauta sumontavus elektrinę ant šventyklos stogo.

Rugsėjį buvo nemažai apniukusių dienų, lijo, tačiau matoma, kad pagamintos elektros energijos apšviesti bažnyčią, parapijos namus pakaks.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje

Rūpintis saulės elektrine pradėta dar prieš metus, kai Aplinkos ministerija religinėms bendruomenėms pasiūlė dalyvauti atsinaujinančios energijos projekte. Šiam projektui susitelkė ir bendruomenė, per gana trumpą laiką suaukojusi bažnyčiai apie 11 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad 44,6 kW galios elektrinė kainavo apie 50 tūkst. eurų. Bažnyčiai buvo paskirta parama, siekianti apie 80 proc. vertės.

„Iš pradžių buvo skaičiuotas vienas atsiperkamumas, maždaug 5 metų. Jei iki šiol mes mokėdavome už elektrą ir 800, ir 1400 eurų kaip vasarį, tai dabar elektrinė atsipirks kur kas greičiau, nes matome, kokios kainos“, kalbėjo M.Šlaustas.

Saulės baterijos sumontuotos ant stogo pietryčių pusėje. Pamatyti jas sudėtinga, nebent nuo kokio daugiabučio stogo ar balkono, tad architektūrinio šventovės ansamblio jos nedarko.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Marijos Taikos Karalienės bažnyčia Klaipėdoje

„Manome, kad įšokome į paskutinį traukinį ir labai laiku pastatėme elektrinę. Dėka parapijiečių. Juk jų parama tai padarėme. Puikiai matome, kad sunkmetis ir patiems žmonėms nelengva, todėl ir aukos, iš kurių bažnyčia išsilaiko, tikėtina, mažės. Prieš gerus metus buvo modernizuotas bažnyčios šildymas. Tai taip pat padeda šiek tiek sutaupyti“, vardijo klebonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas