Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 03

Pirmoji oficiali sutvarkytos Lukiškių aikštės žiema neįpusėjo, o brokas lenda

Vilniaus Lukiškių aikštė po rekonstrukcijos oficialiai atidaryta buvo 2018 metų birželio 9-ąją. Praėjo pusmetis ir pradėjo lįsti brokas – plytelės išsiklaipė, plyšiai tarp jų pagilėjo. Vilniaus savivaldybė teigia nuolat vertinanti atliktų darbų kokybę, tačiau Lukiškių aikštės dangą apžiūrės tik pavasarį. Tada ir paaiškės, ar yra defektų.
Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei - ryškėja nelygumai
Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Plytelės skyla ir išsikilnojo

Į 15min kreipėsi vilnietis, kuris eidamas per Lukiškių aikštę pastebėjo, kad čia išklotos plytelės atrodo išties prastai. „Neseniai teko nuo Finansų ministerijos eiti per renovuotą Lukiškių aikštę... Dauguma plytelių išsiklaipiusios, užlipus kai kurios net pašoka. O juk remontas atliktas tik ką. Pasidarė gėda už savo miestą“, – tikino vilnietis.

Ir išties – pasivaikščiojus po Lukiškių aikštę į akis krenta nelygumai ant plytelėmis išklotų takų, besiplečiantys plyšiai tarp jų, kai kur plytelės iškilnotos. Kai kur plytelės suskilusios pusiau. Žinant, kad danga paklota visiškai neseniai, vaizdas tikrai nedžiugina.

Panašių problemų kilo ir dėl Vilniaus gatvės remonto. 2017 m. liepą darbininkai pagaliau baigė čia darbus, o jau netrukus ėmė matytis brokas. Situacija nekokia buvo ir šiemet pavasarį.

Lukiškių aikštė daug metų stovėjo tokia pat, kaip ir sovietmečiu, kai jos viduryje stūksojo paminklas Leninui. Pastarojo neliko jau seniai, tačiau apsispręsti, kokia ši aikštė privalo būti, ar jai reikalingas koks nors paminklas ar monumentas, buvo itin sunku. Diskusijos – garsesnės ar tylesnės – tęsėsi metų metus.

3,8 mln. eurų

Pagaliau rekonstrukcijai aikštė uždaryta 2016 metų vasarą, 2017-ųjų rudenį tvoros iš aikštės dingo, ja jau galima buvo vaikščioti, nors darbai nebuvo baigti. 2018-ųjų pavasarį aikštę vietomis apsėmė vanduo, dalis plytelių taip pat buvo iškilnotos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei - ryškėja nelygumai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei - ryškėja nelygumai

Oficialus Lukiškių aikštės atidarymas įvyko birželį, kartu pradėjo veikti ir fontanas. Vienų mėgstama, kitų keiksnojama dėl netinkamo sutvarkymo aikštė vis dėlto tapo traukos centru, ją itin pamėgo šeimos su vaikais. Tvarkymo darbai kainavo beveik 3,8 mln. eurų.

Žadėta, kad iki metų galo stovės ir „Laisvės kalvelės“ skulptūrinis maketas, dabar jau žadama, kad jis bus pastatytas vasarį, kai išmontuos dabar veikiančią čiuožyklą. Kada iškils pats memorialas „Laisvės kalvelė“, kurio autorius yra Andrius Labašauskas, nežinoma.

Dauguma plytelių išsiklaipiusios, užlipus kai kurios net pašoka. O juk remontas atliktas tik ką, – tikino vilnietis.

Tikrins pavasarį

Arūnas Visockas, Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas, užtikrina, kad šio departamento atsakingi specialistai nuolat vertina atliktų darbų kokybę. Tiesa, Lukiškių aikštės, taip pat ir Vilniaus gatvės įvertinimą jis pažadėjo pavasarį.

„Vilniaus gatvėje ir Lukiškių aikštėje atliktiems darbams taikomas 5 metų garantinis terminas. Pavasarį, atšilus orams ir išėjus pašalui, patikrinsime šiuos du atnaujintus objektus. Aptikus trūkumų bus surašomas defektinis aktas, defektus darbus vykdžiusi bendrovė privalės pašalinti savo lėšomis iki nurodyto termino. Vilniaus miesto savivaldybei tai nieko nekainuos“, – teigė jis.

Prieš kelerius metus nuolat kalbėta ir apie trūkumus Gedimino prospekte, kuris išgrįstas kiniškomis trinkelėmis, neatlaikiusiomis lietuviškos žiemos ypatumų. Anot A.Visocko, iki šiol būdavo rūpinamasi tik važiuojamąja gatvės dalimi: „Kone prieš dešimtmetį atnaujintame Gedimino prospekte kasmet tvarkomos tik važiuojamosios dalies, t.y. gatvės, trinkelės. Pakeičiama vos 1–2 kv. m trinkelių beveik iš 20 tūkst. kv.m.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei - ryškėja nelygumai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pirmoji žiema grasina Lukiškių aikštei - ryškėja nelygumai

2019 metais Vilniaus savivaldybė turi kitokių planų Gedimino prospektui. „Šiandien pagrindinė Vilniaus miesto gatvė, Gedimino prospektas, yra viena iš aktyviausiai dviračiu važiuojamų gatvių. Vilniaus miesto savivaldybė kitąmet planuoja atnaujinti dviračių takus visame Gedimino prospekte. Esamas tamsaus granito trinkeles prospekte pakeis šviesesnės granito trinkelės, o tai padės atkreipti vairuotojų dėmesį į dviem ratais ratuotus eismo dalyvius.

Taip siekiama sudaryti geresnes galimybes, sklandesnį važiavimą ir lygesnį paviršių tiems, kurie važiuoja nemotorinėmis transporto priemonėmis. Skaičiuojama, kad juo (abiem kryptimis) per parą šiltuoju metų laiku važiuoja keli tūkstančiai dviratininkų. Per visą Gedimino prospektą bus paklota daugiau kaip 7,5 tūkst. kv. metrų granito trinkelių“, – teigė A.Visockas.

Per 2018 metus Vilniuje buvo sutvarkyta 75 km gatvių, iš jų 12 km žvyrkelių, paklota 9 km naujų šaligatvių, sutvarkyta 350 daugiabučių kiemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas