Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 06

Pirmųjų pabėgėlių laukiama kitų metų pradžioje, Rukloje dirbs papildomos pareigūnų pajėgos

„Ruklos miestelyje bus maksimaliai sustiprintas saugumas, o pirmieji pabėgėliai į Ruklą turėtų atvykti jau kitų metų pradžioje“, – ketvirtadienį lankydamasis Jonavoje sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus, pagrindinis ministro vizito tikslas – aptarti situaciją dėl būsimųjų pabėgėlių apgyvendinimo Ruklos pabėgėlių priėmimo centre.

Pasak S.Skvernelio, į Ruklą atvykus pirmiesiems pabėgėliams, miestelyje bus sustiprintas saugumas, į Ruklą patruliuoti bus siunčiamos ne tik papildomos policijos, bet ir kitų ministerijai pavaldžių struktūrų pajėgos.

Žada užtikrinti saugumą

Nors policijos nuovada miestelyje steigiama nebus, tačiau vietos gyventojų saugumą žadama užtikrinti kitais būdais.

„Pajėgų bus tiek, kiek reikia, kad būtų visiškai garantuota viešoji tvarka, kriminalinių nusikaltimų prevencija. Tą galiu atsakingai pareikšti“, – sakė Vidaus reikalų ministras.

M.Sinkevičiaus ir S.Skvernelio teigimu, į Ruklą atsiuntus papildomas pareigūnų pajėgas situacija Rukloje turėtų keistis iš esmės: sumažės nelegalios veiklos parduodant cigaretes, alkoholį, narkotikus, taip pat vietos gyventojų daromi viešosios tvarkos ar kelių eismo taisyklių pažeidimai. Pasak S.Skvernelio, pirmieji pabėgėliai į Ruklą turėtų atvykti kitų metų pirmą ketvirtį. Tai bus maždaug 25 žmonės.

Pasak S.Skvernelio, pirmieji pabėgėliai į Ruklą turėtų atvykti kitų metų pirmą ketvirtį. Tai bus maždaug 25 žmonės.

Viso per dvejus metus Lietuva yra įsipareigojusi priimti maždaug 325 pabėgėlius iš Italijos, Graikijos ir trečiųjų pasaulio šalių. Maždaug 255 pabėgėliai į Lietuvą atvyks iš Italijos ir Graikijos, apie 70 – iš trečiųjų pasaulio šalių. 

Skirtingai nuo dabartinės situacijos, atvykstantys pabėgėliai Rukloje gyvens ne aštuonis mėnesius, o pusę metų – tiek truks pirminės integracijos periodas. Antrame integracijos etape pabėgėliai kursis įvairiose Lietuvos miestuose ir integruosis savivaldybėse.

S.Skvernelio teigimu, pirmiausia į Lietuvą bus atvežamos labiausiai pažeidžiamos grupės – vaikai, moterys, šeimos.

Baimės – natūralios, tačiau solidarumas būtinas

„Dėl pabėgėlių kyla daug natūralių baimių, tai yra naujas procesas mums visiems. Tačiau savanoriškumo ir solidarumo principas privalėjo būti išlaikytas. Kai europinius pinigus pasiskirstyt  – visiems reikia, o kai reikia padėti kitoms valstybėms, kuriose yra bėda – jau ne?

Kai Šiauliuose nusileidžia italų naikintuvai, mes džiaugiamės, kad mūsų oro erdvę saugo italų kariai. tačiau kai Italijoje yra problema, tegul patys sprendžiasi?“ – sakė S.Skvernelis.

Ministras pažymėjo, jog į Lietuvą atvyksta ne ekonominiai pabėgėliai, o žmonės, bėgantys nuo karo, nuo nusikaltimų žmonijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas