Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 02 /13:34

Vyriausybė sprendžia dėl galimybių paso stabdymo, neimunizuotų darbuotojų testavimo

Trečiadienį Vyriausybė ketina stabdyti galimybių paso naudojimą, tačiau nustatyti naujus ribojimus parduotuvėse, turgavietėse ir kitose prekybos vietose – vienam lankytojui turės tekti ne mažiau kaip 15 kv. metrų prekybos ploto. Taip pat ketinama atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl COVID-19.
„Norfa“ parduotuvė Šiauliuose
Parduotuvė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesioginė posėdžio transliacija:

VIDEO: Vyriausybės posėdis ir pasitarimas 2022-02-02

Galimybių pasą siūloma stabdyti nuo vasario 5 d.

Pagal nutarimo projektą, galimybių paso (GP) iš gyventojų nebebus prašoma nuo vasario 5-osios.

„Plintant gerokai plitresnei omikron atmainai, rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek neskiepytiems, tiek visiškai skiepytiems ar persirgusiems asmenims, todėl GP, kaip masinio saugojimo priemonės, mažinant COVID plitimo riziką, funkcija reikšmingai sumažėjo“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte, kurį parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Panaikinus nuostatas dėl GP, naikintinos nuostatos, susijusios ir su vaikų GP.

Ministerija neatmeta, kad, pasikeitus epidemiologinei situacijai ir esant poreikiui, bus svarstomas GP taikymo grąžinimas.

Ribojimai parduotuvėms, renginiams

Atsisakius GP, visgi ketinama įvesti kitų naujų ribojimų – prekyba parduotuvėse, turgavietėse ir kitose prekybos vietose, esančiose uždarose erdvėse, turės būti vykdoma užtikrinant 15 kv. metrų prekybos plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Prekybos plotu laikomos prekybos salės, skirtos pirkėjams aptarnauti ir prekėms išdėlioti, įskaitant matavimosi kabinas. Į prekybos plotą neįskaitomas administracinių patalpų, sandėlių ir pagalbinių patalpų, dirbtuvių, laiptinių, koridorių, sanitarinių patalpų plotas.

Sąlygas vykdant renginius – kontaktiniu būdu teikiamas paslaugas, ūkinę veiklą, prekybą, organizuojant komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius ar kitus tam tikrą laiką trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku – nustatys sveikatos apsaugos ministras.

Kokias konkrečiai, kol kas neaišku.

Tiesa, atsisakyti anksčiau įvestos prievolės renginiuose dėvėti respiratorius neplanuojama.

Svarbiausiomis tampa gyventojų sąmoningumas ir asmeninio apsisaugojimo priemonės.

Atsisakius GP, pasak SAM, „svarbiausiomis tampa gyventojų sąmoningumas ir asmeninio apsisaugojimo priemonės – respiratorių ar kaukių dėvėjimas, kontaktų ribojimas, ypač jaučiant simptomus ar turėjus sąlytį ir kita“.

Planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo

Vyriausybė taip pat planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl koronaviruso.

AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 molekulinis PGR tyrimas

„Vienkartinio ir periodinio profilaktinio testavimo atsisakoma atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu plintant SARS-CoV-2 viruso omikron atmainai rizika užsikrėsti galima tiek neskiepytiems, tiek skiepytiems ar persirgusiems asmenims, stebimas itin intensyvus infekcijos plitimas, todėl nebetikslinga išskirti atskiras veiklos grupes, kuriose būtų taikomas vienkartinis ir periodinis testavimas“, – rašoma dokumente.

Profilaktinį testavimą tuose sektoriuose, kuriuose dirbama su pažeidžiamiausiais asmenimis – sveikatos apsaugos, socialinės globos bei švietime, ketinama taikyti toliau.

ES skaitmeninio COVID pažymėjimo pokyčiai

SAM taip pat primena, kad vasario 1 dieną visoje ES įsigaliojo atnaujinta ES skaitmeninių COVID pažymėjimų išdavimo tvarka.

Atsižvelgiant į tai, kad pažymėjimai, kuriuose nurodoma, kad užbaigtas pirminio skiepijimo kursas, pripažįstami tik jei po paskutinės to kurso dozės gavimo datos praėjo ne daugiau kaip 270 dienų, siūloma patikslinti nuostatas, susijusias su keliautojų atvykimo sąlygomis, įtraukiant ES skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimo laikotarpį, netaikant galiojimo termino asmenims iki 18 metų.

Pažymėtina, kad pagal visą vakcinacijos schemą pasiskiepijusiems gyventojams šis dokumentas bus išduodamas 270-čiai dienų, o pasiskiepijusiems stiprinamąja doze – neribotam laikui.

Siūloma pripažinti naują COVID-19 vakciną

Siekiant sudaryti vienodas taisykles keliautojams visoje ES, Lietuva turėtų pripažinti ne tik Europos vaistų agentūros (EVA) registruotas vakcinas, bet ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sąraše esančias rekomenduojamas vakcinas.

Siūloma, kad valstybės narės turėtų pripažinti PSO Emergency use sąraše esančias vakcinas keliavimo tikslais. Šiame sąraše yra ir visos EVA autorizuotos vakcinos. Atsižvelgiant į tai, PSO Emergency use sąraše esančios vakcinos keliavimo tikslais turėtų būti pripažįstamos analogiškai kaip EVA autorizuotos vakcinos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Novavax“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Novavax“ vakcina

Šiuo metu Lietuvoje pripažįstamos ir naudojamos tik EVA registruotos vakcinos – „Comirnaty“, „Spikevax“, „COVID-19 Vaccine Janssen“ ir „Vaxzevria“. 2021 metų gruodžio 20 dieną leidimas suteiktas „Novavax“ vakcinai.

2022-ųjų pirmąjį ketvirtį Lietuva turėtų gauti 132 000 „Nuvaxovid“ vakcinos dozių, antrajam ketvirčiui siekiama užsakyti dar 310 560 dozių.

SAV Vyriausybei siūlo pripažinti ir „Covishield“ vakciną. Viešai rastuose tyrimuose nurodyta, kad „Covishield“ vakcinos klinikiniai tyrimai ir duomenys atitinka „Vaxzevria“ vakcinos duomenis, išskyrus tam tikras studijas, tačiau yra šių studijų palyginimas, kuriame nurodyta, kad duomenys nesiskiria.

„Covishield“ vakcina nebus skiepijama Lietuvoje, bet ši vakcina bus pripažįstama atvykstantiems į Lietuvą keliautojams.

PSO paskelbė dokumentą, kad vakcinos („Covishield“ ir „Vaxzevria“) yra visiškai ekvivalentiškos, išskyrus gamybos etapus ir pavadinimą. Atsižvelgiant į tai, kad siūloma pripažinti PSO rekomenduojamas vakcinas, tarp jų ir „Covishield“ vakciną, nuspręsta pripažinti šią vakciną Lietuvoje, t. y. kad tiek užsieniečiams, tiek visiems asmenimis, grįžtantiems ar atvykstantiems į Lietuvos Respubliką, pasiskiepijusiems šia vakcina, nebūtų taikomi griežtesni ribojimai atvykstant į Lietuvą.

Pažymėtina, kad „Covishield“ vakcina nebus skiepijama Lietuvoje, bet ši vakcina bus pripažįstama atvykstantiems į Lietuvą keliautojams.

SAM vertinimu, epidemiologinė situacija šalyje išlieka nepalanki. Praėjusią parą nustatyti 12 tūkst. 278 nauji COVID-19 atvejai, 14 žmonių mirė. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas